
Naujausios
Trečiojo amžiaus universiteto studentės dalijasi valgių receptais
Kelmės trečiojo amžiaus universiteto Tradicinių amatų fakulteto studentės, padedamos Suaugusiųjų mokymo centro metodininkės Astos Trijonienės, parengė tris receptų knygeles. Studentės dalijasi autoriniais receptais.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Trečiojo amžiaus universiteto studentės 2014 metais parengė dvi receptų knygeles: saldžių patiekalų ir konservavimo receptų. Juos į knygeles sudėjusi Suaugusiųjų mokymo centro metodininkė Asta Trijonienė pasakoja, jog moterys užrašė savo receptus, todėl nurodytas kiekvieno recepto autorės vardas ir pavardė.
Pernai sumanyta parengti ir „Užkandžių receptų“ knygelę. Joje – 29 sumanių šeimininkių receptai.
Receptai stebina šeimininkių išmone iš labai įprastų produktų pagaminti unikalų ir skanų patiekalą arba užkandį. Štai keletas iš jų.
Burokėlių užtepėlė pagal Jadvygą Andrulienę
Reikės: 3 šaukštų lazdynų riešutų, 1–2 svogūnų, trupučio aliejaus, 1 virto burokėlio, silkės, pipirų, sumuštinių duonos ar batono.
Sumalsite lazdynų riešutus, supjaustysite svogūną ir pakepinsite iki gelsvumo, burokėlį kartu su pakepintais svogūnais susmulkinsite smulkintuvu. Į sutrintą masę subersite lazdynų riešutus bei prieskonius, gerai išmaišysite.
Orkaitėje ar keptuvėje apkepinsite sumuštinių duoną ar batoną. Skrebutį truputį pakočiosite kočėlu, ant jo tepsite pasiruoštą užtepėlę.
Ryžių užkepėlė pagal Laisvutę Verpečinskienę
Reikės: keptos arba virtos vištienos, 100 gramų ryžių, 200 gramų konservuotų raudonųjų pupelių, 100 gramų konservuotų kukurūzų, žiupsnelio šviežių petražolių, tarkuoto fermentinio sūrio. Padažui reikės: 2 šaukštų aliejaus, 1 šaukšto miltų, 1 česnako skiltelės, 1 pomidoro, 60 gramų pomidorų padažo, 100 mililitrų vištienos sultinio, 0,5 grūstos aitriosios paprikos.
Ryžius išvirsite. Keptuvėje į įkaitintą aliejų subersite miltus ir gerai išmaišysite. Sudėsite susmulkintą česnaką, kubeliais supjaustytą pomidorą. Šiek tiek pakepinsite. Paskui supilsite vištienos sultinį, pomidorų padažą. Maišysite, kol visa padažo masė sutirštės.
Tuomet ryžius ir padažą sudėsite į kepimo formeles, ant viršaus užbarstysite fermentinio sūrio. Kepsite iki 180 laipsnių įkaitusioje orkaitėje, kol sūris išsilydys.
Vida Damanskienė siūlo sumuštinius su pistacijų riešutais arba sezamų ir molūgų sėklomis, Snieguolė Tamkutė – keptos duonos suktinukus, Zinaida Genienė – lašišos ir ananasų užkepėlę.
Saldžių patiekalų knygelėje siūloma tortų, dietinio morkų meduolio, nekepto obuolių pyrago, varškės apkepo ir kitokių įdomių receptų.
Pateikiama ir neįprastų marinavimo receptų. Pavyzdžiui, Onutės Dichavičienės perlinių kruopų ir moliūgų mišrainės, Laimos Vaitkevičienės gurmaniška tyrė, Vydos Narbutienės „Dieduko agurkai“ ir kitokių įdomybių.
Tradicinių amatų centre senjorai mokosi ne tik valgių gamybos naujovių. Čia labai mėgstami įvairūs rankdarbiai. Antai kelmiškė Onutė Dichavičienė rodo pačios pasidarytus rėmelius, įspūdingus skirtukus knygoms, dėžutes ir kitas grožybes. Šį fakultetą kuruojanti A. Trijonienė pasakoja, jog daug rankdarbių jau mokantys senjorai nori išmokti ko nors naujo, šiuolaikiško. Jiems dėstytos dekupažo, vėlimo, šalikų mezgimo ant grėblio, tapybos ant šilko ir kitos pamokos.
Suaugusiųjų mokymo centro nuotr.
Tradicinių amatų fakulteto studentės pateikė po keletą savo užkandžių, pyragų ar konservų receptų kiekvienai knygelei.
Tradicinių amatų fakulteto kuratorė Asta Trijonienė sumanė išleisti studenčių receptų knygeles ir įteikti joms kaip siurprizą.
Zinaida Genienė pateikė pateikia simbolinį pyrago receptą: „Į dubenį įpilu šiek tiek gerumo, iš lėto sušildau, tada pagardinu saujele aistros, kupinu šaukštu švelnumo, žiupsneliu atlaidumo ir kantrybės. Tik po to sudedu visus produktus, o iškeptą pyragą pateikiu su rūpestingumu ir meile.“
Knygelių pristatymui receptų autorės atnešė įvairiausių savo patiekalų.
Autorės nuotr.
Trečiojo amžiaus universiteto studenčių receptai sugulė į tris knygeles.