
Naujausios
Ūkvedys daro 30 rūšių girą
Tytuvėnų piligrimų centre (Kelmės r.) ūkvedžiu dirbantis Virginijus Pikutis nuo mažumės iš savo mamos yra išmokęs daryti girą.
Tytuvėniškis verda apie 30 rūšių natūralią, iš vieno ingrediento, girą. Be įprastos duonos, medaus, kmynų giros, V. Pikutis gali padaryti kriaušių, mėlynių, bananų, slyvų, vyšnių, cukranendrių melasos, raudonųjų burokėlių, papajų vaisių, kiaulpienių lapų, žiedų, šaknų ir dar daugybę kitokių girų.
Dalia KARPAVIČIENĖ
daliak@skrastas.lt
„Piligrimai virdavo alų. Centras sulaukia įvairaus amžiaus lankytojų, todėl nusprendėme daryti girą“, – sakė Tytuvėnų piligrimų centro ūkvedys Virginijus Pikutis, darantis apie 30 giros rūšių.
Tytuvėniškis pasakojo, jog girą darydavo jo mama, o jis pats, dar visai mažas būdamas, stengdavosi jai padėti.
„Žinojau, kad į katilą būtinai reikia cukraus įberti ir mielių gabaliuką įmesti. Anksti supratau, kad norint gerą girą pagaminti, reikia ir kantrybės“, – sakė V. Pikutis.
Kol gira tinkamiausiai susifermentuoja, turi praeiti penkios paros. Per tą laiką būtina nepamiršti mažiausiai tris kartus per dieną girą pamaišyti, stebėti, ar kyla burbuliukai, ragauti, ar tinkamo skonio ir panašiai.
Virginijus Pikutis tiksliai neskaičiavo, kiek rūšių giros yra padaręs. Tačiau populiariausia ir, ko gero, skaniausia, vadina cukranendrių melasos girą.
Cukranendrių melasos indelių Lietuvoje jau galima įsigyti, tik egzotiškas malonumas brangiai kainuoja. Bet gira esanti verta ir pinigų, ir pastangų.
Nepigi medaus, mėlynių uogų gira. Bet irgi – labai gardi.
Gal ir neįprasto skonio kiaulpienių šaknų, lapų ar žiedų, degintų kaštonų gira. „Buvau parsivežęs kaštainių, ir iš jų girą padariau“, – nepaliovė stebinti tytuvėniškis.
Retsykiais paprašytas Virginijus Pikutis pagamina ir vadinamąjį giros miksą – iš to, ką turi po ranka. Receptūra nesanti sudėtinga.
Tačiau sudėtingiau padaryti gerą duonos girą. Neužtenka paskrudinti juodos duonos pluteles. Dar būtina žinoti, iš ko duona iškepta. Jei į duonos tešlą pilama išrūgų, nesunku nuspėti, kaip tokios duonos gira „kvepės“.
„Įvairių girų esu daręs. Dabar vis ramybės neduoda mintis padaryti baravykų girą. Reikės rudenį pabandyti. Nors šiaip gira – saldžiarūgštis gėrimas, kodėl nepaeksperimentavus?“, – šypsojosi vyriškis.
Tytuvėnų piligrimų centras yra parengęs edukacinį užsiėmimą, per kurį vaišinama keturių rūšių ūkvedžio padarytomis giromis, dažniausiai – vyšnių, duonos, mėlynių, kriaušių.
Virginijus Pikutis turi ir kitą, nelabai vyrams įprastą pomėgį – auginti rožes. Jo sodyboje greitai žiedus praskleis 200 rožių.
Autorės nuotr.
„Pati skaniausia – penkių parų fermentacijos gira“, – sakė tytuvėniškis giros darytojas Virginijus Pikutis, siūlydamas paragauti mėlynių skonio giros.