Uogas nokina geltonžiedė sedula

Uogas nokina geltonžiedė sedula

Uo­gas no­ki­na gel­ton­žie­dė se­du­la

Anks­ty­vu žy­dė­ji­mu pa­va­sa­rį džiu­gi­nan­tys gel­ton­žie­dės se­du­los krū­mai šie­met kaip nie­ka­da rau­do­nuo­ja nuo gau­sy­bės uo­gų.

Su­kul­tū­rin­ta gel­ton­žie­dė se­du­la pa­ke­lia šal­čius, yra il­gaam­žė, ga­li užaug­ti iki iki 3–4 met­rų. Žy­di la­bai anks­ti pa­va­sa­rį, net anks­čiau ne­gu mums įpras­tos for­si­ti­jos. Žy­dė­ji­mo me­tu krū­mą jau lan­ko bi­tės.

Se­du­los uo­gos yra pi­kan­tiš­ko sko­nio, val­gy­ti ska­nios tik pil­nai su­no­ku­sios, o kai su­noks­ta – nu­kren­ta ant že­mės, to­dėl po krū­mu ver­ta pa­klo­ti dan­gą, kad uo­gos bū­tų šva­rios.

Gel­ton­žie­dės se­du­los au­ga sau­lė­to­je vie­to­je, bet pa­ken­čia ir da­li­nį pa­vė­sy­je. Dir­vai nė­ra ne­reik­lios.

Ge­riau­siai jas so­din­ti anks­ti pa­va­sa­rį ar­ba ru­de­nį – nuo spa­lio vi­du­rio iki mė­ne­sio pa­bai­gos. Se­du­lų šak­nys yra la­bai tra­pios, pa­vir­ši­nės, kuokš­ti­nės. Iš­kas­ti rei­kia at­sar­giai. Gel­ton­žie­dės se­du­los yra kryž­ma­dul­kiai au­ga­lai, to­dėl ge­rai de­ra tik aug­da­mos vie­na ne­to­li ki­tos.

Uo­gos ver­tin­gos pek­ti­nais, ete­ri­niais alie­jais, vi­ta­mi­nais C ir P.

Iš uo­gų spau­džia­mos sul­tys, ver­da­mi si­ru­pai, uo­gie­nės, kom­po­tai, dže­mai. Ge­rai lai­ko­si šal­dy­tos.

Se­du­los „la­va­šas“ – sau­lė­je iš­džio­vin­ti pa­plo­čiai iš uo­gų ma­sės – Kau­ka­ze var­to­ja­mas kaip prie­sko­nis prie įvai­rių pa­tie­ka­lų. Se­no­vės grai­kai se­du­los vai­sius sū­dy­da­vo kaip aly­vuo­ges. Uo­gos tu­ri daug gy­do­mų­jų sa­vy­bių.

„Šiau­lių kraš­to“ inf.

Re­dak­ci­jos nuo­tr.

Gel­ton­žie­dės se­du­los ge­rai de­ra aug­da­mos vie­na ne­to­li ki­tos.

Gel­ton­žie­dė se­du­la žy­di anks­ti pa­va­sa­rį.