Kek­siu­kai pa­dė­jo at­ras­ti sa­ve

Kek­siu­kai pa­dė­jo at­ras­ti sa­ve

Keksiukai padėjo atrasti save

Šešiolikmetė šiaulietė Erika Apinytė – aistringa keksiukų kepėja. Su kulinarija savo ateitį siejanti mergina neseniai išleido receptų knygutę, kurioje 10 keksiukų receptų ir 10 puošybos būdų.

Lukas ŠNIOLIS

vasara@skrastas.lt

Susidomėjimas – devintoje klasėje

Erika Apinytė „Šiaulių kraštui“ pasakoja, kad idėja sukurti keksiukų receptų knygutę kilo technologijų pamokoje, ruošiant baigiamąjį darbą. Jį buvo galima daryti įvairiomis temomis, mergina nusprendė sukurti savo gaminamų keksiukų receptų knygą.

Keksiukų gaminimu moksleivė susidomėjo devintoje klasėje: „Keksiukų „liga“ užsikrėčiau nuo klasės kuratorės Julijos Muningienės, kuri jau seniau gamino keksiukus. Nusprendžiau pabandyti ir man patiko“.

Erika daugiausia idėjų semiasi iš interneto, įvairių televizijos laidų. Kartais improvizuoja pati – sugalvoja savo receptų. Pagal naują receptą pagamintus keksiukus pirmi visada išbando draugai. Jie, anot merginos, geriausi ekspertai: pasako, kas gerai, ką reikia keisti.

Užsakymus mergina pradėjo priiminėti pernai prieš Kalėdas, kai draugai pradėjo prašyti keksiukų dovanoms. Keksiukai keliauja į įvairias šventes: vestuves, gimtadienius.

Knygas atspausdino draugai

„Draugai manė, jog technologijų projektą darysiu paskutinę dieną, aš su tuo nesutikau, tad nusprendėme susilažinti: jeigu aš darysiu viską paskutinę dieną, jiems iškepsiu 100 keksiukų, o jei projektą baigsiu anksčiau, tada jie man išleis 15 knygutės egzempliorių,“ – apie knygutės išleidimą pasakoja Erika.

Mergina lažybas laimėjo, taip atsirado pirmoji knygučių serija.

Susidomėjimas receptų knygute didelis, todėl artimiausiu metu mergina planuoja išleisti naują knygučių seriją.

E. Apinytė džiaugiasi, kad nuolatos iš draugių sulaukia prašymų patarti, kaip gaminti keksiukus. Ji mano, kad keksiukų gaminimas Lietuvoje populiarėja, tačiau tokio populiarumo, koks yra JAV ar Didžiojoje Britanijoje, niekada nebus.

„Lietuvoje nesu mačiusi kepyklėlės, kurioje būtų gaminami tik keksiukai“, – sakė moksleivė.

Iš vaikinų, gaminančių keksiukus, Lietuvoje mergina pažįsta tik vieną. Tokie vaikinai, Erikos manymu, laužo stereotipus, kad keksiukus gamina tik merginos.

Lietuvoje neranda norimų studijų

„Prieš pradėdama gaminti keksiukus aš nežinojau, ką noriu veikti gyvenime, ką studijuoti. Keksiukai man leidžia kurti, bet kartu jais galiu džiuginti kitus“, – pasakoja mergina.

Pradėjusi gaminti keksiukus ji suprato, kad nori užsiimti kulinarija. Erika planuoja studijuoti viešbučių administravimą ir kulinariją Didžiojoje Britanijoje. Lietuvoje kulinariją ji galėtų studijuoti profesinėje mokykloje, tačiau mergina nori universitetinio išsilavinimo.

Baigusi studijas ji norėtų grįžti į Lietuvą ir čia sukurti savo verslą: įkurti kepyklėlę ar restoraną, nors abejoja, ar tai būtų perspektyvu.

Keksiukus mergina parduoda mokykloje įvairių švenčių ir akcijų metu, o surinktus pinigus moksleiviai skiria vaikų globos namams, onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

Planuose – knyga apie sūrius keksiukus

Mėgstamiausias Erikos receptas – keksiukai su kondensuotu pienu. Tai vienas pirmųjų merginos receptų, pasiūlytas klasės kuratorės Julijos Muningienės.

Mergina pasakoja, kad draugus labiausiai stebina kolos ir sūdytos karamelės keksiukai: „Išgirdę, kad keksiukai su kola, visi labai nustemba, bet paragavę nori dar. Sūdytos karamelės keksiukai patinka ne visiems.“

Mergina nebijo eksperimentuoti, nori kuo daugiau visko išbandyti. Artimiausiu metu ji ruošiasi išbandyti keksiukų receptą su alumi.

Šiuo metu E. Apinytė domisi pasaulyje vis labiau populiarėjančių nesaldžių keksiukų gamyba.

„Žmonės bijo eksperimentuoti su nesaldžiais keksiukais. Stengiuosi kiekvieną savaitę išbandyti naują receptą, tam, kad tobulėčiau“, – sako keksiukų gamintoja.

Ateityje Erika svajoja išleisti sūrių keksiukų receptų knygą.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

UNIKALUMAS: Erika keksiukų negamina masiškai, kiekvienas keksiukas dekoruojamas rankomis.

PRODUKTAI: Erika Apinytė daug keksiukams reikalingų produktų perka užsienyje: Lietuvoje sunku rasti tinkamų maistinių dažų, pabarstukų, popierėlių.

KEKSIUKAI: Ką tik iš orkaitės ištraukti keksiukai: su šokoladiniu kremu, bananiniai keksiukai ir raudonojo aksomo keksiukai.