Užgavėnių proga – 16 tūkstančių blynų

Užgavėnių proga – 16 tūkstančių blynų

Už­ga­vė­nių pro­ga – 16 tūks­tan­čių bly­nų

Už­ga­vė­nių pro­ga šiau­lie­čiai sie­kia page­rin­ti Lie­tu­vos re­kor­dą – iš­kep­ti dau­giau­siai šir­de­lės for­mos bly­nų. Tiks­las – 16 tūks­tan­čių šir­de­lių. Iš­šū­kiui pa­si­ry­žo įvai­riais re­kor­dais gar­sė­jan­tis Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­rius.

Si­mo­na SI­MO­NA­VI­ČĖ

simona@skrastas.lt

Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro (ŠPRC) Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus vir­tu­vė­je – bly­nų ce­chas. Ke­pa­mi šir­de­lės for­mos bly­nai, ku­rie va­sa­rio 7 die­ną, sek­ma­die­nį, bus iš­da­ly­ti Už­ga­vė­nių šven­tės Nai­siuo­se lan­ky­to­jams.

Prieš tai moks­lei­viai ke­pė ban­do­muo­sius va­rian­tus, iš ke­tu­rių re­cep­tū­rų rin­ko ge­riau­sią bly­nų teš­lą. Pa­si­rink­tas va­rian­tas su mil­tais, kiau­ši­niais, pie­nu, svies­tu, cuk­ru­mi, ke­pi­mo mil­te­liais, žiups­ne­liu drus­kos ir alie­jaus.

Kon­di­te­riai pa­žy­mi, jog tir­pin­tas svies­tas su­tei­kia ke­pi­niui tra­pu­mo ir traš­ku­mo, įpy­lus į teš­lą šiek tiek van­dens jis ma­žiau de­ga.

„Šir­de­lės for­mos bly­nai pa­si­rink­ti ir ar­tė­jan­čios Va­len­ti­no die­nos pro­ga. Jie de­ser­ti­niai, to­dėl ga­li­ma val­gy­ti su dže­mu ar uo­gie­ne, cuk­raus pud­ra, ci­na­mo­nu, vai­siais, šo­ko­la­du, kre­mais“, – ko­men­ta­vo vie­na iš bly­nus ke­pan­čių moks­lei­vių, kon­di­te­ri­jos spe­cia­ly­bės pir­ma­kur­sė Do­vi­lė Niu­ne­vai­tė.

ŠPRC Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus ve­dė­jos Re­na­tos Ver­šins­kie­nės tei­gi­mu, sie­kia­ma pa­ge­rin­ti Lie­tu­vos re­kor­dą iki šiol pri­klau­siu­sį kau­nie­čiams, kai vie­na­me Kau­no tur­gu­je iš­kep­ta ir lan­ky­to­jams iš­daln­ta apie 13 tūks­tan­čių šir­de­li­nių bly­nų.

Vie­no­je kep­tu­vė­je tel­pa pen­kios šir­de­lės, tad 27 kep­tu­ves vars­ty­ti teks tūks­tan­čius kar­tų. Skai­čiuo­ja­ma, jog pro­ce­sas už­truks apie de­šimt va­lan­dų, bly­nus keps apie 200 kon­di­te­ri­ją ir ku­li­na­ri­ją stu­di­juo­jan­čių moks­lei­vių, pe­da­go­gų.

R. Ver­šins­kie­nė džiau­gia­si, jog anks­tes­ni mais­ti­niai re­kor­dai iš­gar­si­no mo­kyk­lą.

Šir­de­li­niams bly­nams kep­ti pa­ruoš­ta 400 ki­log­ra­mų mil­tų, 350 vie­ne­tų kiau­ši­nių, 16 ki­log­ra­mų cuk­raus, 30 lit­rų pie­no, ki­tų rei­kia­mų prie­dų.

„Ti­ki­mės, kad Už­ga­vė­nes vi­si pa­jus“, – vy­lė­si R. Ver­šins­kie­nė.

Tik­rą­ją Už­ga­vė­nių die­ną, ant­ra­die­nį, pro­fe­si­nė mo­kyk­la sieks dar vie­no bly­niš­ko re­kor­do – keps il­giau­sią Lie­tu­vo­je lie­ti­nį bly­ną.

ŠIR­DE­LĖS FOR­MOS BLY­NŲ RE­CEP­TAS:

Teš­lai rei­kės: 300 g mil­tų, 2 kiau­ši­nių, 250 g pie­no, 150 g tir­pin­to svies­to, 5 šaukš­tų sau­lėg­rą­žų alie­jaus, 120 g cuk­raus, 1 šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių, žiups­ne­lis drus­kos pa­gal sko­nį.

Kiau­ši­nius iš­plak­ti su cuk­ru­mi, įdė­ti mil­tus, su­mai­šy­tus su ke­pi­mo mil­te­liais, įpil­ti pie­ną, iš­tir­pin­tą svies­tą ir drus­ką. Ga­li­ma įpil­ti šla­ke­lį van­dens. Teš­los kon­sis­ten­ci­ja tu­rė­tų bū­ti gie­ti­nė­lės tirš­tu­mo.

Bly­nai ke­pa­mi rie­ba­lais iš­tep­to­se vaf­li­nė­se 5-8 min. 150-160 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je. Pa­tie­kia­mi su no­ri­mu pa­gar­du. Lai­ky­mo truk­mė 48 val.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

PA­SI­RUO­ŠI­MAS: Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Pre­ky­bos ir vers­lo sky­riaus moks­lei­viai iš­ban­do teš­lą ir ruo­šia­si iš­kep­ti re­kor­di­nį skai­čių šir­de­lės for­mos bly­nų – 16 tūks­tan­čių.

BLY­NAI: De­ser­ti­nius bly­nus ga­li­ma val­gy­ti su įvai­riais pa­gar­dais: dže­mu ar uo­gie­ne, cuk­raus pud­ra, ci­na­mo­nu, vai­siais, šo­ko­la­du, kre­mais.