
Naujausios
Užgavėnių proga – 16 tūkstančių blynų
Užgavėnių proga šiauliečiai siekia pagerinti Lietuvos rekordą – iškepti daugiausiai širdelės formos blynų. Tikslas – 16 tūkstančių širdelių. Iššūkiui pasiryžo įvairiais rekordais garsėjantis Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyrius.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus virtuvėje – blynų cechas. Kepami širdelės formos blynai, kurie vasario 7 dieną, sekmadienį, bus išdalyti Užgavėnių šventės Naisiuose lankytojams.
Prieš tai moksleiviai kepė bandomuosius variantus, iš keturių receptūrų rinko geriausią blynų tešlą. Pasirinktas variantas su miltais, kiaušiniais, pienu, sviestu, cukrumi, kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir aliejaus.
Konditeriai pažymi, jog tirpintas sviestas suteikia kepiniui trapumo ir traškumo, įpylus į tešlą šiek tiek vandens jis mažiau dega.
„Širdelės formos blynai pasirinkti ir artėjančios Valentino dienos proga. Jie desertiniai, todėl galima valgyti su džemu ar uogiene, cukraus pudra, cinamonu, vaisiais, šokoladu, kremais“, – komentavo viena iš blynus kepančių moksleivių, konditerijos specialybės pirmakursė Dovilė Niunevaitė.
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės teigimu, siekiama pagerinti Lietuvos rekordą iki šiol priklausiusį kauniečiams, kai viename Kauno turguje iškepta ir lankytojams išdalnta apie 13 tūkstančių širdelinių blynų.
Vienoje keptuvėje telpa penkios širdelės, tad 27 keptuves varstyti teks tūkstančius kartų. Skaičiuojama, jog procesas užtruks apie dešimt valandų, blynus keps apie 200 konditeriją ir kulinariją studijuojančių moksleivių, pedagogų.
R. Veršinskienė džiaugiasi, jog ankstesni maistiniai rekordai išgarsino mokyklą.
Širdeliniams blynams kepti paruošta 400 kilogramų miltų, 350 vienetų kiaušinių, 16 kilogramų cukraus, 30 litrų pieno, kitų reikiamų priedų.
„Tikimės, kad Užgavėnes visi pajus“, – vylėsi R. Veršinskienė.
Tikrąją Užgavėnių dieną, antradienį, profesinė mokykla sieks dar vieno blyniško rekordo – keps ilgiausią Lietuvoje lietinį blyną.
ŠIRDELĖS FORMOS BLYNŲ RECEPTAS:
Tešlai reikės: 300 g miltų, 2 kiaušinių, 250 g pieno, 150 g tirpinto sviesto, 5 šaukštų saulėgrąžų aliejaus, 120 g cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelis druskos pagal skonį.
Kiaušinius išplakti su cukrumi, įdėti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, įpilti pieną, ištirpintą sviestą ir druską. Galima įpilti šlakelį vandens. Tešlos konsistencija turėtų būti gietinėlės tirštumo.
Blynai kepami riebalais išteptose vaflinėse 5-8 min. 150-160 laipsnių temperatūroje. Patiekiami su norimu pagardu. Laikymo trukmė 48 val.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
PASIRUOŠIMAS: Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus moksleiviai išbando tešlą ir ruošiasi iškepti rekordinį skaičių širdelės formos blynų – 16 tūkstančių.
BLYNAI: Desertinius blynus galima valgyti su įvairiais pagardais: džemu ar uogiene, cukraus pudra, cinamonu, vaisiais, šokoladu, kremais.