
Naujausios
Visą savaitę – itališkas meniu
Savaitė, praleista RTVMC virtuvėje kartu su patyrusiu virtuvės šefu, buvo naudinga ir mokytojams, ir virėjo specialybės besimokantiems moksleiviams.
Kiekviena diena buvo skiriama kokiam nors itališkam patiekalui ar jų grupei.
Pirmadienį buvo mokomasi tešlų gamybos: įvairių skirtingų formų makaronų patiekalų, jų gaminimo ir patiekimo būdų, picos tešlos paruošimo.
Antradienį buvo kepamos picos ir gaminami vegetariški patiekalai.
Trečiadienis ir ketvirtadienis skirtas žuvies ir jūros gėrybių užkandžių bei karštųjų patiekalų gamybai.
Penktadienį ruošti užkandžiai ir desertai.
Kiekvienos dienos pabaigoje vykdavo pagamintų patiekalų degustacija, moksleiviai ir mokytojai galėjo dar kartą aptarti rūpimus klausimus, pasikonsultuoti su patyrusiu svečiu.
Prieš viešnagę Radviliškyje M. Lučka RTVMC moksleivius mokė Italijoje.
Pasak virtuvės šefo, itališkų patiekalų gaminimo paslapčių jis moko ir kitų lietuviškų profesinių mokyklų moksleivius, tačiau RTVMC mokiniai išsiskyrė smalsumu ir geru pasirengimu.
"Jiems viskas buvo įdomu, visada klausdavo, ar nereikia padėti, uoliai mokėsi ir domėjosi maisto gaminimo subtilybėmis. Iš karto matėsi, jog šie jaunuoliai virtuvėje nėra naujokai", – centro moksleivius gyrė M. Lučka.
Italų virtuvė – sveikesnė
M. Lučka papasakojo, jog išvykdamas į Italiją negalvojo, kad taps virtuvės šefu – jam ten teko padirbėti ir kitokių darbų.
Baigęs duonos kepėjų kursus, gerą pusmetį dirbo šį darbą, o vėliau pradėjo darbuotis vieno viešbučio restorane, kol tapo jo virtuvės šefu.
Buvęs panevėžietis Italijoje sukūrė šeimą su lietuvaite, susilaukė sūnaus.
Ar nepasiilgsta Italijoje lietuviško maisto, pavyzdžiui, cepelinų?
"Ten jų niekada neverdu, tačiau grįžęs į Lietuvą jų pasiilgstu ir visada skanauju. Kaip ir šaltibarščių. O mano sūnus – jau kaip tikras italas. Jis nė dienos negali be makaronų, mėgsta ir kitus itališkos virtuvės patiekalus", – redakcijai sakė M. Lučka.
Pasak Italijoje gyvenančio lietuvio, italų maistas yra sveikesnis negu lietuvių, ne toks riebus, valgoma daug žalių bei apdorotų daržovių, vartojamas alyvuogių aliejus, o tie patys makaronai yra gaminami iš kietagrūdžių miltų.
"Čia maistas visada šviežias. Italai mėgsta pavalgyti. Jų pietūs būna ne mažiau nei trijų patiekalų, iš kurių vienas visada bus makaronai. Bet italai nuo jų nestorėja", – nusijuokia.
Italijoje, pasak lietuvio, kiekvienas regionas turi savo patiekalą, kurio kitur negausi. Tai rodo, kokia turtinga yra italų virtuvė.
Anot M. Lučkos, ir Lietuvoje galima nusipirkti sveikesnių makaronų bei miltų arba žuvies, jūros gėrybių. Esą ir Radviliškyje nebuvo sudėtinga supirkti visus reikiamus produktus, kai gaminti mokė RTVMC būsimuosius virėjus. Gal tik Italijoje jie šviežesni.
