Bendruomenė linksminosi „Bičkopio“ šventėje

Bendruomenė linksminosi „Bičkopio“ šventėje

Bendruomenė linksminosi „Bičkopio“ šventėje

Radviliškio rajono, Kutiškių daugiafunkcis centras sukvietė į „Bičkopio“ šventę, kurioje netrūko linksmybių, konkursų, rimtų patarimų. Šventės dalyviai turėjo galimybę ne tik paklausyti bitininkų pasakojimų, bet ir degustuoti jų siūlomų patiekalų su medumi.

Saulius JUŠKEVIČIUS

saulius@skrastas.lt

Šventė gražiausioje gatvėje

Į bičkopio tematika papuoštą pušynėlį prie Zitos ir Juozo Morkūnų bei Janinos ir Romualdo Janušauskų sodybų šventės dalyvius pasitiko svetingi sodybų šeimininkai. Pastatytos palapinės, paruošti stalai, ant kurių nemažai pačių svečių pagamintų patiekalų iš medaus ar su medumi.

Renginio iniciatorė, Kutiškių daugiafunkcio centro kultūros specialistė Rima Godelienė prie mikrofono pakviečia bitininkus Feliciją Stasiūnienę ir Povilą Každailį, Steponą ir Aldoną Mikutėnus, Zitą Repšienę.

F. Stasiūnienė svečiams pasakojo, kad bitininkyste susidomėjo senokai, tačiau nebuvo sąlygų laikyti bites. Pirmąją bičių šeimą ji įsigijo prieš 20 metų ir tuomet ėmėsi darbo. Kai įsigijo sodybą, pradėjo plėstis ir bitynas. Pamažu sodyboje atsirado ir dviaukščių avilių, bičių avilių priekaba.

Visus sudomino ir bitininko Stepono Mikutėno pasakojimas. Daugelis pirmą kartą sužinojo, kaip užauga bitės, kiek turi akių. Nuskambėjo trumpi ir aiškūs patarimai, kaip reikia bitininkauti.

Bitininkė Felicija Stasiūnienė, kurios sodyboje prieš porą metų buvo surengta pirmoji „Bičkopio“ šventė, „Krašto žinioms“ sakė, kad norint užsiimti bitininkyste, reikia daug laiko praleisti prie avilių, stebėti bičių spiečius, žinoti jų ligas, mokėti avilius paruošti žiemai.

„Darbo bityne paslapčių išmokiau ir savo vyrą. Dviem vis lengviau ir smagiau“, – sakė kutiškietė.

Medus – ir maistas, ir kosmetika

Labiausiai visus viliojo paruoštas degustacijos stalas. Prie jo triūsė F. Stasiūnienė.

Ir ko tik čia nebuvo: ir kelių rūšių medaus, ir putino uogų su medumi, ir spanguolių, o prie jų specialiai paruošto medaus padažo, kad spanguolės nebūtų rūgščios, ir tik išvakarėse iš avilio išimto bičių korio su medumi, na ir žinoma – agurkų. Kokios lietuviui vaišės, jei prie medaus nėra agurko.

Šalia medaus – vieno kąsnio duonos gabalėliai su lašinukais, kurie gausiai pabarstyti pipirais. Paragavus paaiškėja, kad duonos gabaliukai vietoj sviesto ištepti medumi, o sumuštinio skonis sunkiai nusakomas.

Nenusakomą skonį paliko ir iš medaus padarytas midus, pagal specialų bitininkės receptą.

Šventės svečiai galėjo pasigrožėti pačios Felicijos gamintomis žvakėmis.

F. Stasiūnienė susirinkusiems priminė, jog medus naudojamas ir kosmetikoje, ir buityje.

„Jei norite atrodyti jaunos ir gražios, galite pasidaryti medaus kremo veidui. Tam reikės sviesto, medaus ir agurko sulčių. Sviestą ištirpinkite ir, į dar neatvėsusį, įpilkite medaus ir agurkų sulčių, viską gerai išsukite ir padėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų. Medus padės ir iš puodų panaikinti nemalonius svilėsių kvapus. Tam tereikia puodą patepti medumi, uždengti dangčiu ir palaikyti 15 minučių. Nemalonaus kvapo kaip nebūta“, – dalijo patarimus bitininkė.

Apie gydomąsias savybes

Dar labiau svečius sudomino Z. Repšienės pasakojimas apie medaus ir jo produktų naudojimą vaistams.

Z. Repšienė pasakojo, kad bičių vaške yra nemažai gydomųjų medžiagų. Jų yra ir įvairiuose bičių gaminamuose produktuose. Gausu jų ir bičių pienelyje. Bitės pienelį gamina motinėlei maitinti, tačiau jis tinka ir žmonėms, nes jaunina, padeda žmonėms, kurie gavo dideles radiacijos dozes.

„Jei esi nealergiškas bitės įgėlimui, tai turi nepykti, kad ji įgėlė, nes bičių nuodai padeda imunitetą stiprinti, gydo nuo skydliaukės, venų išsiplėtimo, o bičių pikis, užpiltas degtine – geriausia antibakterinė ir antiseptinė priemonė“, – pasakojo bitininkė Z. Repšienė.

Šventės dalyviams teko ir smegenis pamiklinti viktorinoje.

Skanumynus ragaujančius svečius linksmino Rima Godelienė, šventėje dalyvavusios Kutiškių daugiafunkcinio centro moterų retro grupės „Nostalgija“ narės.

Autoriaus nuotr.

DEGUSTACIJA: Susirinkusieji galėjo degustuoti įvairius patiekalus su medumi.

BITININKĖ: Per 20 metų bitininkaujanti Felicija Stasiūnienė negailėjo šventės dalyviams ir praktiškų patarimų.

ŽINOVAS: Steponas Mikutėnas pasidalijo savo žiniomis apie bites, jų gyvenimą.

PATARIMAI: Bitininkė Zita Repšienė susirinkusiems papasakojo apie medaus ir bičių gaminamų produktų gydomąsias savybes.

PADĖKA: Buvo pagerbti ir šventės dalyvius priėmę sodybų šeimininkai – (iš dešinės) Juozas Morkūnas ir Janina Janušauskienė, jiems kuklias dovanas įteikė renginio iniciatorė Rima Godelienė.

SUTIKTUVĖS: Atvykstančius į šventę pasitikdavo Janina Janušauskienė (dešinėje)

ŠVENTĖ: Šventėje svečius linksmino renginio iniciatorė Rima Godelienė (su akordeonu).