
Naujausios
Iš studijų – į namų virtuvę
Kaip ir kiekvienam studentui, pakruojiečiui Adomui Babarskiui dabar egzaminų karštymetis. Tačiau net ir esant įtemptam gyvenimo ritmui, artėjančių švenčių šurmuliui, vaikinas suranda laiko kepti pyragus.
Veronika MALINAUSKAITĖ
Pasiūlęs „Šiaulių kraštui“ Kalėdinio torto receptą, Adomas prasitarė apie savo mėgiamą užsiėmimą – kulinariją. Grįžęs iš studijų Kauno Aleksandro Stulginskio universitete, devyniolikmetis mieliau renkasi ne draugų kompaniją, o jaukią namų virtuvę.
„Būnant universitete ne visada turiu galimybę pasigaminti išskirtinių patiekalų, taupau laiką ir renkuosi greitai bei lengvai paruošiamus valgius“, – „Pakruojo kraštui“ prisipažino Adomas, aplankytas tėvų namuose Pakruojyje.
Kaip tik tuomet vaikinas jau pjaustė namų sode užaugintus gražuolius obuolius. Ruošėsi kepti obuolių pyragą. Aplinkui, garsiai murkdamas, sukinėjosi Adomo augintinis Čipas. Škotų nulėpausių veislės katinas, tikėdamasis iš šeimininko gauti kokį skanėstą, siekė pamatyti ką ant stalo pjausto šeimininkas.
„Jis pasirodo virtuvėje tik tada, kai yra alkanas“, – juokėsi Adomas, leisdamas Čipui stebėti pyrago gamybos procesą.
Gaminti išmokė mama
„Man labai gerai sekasi kepti varškės apkepą, juolab, kad turiu savo paties konservuotų uogų. Jų reikia šiam apkepui“, – dar ir pomėgį konservuoti netikėtai atskleidžia Adomas.
Ruošdamas produktus obuolių pyragui, Adomas pasakojo kaip išsikepti varškės apkepą. Susidarė įspūdis, kad gerai išmano kulinarijos meną.
Nugirdusi sūnaus pasakojimą į pokalbį įsiterpė Adomo mama, patvirtinusi, jog jis ir dažniau ir geriau gamina, nei jo sesuo.
„Visko tu mane išmokei“, – į mamos pagyrimą atsiliepė vaikinas.
Daugelis Adomo draugų nė nežino, kad jo mėgstamiausias užsiėmimas – maisto gaminimas ir, kad tai jam įskiepijo mama.
Šeima laikosi tradicijų
Adomas Kūčių vakarienę planuoja kartu su tėvais ir seserimi. Stalas bus kaip visada: ant jo puikuosis dvylika patiekalų, žinoma, jokios mėsos – daugiausiai žuvis.
Adomas Kūčių vakarienės neįsivaizduoja be mamos ir jo keptų kūčiukų bei naminio kisieliaus. Neapsieis šeima ir be marcepano sūrio torto, kurio receptą Adomas papasakojo „Šiaulių kraštui“. Tortą padarys Adomas.
„Viską gaminame patys, visa šeima ypač mėgsta mamos pagamintą silkę pomidorų padaže. Galima ir liežuvį praryti“, – giria mamos sugebėjimus Adomas.
Mėsos sumedžioja pats
O per Kalėdas vaikino tėvų namuose paprastai stalas lūžta nuo pačių įvairiausių valgių, bei mėsos patiekalų.
Būsimasis miškininkas išsiduoda, kad labai mėgsta medžioklę, todėl per kiekvienas Kalėdas jis kepa žvėrieną. Mėsai paruošti pakruojietis naudoja specialius prieskonius, gamina marinatus.
Adomas sako, jog labai mėgsta gamtą. Potraukis būti gamtoje ir buvo viena iš priežasčių, kodėl jis pasirinko miškininko profesiją.
O kodėl ne kulinaro? „Man dar tik devyniolika, manau po studijų atsiras laiko ir kulinarijai“, – linksmai nuo tiesaus atsakymo išsisuka Adomas, leisdamas suprasti, kad profesija ir pomėgis gali būti skirtingi, jei vienas kitam netrukdo.
Autorės nuotr.
PYRAGAS: Obuolių pyrago laukia ne tik šeima, bet ir augintinis Čipas.
STUDENTAS: Laisvą laiką Adomas Babarskis mėgsta leisti virtuvėje.