„Ont kasdiene i švėntine stala“

„Ont kasdiene i švėntine stala“

MUMS RAŠO

„Ont kasdiene i švėntine stala“

Minint Duonos dieną Žeimelio žemės ūkio mokyklos bibliotekoje vyko popietė „Ont kasdiene i švėntine stala“.

Renginio metu stengėmės kalbėti kiekvienas savo regiono tarme, paminėjome šv. Agatos dieną, prisiminėme duonos istoriją, kepimo papročius ir tradicijas, duonos reikšmę šeimos ir kalendorinėse šventėse.

Skanavome ir Janinos Vareikienės iš Daugalonių kaimo keptos duonos bei pyrago, gardžiavomės virėjų profesijos mokytojos Liucijos Rusinienės padaryta gira.

Šv. Agatos duona turėjo stebuklingų galių, ji saugojo žmones nuo gaisrų, avarijų ir kitokių nelaimių. Apie šv. Agatą ir jos duoną pasakojo tikybos mokytoja Vilma Plačakienė ir moksleivė Jurgita.

Apie etnografinių regionų ypatumus supažindino etnologė Auksė Noreikaitė, ekonomikos mokytoja Zita Balčiūnienė pasidalijo prisiminimais apie savo gimtąjį Suvalkijos regioną.

Lietuvių kalbos mokytoja Audronė Skučienė kalbėjo apie duonos reikšmę kalendorinėse šventėse, o jos paruošti moksleiviai Elvina, Jūratė, Justas ir Vaidas skaitė Justino Marcinkevičiaus bei mūsų kraštiečių Vilijos Narvydienės ir Karolinos Kazlauskienės eiles apie duoną.

Duonos kepimo istoriją nuo seniausių iki šiandieninių laikų skaidrėmis, atskleidė virėjų profesijos mokytoja, maisto technologė Ligita Merkelienė.

Po linksmos Elvinos ir Justo pasakos „Kaip vilkas norėjo duonos išsikepti“, apie javų auginimą nuo sėjos iki kūlimo, pasakojo biologijos mokytoja Regina Dainauskienė.

Supratome, kad ne tik auginant ar kepant, bet ir pagerbiant duoną reikia kantrybės, laiko ir meilės.

Regina NOREIKIENĖ,

bibliotekininkė

Auksės NOREIKAITĖS nuotr.

VAIŠĖS: Naminės duonos kepėja Janina Vareikienė ir renginio organizatorė Regina Noreikienė pakvietė vaišių.

STALAS: Duonos dieną prie apvalaus stalo vyko pašnekesiai apie regionų įvairovę ir duonos reikšmę lietuvių kultūroje.