
Naujausios
Pieno ūkiams keliami aukšti reikalavimai
Pastaruoju metu, sumažėjus pieno supirkimo kainoms, daugelis ūkininkų prabilo apie karvių bandos mažinimą. Tačiau sumaniausieji rado išeitį – užsiimti ir pieno produktų gamyba. Tačiau tam ryžtasi ne visi, nes baiminamasi keliamų reikalavimų.
Saulius JUŠKEVIČIUS
saulius@skrastas.lt
Gamina pieno produktus
Beveik pačiame Radviliškio rajono pakraštyje Grinkiškyje įsikūręs Tado Krapiko ūkis.
1998 metais įkurtame ūkyje laikoma 160 melžiamų karvių, kurios vidutiniškai duoda apie 2000 kilogramų pieno per dieną. Dalį pieno ūkininkas parduoda „Rokiškio sūriui“, o likusią – perdirba ūkyje įkurtame pieno ceche. Tokia veikla ūkyje užsiimama nuo 2011-ųjų.
Atskirame pastate įsikūrusiame ceche pieno šaldymo, pasterizavimo įranga, šaldytuvas produkcijai laikyti. Pastate įrengta mini parduotuvėlė, kurioje vietiniai gyventojai gali įsigyti ūkyje gaminamos produkcijos.
O jos ne tiek ir mažai. Cechas gamina kelių rūšių varškės sūrius, varškę, grietinę, rūgpienį, pieną, sviestą ir dabar ypač populiarias – raugintas pasukas, kurių pastoviai pritrūkstama.
Ceche gamyboje dirba penki žmonės, o dar trys – pardavinėja pagamintą produkciją. Įsigyti specialiai pieno produktais prekiauti automobiliai su šaldymo įranga, ūkio produkciją kelis kartus per savaitę gabena į Kauną, Šiaulius, Vilnių. Radviliškio rajone labiausiai pasisekė baisogališkiams, kuriems nebereikia važiuoti ūkio produkcijos įsigyti į Grinkiškį, nes šia produkcija porą kartų per savaitę prekiaujama ir Baisogaloje.
Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, šiam ūkiui tarnybos tikrintojai beveik neturi jokių priekaištų, todėl, kad čia laikomasi geros higienos, maisto saugos reikalavimų pieno produktų gamybai ir jų pardavimui.
Keliami aukšti reikalavimai
Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Laimutės Savickienės, legaliai užsiimančių pieno perdirbimu savo ūkiuose tikrai galėtų būti ir daugiau.
„Pieno ir pieno produktų gamintojai turi būti registruoti, o žalias pienas, gaunamas tik iš sveikų gyvulių ir turi atitikti pieno sudėties ir kokybės rodiklius“ – sakė gydytoja-inspektorė.
Pasak jos, leidžiama parduoti tik atšaldytą iki +6 laipsnių temperatūros žalią pieną, o jo tinkamumo vartoti terminas – ne ilgesnis kaip 24 valandos po melžimo. Žalio pieno kokybės ir sudėties rodikliai turi būti tiriami vieną kartą per ketvirtį, o žalio pieno mikrobiologiniai rodikliai turi būti tiriami vieną kartą per metus atestuotoje laboratorijoje.
L. Savickienė sakė, kad leidžiama naudoti pieno gaminių gamybai ir šiltą žalią pieną, primelžtą prieš 2 valandas arba atšaldytą iki 8 laipsnių. Anot gydytojos-inspektorės, norinčius pradėti pieno produktų gamybą labiausiai trikdo reikalavimai pieno produktų tvarkymui ir gamybos patalpoms.
„Pieno produktų tvarkymo ir gamybos patalpos turi būti pakankamo dydžio, švarios, kad jose atliekami maisto tvarkymo darbai atitiktų higienos reikalavimus. Jos turi būti įrengtos taip, kad būtų išvengta žaliavų ir pieno gaminių užteršimo. Patalpose įrenginiai ir inventorius, besiliečiantys su žaliavomis ir pieno gaminiais, turi būti pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomi ir dezinfekuojami, įrengtas pakankamas natūralus arba dirbtinis apšvietimas, turi būti priemonės darbo įrankiams, įrengimams ir inventoriui valyti bei dezinfekuoti, tinkami įtaisai, apsaugantys nuo kenkėjų, užtikrinamas nuotekų šalinimas bei pakankamas kiekis įrenginių su karštu ir šaltu tekančiu vandeniu. Reikalavimai tikrai griežti, nes stengiamasi išvengti gaminių užteršimo“, – sakė ji.
Produkcija turi būti ženklinama
Pasak L. Savickienės, ūkyje turi būti pieno gaminių gamybos technologinio proceso aprašymas, receptūra. Turi būti tvarkoma pieno produktų apskaita, pildomi plovimo, dezinfekavimo, šaldymo įrenginio, patalpų temperatūrų, termiškai apdorojamo žalio pieno temperatūrų registracijos žurnalai.
Gamintojas savo ūkyje pagamintą žalią pieną gali parduoti tik paženklintą, supakuotą arba iš paženklintų ženklinimo etiketėmis talpyklų. Ženklinimo etiketėje būtina nurodyti gamintojo vardą, pavardę, registracijos numerį, pieno laikymo sąlygas, melžimo laiką ir pateikti nuorodas „žalias pienas“ ir „vartoti tik virintą“. Pieno gaminius leidžiama parduoti tik tam tikslui įrengtose pardavimo vietose, kurios atitinka higienos reikalavimus ir kuriose yra šaldymo įrenginys.
Autoriaus nuotr.
PATARIMAI: Tado Krapiko ūkyje produkciją perdirbantys darbuotojai visada įsiklauso ir į Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Laimutės Savickienės (antra iš kairės) patarimus.
SŪRIAI: Ūkyje gaminama kelių rūšių varškės sūrių.
PRODUKCIJA: Pagal ES reikalavimus pagaminta produkcija saugoma šaldymo patalpose.