Šiaurės Lietuvos amatininkai rinkosi Gasčiūnuose

Šiaurės Lietuvos amatininkai rinkosi Gasčiūnuose

Šiau­rės Lie­tu­vos ama­ti­nin­kai rin­ko­si Gas­čiū­nuo­se

Šeš­ta­die­nį vie­no­je iš 2017-ųjų ma­žų­jų Lie­tu­vos kul­tū­ros sos­ti­nių – Gas­čiū­nuo­se (Jo­niš­kio ra­jo­nas) vy­ko tra­di­ci­nė „Ama­tų die­na“, į ku­rią šie­met bu­vo pa­kvies­ta Šiau­rės Lie­tu­vos ama­ti­nin­kų ir tau­to­dai­li­nin­kų bei sve­čių ko­lek­ty­vas iš ki­tos ma­žo­sios Lie­tu­vos kul­tū­ros sos­ti­nės – Prie­ku­lės (Klaipėdos rajonas).

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Pris­ta­tė tau­ti­nius kos­tiu­mus

Jo­niš­kio is­to­ri­jos ir kul­tū­ros mu­zie­jaus daug me­tų or­ga­ni­zuo­ja­ma „Ama­tų die­na“ pir­mą kar­tą pa­kei­tė vie­tą – iš Rei­bi­nių kai­mo tau­to­sa­kos rin­kė­jo Ma­to Slan­čiaus­ko mu­zie­ji­nės so­dy­bos per­si­kė­lė į šių me­tų ma­žą­ją Lie­tu­vos kul­tū­ros sos­ti­nę – Gas­čiū­nus.

Ren­gi­nio pra­džio­je sa­vo unik­alų dar­bą – su­kur­tus Šiau­rės Lie­tu­vos re­gio­no tau­ti­nius vy­ro ir mo­ters kos­tiu­mus pri­sta­tė sa­vi­val­dy­bės sti­pen­di­nin­kė, tau­to­dai­li­nin­kė Da­lia Pet­rai­tie­nė. Ji pa­sa­ko­jo, kad vie­tos tau­ti­niai rū­bai ski­ria­si nuo ki­tų re­gio­nų. Mo­te­rų kos­tiu­mui bū­din­gas ne nuo­me­tas, bet nuo­me­tė­lis, bal­tos pa­lai­di­nės apy­kak­lė – kuk­li, neiš­puoš­ta, už­tat per ran­ko­ves ei­na aus­tas raš­tas. Pri­juos­tė taip pat puo­šia­ma aus­tu raš­tu, o ne nė­ri­niais. Vy­rau­ja rau­do­na, bal­ta, ža­lia spal­vos.

Vy­riš­ką kos­tiu­mą D. Pet­rai­tie­nė su­kū­rė pa­gal ori­gi­na­lius iš­li­ku­sius tau­to­sa­ki­nin­ko ir siu­vė­jo Ma­to Slan­čiaus­ko brė­ži­nius.

Po­pu­lia­ru­mo su­lau­kė na­mi­nė duo­na

Nors dau­ge­lis ra­jo­no ama­ti­nin­kų ir tau­to­dai­li­nin­kų šia­me ren­gi­ny­je – sen­bu­viai, kas­kart pa­si­ro­do nau­jų da­ly­vių. Šie­met ka­ro­liu­kais puoš­tas Jo­ga­sės Ado­mai­tie­nės rie­ši­nes ir siu­vi­nė­tus pa­veiks­lus pir­mą kar­tą pri­sta­tė Bi­ru­tė Ūka­nie­nė iš Ke­pa­lių, at­si­ve­žė ir sa­vo siū­tų ra­ga­nų.

Ke­pa­lių kai­mo bend­ruo­me­nės „Aš­vi­nė“ mo­te­rys tu­rė­jo ku­li­na­ri­nio pa­vel­do – Vi­dos Rat­kie­nės kep­tų mė­suo­čių su aguo­no­mis, ban­de­lių su ci­na­mo­nu. Gre­ta iš­si­ri­kia­vo sen­bu­vės: Mal­de­nių kai­mo bend­ruo­me­nės at­sto­vės su sū­riais ir mo­ja­vi­nių gry­bų sriu­ba, Gi­ta­nos ir Lai­mo­no Gel­zių šei­ma iš Dau­no­ra­vos, pri­ko­pi­nė­ju­si šių­me­ti­nio me­daus, Ru­diš­kių kai­mo bend­ruo­me­nė, ku­rios na­rės iš gry­bu­kų dės­tė įmant­rią kom­po­zi­ci­ją, pri­pa­žin­ta sū­rių ga­min­to­ja Ste­fa Strak­šie­nė. Ji tu­rė­jo ir rū­ky­tų, ir tra­di­ci­nių šia­me kraš­te su čes­na­ku bei pe­let­rū­nu, ir nau­jo­viš­kų – su džio­vin­tais po­mi­do­rais bei ki­tais prie­dais sū­rių.

Pir­mą sy­kį na­mi­nės duo­nos at­si­ve­žė Stu­pu­rų kai­mo bend­ruo­me­nė, ku­rios ke­pė­ja Ire­na Per­mi­nie­nė ren­gi­ny­je bu­vo ap­do­va­no­ta už gar­džiau­sią ku­li­na­ri­nio pa­vel­do ga­mi­nį. Bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­kė Li­na Vyš­niaus­kai­tė sa­kė net nu­ste­bu­si, ko­kio po­pu­lia­ru­mo tarp pir­kė­jų su­lau­kė ru­gi­nė­mis sė­le­nė­lė­mis ir mo­liū­gų sėk­lo­mis gar­din­ta juo­da bei avi­ži­niais dribs­niais ir sau­lėg­rą­žo­mis – bal­ta duo­na. Ki­tą­met mo­te­rys ža­dė­jo jos at­si­vež­ti kur kas dau­giau.

Ge­riau­si ama­ti­nin­kai ir įdo­miau­sias ama­tas

Tra­di­ciš­kai žiū­ro­vai ga­lė­jo bal­suo­da­mi iš­rink­ti įdo­miau­sią ama­tą. Šį ap­do­va­no­ji­mą šie­met iš­si­ve­žė Bir­žų kraš­to at­sto­vas Lu­kas Kal­ni­nis, de­monst­ra­vęs, kaip iš vaš­ko lie­ja­mos žva­kės.

Ge­riau­sio ama­ti­nin­ko ti­tu­lą jau ne pir­mą kar­tą šia­me ren­gi­ny­je pel­nė skaist­gi­rie­tis kal­vis Mil­vy­das Gied­rai­tis, o ant rė­mo vars­to­mų ska­rų kū­rė­ja Re­da Peč­ku­vie­nė ta­po ge­riau­sia ama­ti­nin­ke.

Ei­les apie ama­tus ir ama­ti­nin­kus skai­tė li­te­ra­tai, pir­mą kar­tą bu­vo or­ga­ni­zuo­tas ori­gi­na­lių „če­mo­da­nų“, sak­vo­ja­žų ir „me­ken­do­šų“ kon­kur­sas. Vai­kus kur­ti pa­veiks­lė­lius iš žo­ly­nų kvie­tė floristės–praktikantės Sand­ra Ki­ne­ly­tė ir Ne­rin­ga Jo­ku­bai­tie­nė.

Kon­cer­ta­vo Ru­diš­kių folk­lo­ro ko­lek­ty­vas „Rud­ba­la“, le­gen­di­nė gru­pė „Vai­ras“ ir šo­kiais bei įdo­miu pri­si­sta­ty­mu ir links­mo­mis is­to­ri­jo­mis, ku­rioms net pri­rei­kė ver­ti­mo iš tar­miš­kos kal­bos į bend­ri­nę, džiu­gi­no sve­čiai iš dar vie­nos ma­žo­sios kul­tū­ros sos­ti­nės – Prie­ku­lės. Tai bu­vo Prie­ku­lės Ie­vos Si­mo­nai­ty­tės gim­na­zi­jos šo­kių ko­lek­ty­vas „Smil­tė“.

Ren­gi­nį ve­dė Ais­tė Tu­mi­nai­tė ir Jo­nas Gri­cius.

Au­to­rės nuo­tr.

Kaip ir de­ra Pa­ma­rio kraš­to at­sto­vėms, Prie­ku­lės Ie­vos Si­mo­nai­ty­tės gim­na­zi­jos ko­lek­ty­vo „Smil­tė“ na­rės pa­šo­ko ir su tink­lais.

Mez­gė­jos Ri­mos Bal­to­kie­nės ran­ko­se – sa­vi­tas megz­tas ša­lis.

Vaš­ko žva­kių lie­ji­mas, ku­rį de­monst­ra­vo Lu­kas Kal­ni­nis iš Bir­žų ra­jo­no, bu­vo pri­pa­žin­tas įdo­miau­siu ama­tu.

Ge­riau­sia ama­ti­nin­ke iš­rink­ta Re­da Peč­ku­vie­nė ir ama­tų die­nos ren­gi­ny­je vars­tė nau­ją ska­rą.

Re­gi­nos Per­mi­nie­nės (kai­rė­je) kep­ta duo­na bu­vo pri­pa­žin­ta ge­riau­siu ku­li­na­ri­nio pa­vel­do ga­mi­niu. De­ši­nė­je – Stu­pu­rų kai­mo bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­kė Li­na Vyš­niaus­kai­tė.

Juos­tą pi­na zi­niū­niš­kė Bro­nis­la­va Šva­nie­nė, jai tal­ki­na – Al­ma Jan­cie­nė iš Lin­kai­čių.

Pir­mą kar­tą or­ga­ni­zuo­ta­me ori­gi­na­lių „če­mo­da­nų“, sak­vo­ja­žų ir „me­ken­do­šų“ kon­kur­se mal­de­niš­kei Emi­li­jai Kve­da­rie­nei de­monst­ruo­ti švie­saus at­mi­ni­mo Ka­ro­lio Jon­kaus la­ga­mi­nus pa­dė­jo Ug­nė Rud­nic­kai­tė.

Pri­pa­žin­ta ku­li­na­ri­nio pa­vel­do meist­rė Ste­fa Strak­šie­nė tu­rė­jo įvai­rio­mis žo­le­lė­mis ir ki­tais pri­edais gar­din­tų net 8–9 ki­log­ra­mų svo­rio sū­rių.

Ren­gi­nio da­ly­viai jė­gas iš­mė­gi­no links­mo­se rung­ty­se.