
Naujausios
"Visada mėgau gaminti, bet daugiausiai pradėjau ištekėjusi. Norėjosi palepinti vyrą, – šypsosi Sonata. – Kai dar nemokėjau gaminti, receptų ieškodavau knygose. Dabar dažniausiai pati sugalvoju, kai ką pasižiūriu internete."
Vienas pirmųjų Sonatos sugalvotų patiekalų – jūros lydekos sriuba. Pirmą kartą šią sriubą išvirė būdama aštuoniolikos metų. Ji taip patiko artimiesiems, jog ilgainiui tapo "firminiu" Sonatos patiekalu.
Šiam patiekalui reikia keletos išdarinėtų ir nuvalytų jūros lydekų (ne filė). Jas reikia supjaustyti maždaug 2 cm storio gabaliukais, šiek tiek padruskinti, papipirinti ir, apvoliojus miltuose, iškepti. Kelias bulves supjaustyti nedideliais gabalėliais ir išvirti maždaug litre vandens. Kol verda bulvės, smulkiai pjaustytą svogūną, papriką ir tarkuotą arba pjaustytą morką pakepinti su sviestu ir supilti į sriubą. Baigiant virti daržovėms, įpilti maždaug litrą pieno. Kai sriuba užvirs, sudėti žuvies gabaliukus, įberti druskos pagal skonį, šiek tiek pipirų, ciberžolės, raudonėlio ir pavirti 10–15 minučių. Sriuba turi būti tirštoka ir švelnaus skonio.
Sonata sako, kad tai du patiekalai viename – ir sriuba, ir antras. Kas ragavo, visiems labai patiko, ne vienas ir recepto prašė.
Išmonės šiaulietei nestinga. Labiausiai mėgsta gaminti ir geriausiai sekasi "rimtieji" patiekalai. Ypač patinka gaminti patiekalus iš jūros gėrybių: krevečių, šukučių. Karštos jūros gėrybės su ryžiais – vienas mėgstamiausių Sonatos, jos vyro Lino ir dukros Kotrynos patiekalų.
"Kartą kinų restorane panašų patiekalą valgiau, labai patiko ir pabandžiau pati pasigaminti", – pasakoja šiaulietė.
Šiam patiekalui Sonata naudoja dideles tigrines krevetes ir šukutes. Iš pradžių svieste pakepina pjaustytą porą, tada sudeda nuvalytas krevetes ir patroškina ne ilgiau kaip penkias minutes. Baigiant troškinti įdeda traiškyto česnako. Šukutes atskirai pakepina su sviestu, taip pat vos kelias minutes. Karštas jūros gėrybes patiekia su karštais ryžiais ir pomidorų bei agurkų saldžiarūgštėmis salotomis.
Draugų ir šeimos ne mažiau pamėgti ir Sonatos sušiai. O pagrindinė paslaptis – nepagailėti žuvies. Sušiams šiaulietė naudoja šviežią lašišos arba tuno filė, kurią 2–3 valandas prieš gaminant patiekalą šiek tiek pasūdo.
Saldžiųjų patiekalų Sonata sako nedaug gaminanti, tačiau gimtadienių ir kitų švenčių proga visada kepa šeimos ir draugų pamėgtą tortą su maskarponės sūriu.
Biskvitą, reikalingą šiam tortui, Sonata anksčiau pirkdavo parduotuvėje, vėliau pradėjo pati kepti. Moteris sako, kad tuomet jis ir skanesnis būna, ir žinai, kokios kokybės produktus įdedi.
Pertepimui naudoja maskarponės sūrį, grietinėlę, natūralų jogurtą, deda šviežių braškių ir šilauogių. Kad kremas sustingtų, pila ištirpintos želatinos.
"Kartą bandžiau su šviežiais kiviais, bet nepavyko, kremas nesustingo", – sako Sonata.
Vasarą sode Sonata mėgsta gaminti patiekalus ant laužo: ne tik šašlykus, bet ir plovą bei aštrią pomidorų sriubą, kurios receptas ir buvo pripažintas geriausiu praeitą mėnesį. Visus šiuos patiekalus šiaulietė gamina su aviena.
Virdama plovą, šiaulietė laikosi uzbekų recepto. Lygiomis dalimis ima mėsos, svogūnų, morkų ir ryžių, įdeda visą galvą česnako (nesmulkinto).
"Sudėtingiausia buvo numatuoti, kiek reikia pilti vandens. Čia ne vieno bandymo reikėjo, kad plovas nebūtų per skystas, kad nesuliptų ryžiai. Vanduo tik per vieną du pirštus turi apsemti ryžius, tada pavyksta", – patirtimi dalijasi Sonata.
Sonatai redakcija įteikė Kristinos Pišniukaitės receptų knygą "Ant medinės lentelės". Šiaulietė tikisi, kad ši knyga ją įkvėps naujiems eksperimentams virtuvėje.