
Naujausios
Cukinijų pyragas
Reikės: 3 kiaušinių, 250 g cukraus, 1 šaukšto vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, 200 g miltų, 230 g maltų lazdynų riešutų (sumalu pati mėsmale ar kita smulkinimo priemone), 175 ml aliejaus + 1 šaukšto nugesintos sodos (1 šaukštą sodos nugesinu 2 šaukštais acto), 1 vidutinio dydžio arba didesnės cukinijos (sutarkuotos ir nusunktos turėtų gautis apie 630 g), 100–150 g juodojo šokolado, 30 g smulkintų kepintų lazdynų riešutų (galima nusipirkti, bet aš pati apkepinu).
Lazdynų riešutus sumalti mėsmale, sumaišyti su miltais ir nugesinta soda, atidėti į šalį. Cukiniją sutarkuoti burokine tarka. Į atskirą dubenį įmušti kiaušinius, suberti cukrų, vanilinį cukrų, druską ir plakti, kol masė taps šviesi, puri, be cukraus gabaliukų. Tuomet į ją pilti aliejų, gerai išmaišyti mediniu šaukštu, suberti miltų ir riešutų mišinį ir vėl gerai išmaišyti. Sudėti gerai nusunktas cukinijas ir itin gerai išmaišyti.
Paruoštą masę dėti į nedidelę skardą ar kepinių formą, išteptą aliejumi ir šiek tiek pabarstytą miltais.
Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių, apie 30–40 minučių, vis patikrinant. Ar pyragas iškepęs, tikrinti mediniu pagaliuku: ištraukus turi būti sausas.
Baigus kepti, pyragą orkaitėje palikti dar 15–30 minučių (šilumoje nepraras purumo ir formos). Išėmus iš orkaitės formoje palikti atvėsti 10–15 minučių. Po to iš jos išimti ir palikti atvėsti apie 1 valandą.
Glajui šokoladą sulaužyti gabaliukais (greičiau ištirps). Karščiui atsparų indą įstatyti į karštą, bet ne verdantį vandenį. Sudėti šokoladą ir kaitinti maišant, kol ištirps. Įpilti 1 šaukštą aliejaus ir gerai išmaišyti. Tada glajų pilti ant iškepto pyrago, gražiai išlyginti ir aptepti kraštus, pabarstyti smulkintais pakepintais riešutais. Dėti į šaldytuvą, kol šokoladas sustings.
Skanaus!