
Naujausios
Sveikai mitybai reikia proto ir saiko
Šiaulių sveikuolių klubo „Šviesuoliai“ šeimininkė Birutė Kazlauskienė bendraminčių padedama išleido receptų knygą „Mano sveikas patiekalas“. Joje sudėti sveikuoliški receptai. „Sveikai maitintis nesunku. Tereikia klausytis savo organizmo ir nepamiršti saiko bei sveiko proto“, – sako tituluota šeimininkė.
Ilona Šnarienė
redakcija@skrastas.lt
Atrado save draugų paskatinta
Šiaulietė B. Kazlauskienė sako, jog nekopijuoja svetimų receptų. Kulinarinės idėjos padėjo jai atsikratyti viršsvorio bei visam laikui pamiršti sąnarių skausmus.
„Džiaugiuosi atradusi sveikuolių klubą, kuris padėjo man ne tik pakeisti gyvenimo būdą, bet ir atrasti save. Pirmieji saviraiškos žingsniai kasmet Palangoje vykstančiose sveiko maisto šventėse buvo itin nedrąsūs, – sako B. Kazlauskienė, – tačiau vėliau, vedama smalsumo bei paskatinta sveikuolių, ėmiau pati ruošti sveikuoliškus patiekalus. Pirmąkart netikėtai atsidūrusi tarp vienuolikos geriausių Lietuvos sveikuolių šeimininkių, užėmiau ketvirtą vietą. Nuo to laiko mano ruošti patiekalai visada patekdavo tarp geriausiųjų.“
Moteris pagalvojo, jeigu kitiems patinka jos receptai, kodėl gi nesudėjus jų į knygą?
Pavasaris dovanoja daug gėrybių
Ponia Birutė įsitikinusi, jog mus kankina skausmai, rūškana nuotaika, ligos todėl, kad esame nusigręžę nuo to maisto ir vaisto, kurį siūlo gamta. Per mažai valgome šviežių žalumynų.
„Žalumynai ne tik pagražina patiekalą, bet yra puikus vitaminų bei kitų naudingų medžiagų šaltinis, – sako B. Kazlauskienė. – Daugumą augalų galima užsiauginti ir namuose, vazonėliuose, arba kaip svogūnų laiškus – indelyje su vandeniu, arba kaip vertingąsias pipirines – ant vandeniu sudrėkintos vatos. „
Pavasarį kiekvienam privalu pasimėgauti dilgėlėmis, kiaulpienėmis, šalpusniais, žliūgėmis, balandomis ir kitais gamtos turtais, tvirtina ponia Birutė.
„Nors vitaminai nėra energijos šaltinis, tačiau jie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kitus organizme vykstančius procesus visais gyvenimo laikotarpiais“, – sako sveikuolė.
Receptai – paprasti, bet veiksmingi
„Kiaulpienių lapai maistui ir vaistui tinkami skinti nuo pavasario iki rudens. Tačiau pavasariniai, mažučiai ir jaunučiai lapeliai, kaip ir visų augalų, turi daugiausiai to, ko reikia pavargusiam žmogui nuo žiemos“, – sako šeimininkė ir siūlo patiems pasigaminti pavasarinių salotų.
Joms reikės: keletą valandų vandenyje pamirkytų kiaulpienių lapų saujelės, keleto ridikėlių, svogūno laiškų, išmirkytų džiovintų abrikosų saujelės.
Viską smulkiai supjaustykite, pagardinkite lašeliu sojos padažu, šlakeliu obuolių acto, šaukštu aliejumi. „Tik nebijokite vos jaučiamo kartumo, dėl abrikosų jis nebus įkyrus“, – pažada šeimininkė.
Dabar darželiuose retai kas augina aštriaspalves nasturtas, tačiau jeigu moterys, anot ponios Birutės, nepatingėtų pavasarį į žemę paberti saujelės nasturtų sėklų, vasaros pabaigoje galėtų mėgautis aitriu, saldžiarūgščiu, nuostabios spalvos gėrimu, ypač tinkančiu tiems, kuriuos kamuoja diabetas.
Nasturtų sėklos ne mažiau vertingesnės už brangiai kainuojančius kaparėlių pumpurus. Žalias nasturtų sėklas šeimininkė siūlo marinuoti, o sudžiovintas – sumalti mėsmale ir naudoti vietoje pipirų. „Būsite maloniai nustebinti ne tik skoniu, bet ir nepakartojamu aromatu“,– sako moteris.
Mėgstantiems egzotiškus patiekalus šeimininkė siūlo pasmaguriauti pankolių užkandėle. Jei nepatingėsite, šią daržovę galite užsiauginti patys. „Pankolį supjaustykite smulkiais gabalėliais, pagardinkite smulkintu česnaku, užberkite keliais kario grūdeliais ir viską išmaišę, paskaninkite aliejumi“, – dalijasi sveiko maisto paslaptimis šeimininkė.
Toms, kurioms augantis pankolis užderės ne šakniavaisių, o lapų gausa ponia Birutė siūlo atsigaivinti vėsia pankolio žiedynų arbata, pagardinta šaukštu medaus ir sauja aronijos uogų.
E
Autorės nuotr.
PATARIMAS: „Mūsų organizmas nėra šiukšlių dėžė, kad į jį mestume bet ką“, – sako tituluota šeimininkė Birutė Kazlauskienė.