
Naujausios
Virėjai receptų neišduoda
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus virėjo specialybės studentai Vilma Remeikytė ir Kęstutis Bartkus Vilniaus „Litexpo“ rūmuose vykusiame jaunųjų virėjų konkurse laimėjo ketvirtąją vietą. Jaunieji virėjai gamino egzotišką upėtakį ir spanguolių desertą.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Rengėsi tris savaites
Trečiojo kurso būsimieji virėjai konkurse rungėsi su dešimčia komandų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Alytaus Panevėžio, Visagino, Kuršėnų.
Konkurso nugalėtojais tapo Klaipėdos turizmo mokyklos komanda.
Jaunuosius virėjus vertino Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai ir meistrai, tarp kurių buvo ir vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas.
Prieš konkursą buvo paskelbta, kad virėjams pagrindinį patiekalą teks gaminti iš upėtakio, o desertą – iš spanguolių.
Pasak Vilmos ir Kęstučio, žuvis yra sudėtinga žaliava. Nedėkingas produktas ir spanguolės, nes nėra lengva priderinti skonius prie rūgštumo.
Tris savaites rengdamiesi konkursui, jie išbandė įvairiausias variacijas. Pavyzdžiui, desertą išsirinko iš penkiolikos variantų.
Ruoštis konkursui jiems talkino profesijos mokytoja Nijolė Šliožienė ir vyresnioji profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė.
Patiko adrenalinas
Sukurtų receptų Vilma su Kęstučiu neišduoda. „Egzotiškam upėtakiui“ gaminti jie naudojo dumblių lapus, saulėje džiovintus pomidorus, rikotos sūrį. Garnyrui patiekė kepintuve keptų daržovių sūrio krepšelyje. Prie upėtakio tiko laukiniai ryžiai.
Spanguolį desertą jaunieji virėjai pavadino „Tau ir man“. Jų sukurtas desertas – spanguolių putėsiai su apelsininiu-vaniliniu kremu, šokoladiniu padažu, karamelizuotais riešutais, dekoro elementu – spanguolių kilimėliu.
Konkurse patiekalus reikėjo pagaminti per dvi valandas: pagrindinį patiekalą – per 1 valandą 20 minučių, desertą – per dvi valandas.
Šiauliečiai įtilpo į laiką, tinkamai organizavo gamybos procesą, negavo baudos taškų.
„Patiko adrenalinas“, – šypsosi Vilma.
Šiauliečius nudžiugino ir jų darbą įdėmiai stebėjusio D. Praspaliausko žodžiai: „Norėčiau apie jus dar išgirsti“.
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
KOMANDA: Vilmos Remeikytės ir Kęstučio Bartkaus patiekalai buvo įvertinti ketvirtąja vieta. Rengtis konkursui jiems padėjo profesijos mokytoja Nijolė Šliožienė (kairėje) ir vyresnioji profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė.
UPĖTAKIS: Pagrindinis Vilmos Remeikytės ir Kęstučio Bartkaus sukurtas patiekalas – „Egzotiškas upėtakis“.
DESERTAS: Spanguolių desertą jaunieji virėjai pavadino „Tau ir man“.
KOMISIJA: Jaunųjų virėjų darbus vertino kompetetinga komisija. Centre – vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas.