
Naujausios
Šventės prie „žalio“ stalo
Šiaulietė floristė Miglė Plukienė artėjančių švenčių stalą siūlo puošti žaliai. Kūrybiškai panaudojus gėles, vaisius ar senus daiktus, galima Kalėdas paversti apelsininėmis, muzikinėmis, aitriųjų paprikų ar net džinsinėmis.
Gintarė VALUCKYTĖ
gintare@skrastas.lt
Dekoro priemonės namuose
M. Plukienė parengė savo pirmąją knygą – „Kviečiu prie „žalio“ stalo“.
Knygą su keturių metų laikų stalo dekoro aprašymais, iliustracijomis M. Plukienė sumanė išleisti pamačiusi, jog knygynuose pilnos lentynos patiekalų receptų knygų, tačiau nei vienos apie stalo dekorą.
„Grožis yra labai svarbu. Geriau ant stalo nepadėkime dešros ar kokio patiekalo, bet gražiai jį papuoškime“, – juokavo floristė.
Floristika moteriai siejasi ne tik su estetika, bet ir su ekologija, ekonomiškumu.
Floristė skatina neskubėti iš prekybos centrų pirkti vazų, indų, nes vėliau vis tiek juos išmetame ir ieškome naujų. Ji pataria panaudoti tai, ką turime namuose.
Kodėl stalas „žalias“? M. Plukienė stengiasi puošti jį gyvais mūsų krašto, o ne atvežtiniais augalais.
„Žalias“ stalas autorei siejasi ir su taupumu – tų pačių daiktų naudojimu antrą kartą. Jai svarbu įvertinti ir šeimos relikvijas: „Nors prosenelės arbatinukas ar puodelis įskilęs, jį galima pritaikyti kaip gėlių vazą.“
M. Plukienės manymu, į „žalio“ stalo idėją svarbu įtraukti vaikus. Pavyzdžiui, aplenkti prekybos centrą ir užsukti į mišką, prisirinkti kankorėžių, šakelių.
„Ekologiškumo sąvoka šiandien yra labai komercinė. Man ekologiškumas – tai, kas iš gamtos. Viena kita gėlė, keletas pagaliukų ir sukuriama ištaiginga vakarienė“, – įsitikinusi floristė.
Stebuklai - paprastumas
„Idėja – paprastumas“, – neabejoja floristė. Pavyzdžiui, nespėjusieji nusipinti advento vainiko, gali jį pasidaryti į didelę lėkštę pridėję šakelių, kankorėžių, žvakių.
Kūčių stalo puošybai tinka džiovinti obuoliai, riešutai, šienas, moliūgų sėklos, pupelės. Visa tai galima sudėti į indą kiekvienam svečiui. Vietoje servetėlių po lėkštėmis galima pakloti šieno. Vengiantiems tiesioginio kontakto su šienu, patariama jį dėti į celofaną.
Per Kalėdas vietoje servetėlių galima kloti džinsų skiautes. Prie džinso floristė derina cinamono lazdeles, hiacintus, kankorėžius.
Muzikines Kalėdas galima paruošti naudojant senus natų sąsiuvinius. Didelius lapus pritaikyti servetėlėms, o mažesniais apsukti žvakeles.
Kad nereikėtų pirkti žvakidžių, M. Plukienė siūlo apversti taures, ant jų uždėti žvakes. Į apverstas taures įdėti žaisliukų, gėlių.
Vyno degustacijos vakarui ji naudojo seną „Aušros“ muziejaus retro stiliaus kalendorių.
Sukurti „Apelsininės svajonės“ stalo dekorą M. Plukienę įkvėpė vaikystės prisiminai, kuomet ji, užuodusi mandarinus ir apelsinus, pajausdavo artėjančias šventes.
„Kaspinėliais pasirėdę apelsinai– ne tik stalo puošmenos, bet ir gražios dovanėlės svečiams. Spalvos šildo šaltą ir tamsų žiemos vakarą“, – sako floristė.
Jono TAMULIO nuotr.
FLORISTĖ: Miglė Plukienė išleido knygą „Kviečiu prie „žalio" stalo“ su stalo dekoro pavyzdžiais, skirtą žmonėms, palaikantiems ekologijos idėją.
Rasos LABINAITĖS-MARTINAITIENĖS nuotr.
ANGELAS: M. Plukienė sako, kad Kalėdoms tinka ir geltoni indai, kuriuos galima puošti angelais. Angelą ji gamino iš trikampiu perlenktos žalios servetėlės, po apačia dėjo nertą baltą servetėlę ir gavosi sparnai. Ant eglišakio movė žaisliuką, derino citriną.
PAPRIKOS: Mėgstantiems tradicines Kalėdų spalvas stalą floristė siūlo dekoruoti aitriosiomis paprikomis.
LEDAINĖS: Į paprastas ledaines M. Plukienė dėjo rožių, medžio žievelės, šakelių.
MEDŽIAGOS: „Apelsininei svajonei“ ant stalo paruošti reikės: 5 apelsinų (keturis į lėkšteles ir vieną žievelėms), įvairiausių pločių atlasinių ir organzos juostelių (juostelių spalvą galima keisti), konditerinių formelių, 4 didesnių juostelės spalvos karoliukų ir smeigtukų.
1. Apelsiną iaprišame platesne juostele. Užrišame mazgą.
2. Verčiame apelsiną mazgu į apačią ir per patį vidurį su smeigtuku prismeigiame kitas dvi juosteles.
3. Apvertę apelsiną užrišame kaspinėlį.
4. Su konditerine formele išspaudžiame formą iš apelsino žievės.
5. Prie apelsino pridedame dar vieną kaspinėlį, kurio galus paliekame gana ilgus.
6. Smeigtuką perveriame per karoliuką ir tokiu dekoratyviu smeigtuku prismeigiame prie apelsino dekoratyvią žievelę ir kaspinėlį kartu.
7. Vieną stalo dekoro elementą jau turime, belieka pasidaryti trūkstamus.
8. Apelsinus sudedame į lėkštes.
9. Taip galime dekoruoti ir žvakę. Tvirtinti naudokite ne smeigtuką, o karštų klijų pistoletą.
10. Kai viskas paruošta, uždekite žvakę, kvieskite svečius prie stalo ir neškite karštą vyną bei vištieną.