
Naujausios
Viskas iš bičių avilio tinka sveikatai
Sveikos gyvensenos propaguotojas, bitininkas Jonas Petrutis tvirtina, kad sveikatai stiprinti reikia naudoti tik natūralų kokybišką medų. Per parą bitininkas pataria suvartoti 50-100 g medaus, šį kiekį suvalgant per 3-4 kartus.
Ilona Šnarienė
redakcija@skrastas.lt
Bitininko receptas
„Norėdami padėti organizmui lengviau įsisavinti medų, ištirpinkite jį šiltame virintame vandenyje. Medus, ypač liepų, vartojamas viršutinių kvėpavimo takų uždegimo atvejais kaip priešbakterinė ir kosulį mažinanti priemonė“, – sako bitininkas Jonas Petrutis ir siūlo kosintiems receptą.
Viena citrina pavirinama keletą minučių, kol suminkštės odelė. Sultys išspaudžiamos į stiklinę. Įpylus du šaukštus glicerino, išmaišoma iki stiklinės viršaus pripilama skysto medaus, išmaišoma. Kosint silpnai, prieš naktį rekomenduojama išgerti arbatinį šaukštelį šio mišinio. Jei kosulys stipresnis, dozės gali būti didinamos. Nurodytas mišinys nesukelia alergijos, jį gali vartoti ir maži, ir dideli.
Bičių pienelis
„Kiekvieno namuose turėtų būti ne tik medaus, bet ir bičių duonelės, pienelio, pikio, žiedadulkių. Viską, kas yra avilyje, galima panaudoti žmonių sveikatos labui“, – sako bitininkas. Esą šie produktai – detoksikacijos, imuniteto apsaugos priemonė, hormonas, natūralūs antibiotikai.
Bičių pienelio didžiausią dalį sudaro vanduo. Mokslininkai apskaičiavo, kad jame yra 11,15 procento baltymų, 8,94 procento angliavandenių, 5,61 procento riebalų ir 0,81procento mineralinių medžiagų bei visos žmogaus organizmui būtinos amino rūgštys, taip pat visi B grupės vitaminai, vitamino C, vitamino A provitamino – karotino, pantoteno rūgšties.
Bičių pienelis ypač vertinamas dėl stimuliuojančio smegenų poveikio.
„Visi bičių produktai padeda įveikti stresą, tačiau bičių pienelis su stresu susidoroja veiksmingiausiai, – užtikrina bitininkas. – Bičių pienelį reikia laikyti šaldymo kameroje, prieš vartojimą išėmus palaikyti 2-3 minutes kambario temperatūros. Su stikline mentele paimti ryžio dydžio gabalėlį, padėti po liežuviu, o indą vėl įdėti į šaldytuvą. Po liežuviu laikyti, kol visiškai ištirps ir bus nurytas su seilėmis“.
Žiedadulkės
Ypač naudinga valgyti medų su žiedadulkėmis arba birias žiedadulkes, kuriose daug vitaminų, ypač C, A, E bei antioksidantų.
Žiedadulkes patartina čiulpti burnoje ir tik tada nuryti, arba maišyti su medumi. Galima iš vakaro, ar bent prieš kelias valandas pamerkti stiklinėje vandens, kad išbrinktų, ir gerti jas užgeriant papildomu kiekiu skysčio. Tinka vartoti su rūgščiais pieno produktais: jogurtu, rūgpieniu, kadangi organizmas puikiai pasisavina juose esančią pieno rūgštį, kuri reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą. Taip pat žiedadulkes skanu valgyti su javainiais.
Bičių duonelė
Kompiuteriu dirbantiems, nereguliariai valgantiems, pagyvenusiems ir seniems žmonėms bitininkas pataria valgyti bičių duonelės, kuri turi daug B grupės, A, E, PP, C vitaminų, seleno, cinko, geležies, todėl geba stiprinti regėjimą, atmintį ir klausą. Ji išsiskiria antimikrobiniu, antitoksiniu, priešgrybeliniu poveikiu, puikiai atkuria bakterijų pusiausvyrą žarnyne.
„Tai labai vertingas produktas, turintis beveik visas subalansuotas maisto medžiagas, reikalingas organizmui, o savo kaloringumu prilygstantis miltams, ryžiams bei žirniams“, – sako bitininkas J. Petrutis. Sveikiems žmonėms per dieną pakanka 1–2 šaukštelių bičių duonelės. Jei virškinimo sistema jautresnė, bičių duonelę geriau vartoti ištirpdytą.
Pikis daro stebuklus
Bičių pikis – nuo medžių pumpurų, jaunų šakelių, lapų surinkta sakinga, geltonos ar žalsvos spalvos, malonaus kvapo biologiškai aktyvi medžiaga, kurią bitės naudoja avilio plyšiams klijuoti, medui akiuoti, gendantiems svetimkūniams, kurių negali pašalinti iš avilio, balzamuoti, mat pikis nepraleidžia oro ir drėgmės. Dėl tų pačių konservuojančių savybių jis neleidžia gesti bičių produktams.
Bitininkas sako, jog pikio veikimo spektras platus: antimikrobinis (žudančiai veikia net 100 mikrobų), antivirusinis, antigrybinis, priešuždegiminis, vietinis antestezuojantis, antioksidacinis ir biostimuliuojantis.
„Jau žiloje senovėje žmonės žinojo, kad pikis šalina blogą kvapą, mažina ar visai nuslopina skausmą bei tinimą, padeda žaizdoms gyti. Liaudies medicinoje daugiausia jį vartojo kaip išorinį vaistą votims gydyti,“ – pasakoja bitininkas.
Autorės nuotr.
IŠIMTYS: Bitininkas Jonas Petrutis primena, kad alerginė reakcija galima dėl meduje esančių žiedadulkių ir bičių baltymų. Atsargiai ir labai mažais kiekiais medų gali vartoti nutukę asmenys. Negalima medaus perduozuoti, nes galima pažeisti kasos funkciją. Susirgę cukriniu diabetu, medaus gali paragauti tik leidus endokrinologui. Negalima medaus vartoti viduriuojant.