Valgyti reikia reguliariai ir tinkamai

Valgyti reikia reguliariai ir tinkamai

Valgyti reikia reguliariai ir tinkamai

Mokslininkų teigimu, net 30 procentų onkologinių ligų atsiranda dėl neracionalios mitybos, didėja rizika susirgti ar susergama širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu.

Mitybos režimas yra ne mažiau svarbus nei tai, ką valgome.

Pusryčiai ir pietūs – sočiausi

Mitybos režimas – tai valgymų skaičius per parą ir kiekybinis maisto paskirstymas atskirų valgymų metu. Mitybos režimą reguliuoja smegenyse esantis pagumburis, susijęs su alkio jausmu. Alkio jausmas išnyksta po 10–15 minučių pavalgius, kai pirmoji maisto porcija suvirškinama ir pasisavinama. Apetitą slopina dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis.

Racionaliausias toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Maitinimosi laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5–6 valandos.

Nereguliarus valgymas kartą ar du kartus per parą kenkia sveikatai. Tyrimais nustatyta, kad valgantys mažiau nei du kartus per dieną dažniau serga skrandžio ligomis, virškinimo sutrikimais negu valgantys reguliariai tris arba keturis kartus per dieną.

Vanduo ir dar kartą vanduo

Nepamirškime, kad kiekvieną dieną reikia gerti pakankamai skysčių, ypač vandens. Sveikam suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama išgerti 2–3 litrus skysčių, didžiąją jų dalį turi sudaryti geriamasis vanduo.

Dalį skysčių gauname su maistu (su sriuba bei gėrimais – iki 1 500 ml, vaisiais, daržovėmis, mėsa, duona bei kitais maisto produktais – iki 1 000 ml), tačiau tikrų skysčių būtina per parą išgerti apie 2 litrus prarastam vandeniui kompensuoti.

Be to, organizme vykstant įvairiems procesams per parą pasigamina apie 0,3–0,5 litro vandens. Vanduo – gyvybiškai būtinas mitybos komponentas, nes jis organizme atlieka labai svarbias fiziologines funkcijas. Vanduo sudaro maždaug 60 procentų vyro ir 50 procentų moters kūno svorio; vaikų – iki 70 procentų.

Bevaliams bus sunku

Mitybos įpročius pakeisti nėra lengva. Žinoti apie mitybą, jos principus ir higieną irgi neužtenka. Norint rezultato reikia turimas žinias tinkamai ir praktiškai pritaikyti, keisti netinkamą elgseną. Tai procesas, kuris reikalauja valios pastangų. Svarbiausia, kad mityba atitiktų fiziologinius organizmo poreikius, maisto pasirinkimas būtų tinkamas ir saugus.

Trys pagrindiniai mitybos principai, nusakantys visą mitybos esmę: saikas, subalansuotas bei įvairus maistas.

Pagal SAM inf. (Šaltinis: „Sveikos gyvensenos rekomendacijos")

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Kada ir kiek?

Pateikiame rekomenduojamą atskiriems valgymams paros maisto energinės vertės dalį (procentais):

Valgant 3 kartus: pusryčiai – 30, pietūs – 40–45, vakarienė – 25–30 procentų energinės vertės.

Valgant 4 kartus: pusryčiai – 25, pietūs – 35, pavakariai ar priešpiečiai – 15, vakarienė – 25 procentai energinės vertės.

Vakarieniauti reikia maždaug prieš dvi valandas iki nakties miego, patartina iki 20 valandos.