Kodėl ligoninės maistas negali būti kaip restorane?

Kodėl ligoninės maistas negali būti kaip restorane?

Kodėl ligoninės maistas negali būti kaip restorane?

„Prastai maitina, porcijos mažos, be druskos, neskanu“, – neretai burnoja žmonės, atvykę lankyti ligoninėse esančių artimųjų ir jiems atnešę pilnus krepšius maisto. Mitybos specialistai sako, kad papildomai į ligonines gabendami maisto produktų, to nė nenorėdami, ligoniams galime padaryti meškos paslaugą. Jiems tiekiamas valgis turi būti paremtas sveikos mitybos principais. Neretai ligoniams, stacionare gydomiems pacientams, greta medikamentinio, fizioterapinio, chirurginio ir kitokio gydymo skiriama ir būtina dieta.

Košė – sveikos mitybos pagrindas

„Tinkamai subalansuota mityba sergančiam žmogui yra vienas pagrindinių sveikatos garantų. Ligoninėse prie kiekvieno sudaromo meniu dirba gydytojai dietologai, maisto paruošimo technologai, mitybos specialistai kruopščiai tikrina valgiaraščių maisto ir energetinę vertę. Tad reikia pasitikėti maistą tiekiančių bendrovių kompetencija. Žinoma, sveikos košės, garuose troškintos daržovės gal ir nėra tokios gardžios kaip kavinėse paruoštas itin viliojantis kepsnys. Tačiau reikia pripažinti, kad ligoninėse, kaip niekur kitur, turi būti laikomasi sveikos mitybos principų“, – pasakojo Rokiškio ligoninės padalinio vadovė, dietinio maisto paruošimo specialistė Ledina Tijūšienė.

Pasak mitybos specialistų, subalansuota mityba ligoniams yra būtina, nes gulint ligoninėje žmogaus fizinis aktyvumas yra labai mažas. Nors dažnas keiksnoja iš ryto duodamas košes, visiems žinoma, kad tai yra sveikos mitybos piramidės pagrindas. Košėje gausu maistingų ir organizmui reikalingų medžiagų: B grupės vitaminų, magnio, kalio, cinko, seleno. Košėse yra daug augalinių baltymų, ląstelienos, pagerinančios virškinimą – tai ypač svarbu sergantiems žmonėms, ypač senjorams.

Mitybos specialistams antrina ir Panevėžio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ala Kuzmienė. Pasak specialistės, ligoniams būtina vadovautis sveikos mitybos piramidės modeliu.

„Taip maitinantis, kasdien valgoma įvairaus maisto, gaunamos visos reikalingos maisto medžiagos, o tuo pačiu, ir reikiamos kalorijų normos. Piramidės pagrindą sudaro skysčiai, kurių per parą žmogus mažiausiai turėtų išgerti apie aštuonias stiklines vandens arba vaisinės arbatos (pienas, kefyras yra priskiriamas prie maisto). Ligonių artimieji retai konsultuojasi su medicinos personalu apie ligonio papildomą mitybą. Jeigu norite palepinti savo artimą, atneškite jam vaisių ar daržovių – jų tikrai nebus per daug. Daugiau meilės ir dėmesio sergančiajam, o ne pilnos spintelės maisto!“ , – teigė A. Kuzmienė.

Valgiaraščius sudaro būrys specialistų

Žmonėms dažnai kyla klausimai: kodėl vienoje ligoninėje maistas vienoks, o kitoje kitoks, kodėl netgi toje pačioje gydymo įstaigoje skirtinguose skyriuose yra maitinama skirtingai. Pasak maisto tiekėjų, valgiaraščiai sudaromi pagal gydytojų paskirtas dietas, kurios yra subalansuotos pagal medžiagų apykaitos sutrikimus ir organizmo maistinių medžiagų poreikį, taikomos kompiuterinės sistemos programos, kuriomis remiantis sudaromas dienos meniu.

„Parinkti patiekalus – didelis ir atsakingas darbas. Kiekvienai ligai, negalavimui turi būti ir skirtingi patiekalai bei skirtingas paruošimo būdas. Sotesnis patiekalas tikrai nepakenks kojos lūžį besigydančiam pacientui, tačiau, jeigu žmogus ligoninėje guli, pavyzdžiui, dėl pankreatito, jo meniu turi būti visiškai kitoks. Tokiems pacientams maistas yra ruošiamas be druskos ir riebalų. Dar kitokie valgiaraščiai sudarinėjami sergantiems virškinimo trakto ligomis, ligoniams, kuriems sutrikusi inkstų, kepenų veikla. Taigi maistas turi būti gaminamas vadovaujantis paskirta dieta. Sudarydami valgiaraščius, dirbame ypač atsakingai, renkamės produktus, kurie būtų kuo natūralesni ir vertingesni“, – pasakojo daugeliui Lietuvos ligoninių maistą tiekiančios VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos skyriaus vadovė dietologė Aldona Blyžienė.

Natūralus maistas – neskanus maistas?

Pasak mitybos specialistų, nesveika mityba šiandieninėje visuomenėje – ypač opi problema. Parduotuvių lentynos lūžta nuo maisto produktų, kurie prisotinti įvairių maisto priedų, iškreipiančių jų skonį, dirbtinai jį pagerinantį. Todėl neretai natūralus maistas daugeliui darosi tiesiog neskanus.

„Kad ligoniai maitintųsi sveikiau, maistą gaminame tik iš aukštos kokybės maisto žaliavų bei produktų, kuriuos tiekia tik patikimi tiekėjai, atrinkti iš gausybės jų būrio. Skiriame daug dėmesio maitinimo paslaugų kokybei ir nuolatiniam jos gerinimui. Įmonės veikla yra sertifikuota pagal Europos Sąjungos standartų reikalavimus. Yra įdiegtos ISO 9001 „Kokybės vadybos sistemos“, ISO 22000 „Maisto saugos vadybos sistemos“, BS OHSAS 18001 „Darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemos“, ISO 14001 „Aplinkos vadybos sistemos“. Daug dėmesio ir lėšų skiriame darbuotojų kvalifikacijai kelti. Neabejojame, kad investicijos į savo darbuotojus – itin svarbus faktorius siekiant geros paslaugų kokybės", – sakė VšĮ „Kretingos maistas“ vykdančioji direktorė Alisa Norkuvienė.

Kokie patiekalai gali būti patiekiami ligoniams, nustato gydytojų paskirta dieta. Privaloma vadovautis Valstybinio visuomenės sveikatos centro, Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos Respublikos Valstybinės kokybės inspekcijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Gastroenterologijos ir dietologijos klinikos, Lietuvos dietologų draugijos nurodymais. Tačiau nemažai pacientų apie valgiaraščių sudarymo procedūras turi nepakankamai informacijos ir ne visada supranta dietinio gydymo reikšmę.

„Dažnai būna kuriozinių situacijų, kai hipertonija sergantis ligonis savavališkai gardina patiekalus druska ar spintelėje slepia iš namų atneštus rūkytus lašinius. Tada visas gydymo procesas gali nueiti perniek. Gulint ligoninėje, vertėtų pasitikėti ne tik medikais, bet ir mitybos specialistais, kurie, sudarydami valgiaraščius, griežtai vadovaujasi specializuota literatūra bei norminiais teisės aktais, reglamentuojančiais tiek ligonių, tiek vaikų mitybą. Atsižvelgiant į patologijas, ligoniai maisto gauna tiek, kiek reikia ir kokio reikia, o gydytojui paskyrus organizuojamas papildomas maitinimas. Nepaisant didžiulio maisto produktų kainų šuolio, ligoniams yra tiekiamas tikrai kokybiškas ir sveikas maistas“, – teigė dietinio maisto paruošimo specialistė L. Tijūšienė.

Kad būtų galima atsižvelgi į žmonių poreikius, išklausyti jų nuomonę apie tiekiamą maistą, VšĮ „Kretingos maistas“ veikia nemokamas kokybės telefonas 8-800-51010.

„Kviečiame žmones būti aktyvius ir drąsiai išsakyti savo pageidavimus ar nusiskundimus. Mums labai svarbi kiekvieno kliento nuomonė, todėl visada reaguojame operatyviai. Svarbu, kad Jūsų nuomonė ar nusiskundimai pasiektų mus asmeniškai. Kai nežinai problemos esmės, sunku ją spręsti. Dar blogiau, kai nusiskundimų turįs žmogus nesikreipia į mus, vengia bendrauti ir savo tariamą nuomonę bando išsakyti už akių. Neretai ši informacija neatitinka realybės ir skamba kaip šmeižtas. O, žinia, už šmeižtą gresia ir teisinė atsakomybė. Todėl raginame žmones, turinčius vienokių ar kitokių nusiskundimų, kreiptis į mus ir mes tikrai neliksime abejingi“, – patarė A. Norkuvienė.

Mitybą ligoninėse reglamentuoja gausybė dokumentų ir norminių aktų, valgiaraščius sudarinėja būrys specialistų.

Rokiškio ligoninės padalinio vadovė, dietinio maisto paruošimo specialistė Ledina Tijūšienė.