Žiemos išsekintam organizmui padės daigintos sėklos

Žiemos išsekintam organizmui padės daigintos sėklos

Žiemos išsekintam organizmui padės daigintos sėklos

Virusinės ligos neigiamai paveikė mūsų imuninę sistemą. Pavasarį, nors ir drąsiau šypsosi saulutė, jaučiamės silpnesni, skundžiamės nuovargiu, bloga nuotaika. Šiaulių sveikuolių klubo „Šviesuoliai“ šeimininkė Birutė Kazlauskienė pataria prarastas jėgas atgauti su sėklų daigais.

Ilona ŠNARIENĖ

redakcija@skrastas.lt

Daigintos sėklos – natūralus vitaminų šaltinis

Jau paruoštų daigų galima nusipirkti parduotuvėse, tačiau visiškai nesunku sėklų sudaiginti ir namuose. Smagu pačiam pamatyti, kaip iš mažutės sėklos ima tįsti liaunas daigelis, kuriame kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų medžiagų – vitaminų, mikroelementų, fermentų nei užaugusiame augale.

„Daigai visuomet švieži, skanūs ir pagerina kasdienį maistą: jais galima pagardinti pamėgtas vaisių ir daržovių salotas, kepti, trumpai apvirti garuose, dėti į sriubas ir kitus patiekalus“, – žeria patarimus sveikuolė B. Kazlauskienė.

Pasak jos, sudaigintas sėklas geriausiai valgyti rytą, mat trūkstant įvairių mikroelementų organizmas negali pagaminti kai kurių fermentų, tad svarbu sau padėti iš pat ryto.

Keletas naudingų patarimų

Prieš daiginant sėklas, jas reikia mirkyti keturis kartus didesniame vandens kiekyje nei sėklų tūris. Didelės sėklos (pupelės, lęšiai, žirniai, nelukštentos saulėgrąžos, kviečiai) mirkomos 12–15 valandų, mažesnės, tokios kaip liucernų, dobilų, grikių, ridikėlių – 6–8 valandas.

Nebūtina mirkyti sėklų, kurios vandenyje išskiria gleives, pavyzdžiui, linų, rapsų, sezamų.

Sėkloms daiginti reikalinga 20-25 laipsnių temperatūra, tik sojų sėklos mėgsta truputį žemesnę temperatūrą (16-18 laipsnių).

„Jeigu būsimiems daigams sudaromos tinkamos sąlygos – šviesa, temperatūra ir drėgmė, tada gamta išjudina didelę jėgą, ir visi sėklose slypintys turtai lengvai įsisavinami“, – tvirtina B. Kazlauskienė.

Išbrinkus sėkloms, nupiltą vandenį galima panaudoti gėlėms laistyti, nes jame susikaupę daug vitaminų, mineralinių medžiagų bei enzimų.

Išmirkytas sėklas galima supilti į stiklainį, dubenį, vazonėlį, krepšelį ar drobinį maišelį ir pastatyti tamsioje vietoje – daiginant tamsoje B grupės vitaminų kiekis sėklose būna didesnis.

Atsižvelgiant į rūšį sėklos daiginamos nuo 2 iki 5 dienų. Šiuo laikotarpiu dygstančias sėklas reikia bent porą kartų per dieną sudrėkinti, t. y. užpilti vandeniu ir vėl jį nupilti. Daigų ilgis gali būti nuo kelių milimetrų iki kelių centimetrų.

Daigus galima laikyti šaldytuve iki 7 dienų, nepamirštant, kad daugiausiai vertingų medžiagų juose yra pirmomis dienomis.

Daigelių ilgis nesvarbu

Maistui paprastai daigintos sėklos vartojamos kartu su jas gaubiančiais lukštais, kurių maistinė vertė nedidelė, tačiau gausu ląstelienos. Tik daigintų grikių ir saulėgrąžų lukštus patariama pašalinti, bet ir tai tik tada, kai jie patys atsiskiria.

Maži sezamo sėklų, saulėgrąžų, kviečių daigeliai, o žirnių, pupelių, pupų, liucernos, dobilų daigai gali būti iki kelių centimetrų ilgio. Pastaruosius daigus galima panaudoti ir patiekalams papuošti. Ankštinių kultūrų daigus, išskyrus žirnių, rekomenduojama bent 3-5 minutes apvirti garuose, kad suirtų juose esantys nuodingi baltymai. „Vartodami sudaigintas sėklas, jūs būsite ne tik sveiki, bet ir jausitės žvalūs, energingi bei kūrybingi“, – tikina šeimininkė.

Tinkamiausios – mėgstamiausios

Kokios sėklos reikalingiausios žmogaus mitybai? B. Kazlauskienė pataria įsiklausyti į savo organizmą ir siūlo pasigaminti pusryčiams liucernos daigais pagardintų sumuštinių. Jie ne tik gaivaus pavasarinio skonio, gausiai praturtinti vitamino C, bet ir puikus vaistas nuo įvairių ligų.

Ant mėgstamos duonos riekės ar vaflio lakšto užtepkite prieš kelias valandas pasigamintą užtepėlę, kuriai reikės:

2 šaukštų parmezano sūrio, 2 šaukštų paskrudintų saulėgrąžų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1-2 česnako skiltelių, baziliko.

Viską gerai susmulkinkite plakikliu. Užtepėlę tepkite ant vaflio lakšto, nešykštėdami pažerkite daigintų liucernos sėklų, prisimindami, kad sauja liucernos prilygsta 10-iai stiklinių apelsinų sulčių. Viską užvožkite antru vaflio lakštu.

Prieš kviesdami namiškius prie pusryčių stalo, dailiai supjaustytus sumuštinukus papuoškite šviežia, gaiviai kvepiančia karališkojo prieskonio baziliko šakele.

EPA-ELTA nuotr.

DAIGAI: Daigintos sėklos vertinamos dėl daiguose esančių vitaminų, mikroelementų.

Autorės nuotr.

MAISTAS: Sveikuolė Birutė Kazlauskienė pasigamintą užtepėlę siūlo tepti ant vaflių lakštų.