
Naujausios
Naujosios Akmenės "Saulėtekio" progimnazijos pradinių klasių mokytoja Rūta ZAVECKIENĖ, prieš savaitę pelniusi Akmenės rajono "Metų mokytojo" nominaciją, siūlo, kaip moliūgą panaudoti skanėstui.
Rūta mena kaip pirmą kartą namuose išvirta sriuba sūnums sukėlė šoką – atrodė, kad nieko neskaniau nebuvo valgę. Tuomet mama pradėjo paieškas, kaip išvaizdųjį moliūgą paversti gardžiu. Ir atrado tokį skanėstą, kurio ant stalo greitai nelieka.
Moliūginiai keksiukai
Iškepti moliūginiai keksiukai yra savito skonio, salsvaus moliūginio saldumo nesijaučia.
"Nes prieš ruošiant šiuos keksiukus, pirmiau pasigaminu moliūgų piurė: gabaliukais supjaustytą moliūgą gerai apkepu orkaitėje, o paskui plaktuvu suplaku", – dalijasi kulinarine subtilybe Rūta.
Reikia: 1,5 puodelio miltų, ¾ puodelio cukraus, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos,1 puodelio moliūgų piurė 2 didelių kiaušinių, 0,5 puodelio saulėgrąžų aliejaus, 125 gramų lieso natūralaus jogurto, juodojo šokolado, šaldytų uogų (aviečių, šilauogių ar kitokių).
Kol kaista orkaitė iki 200 laipsnių temperatūros, paruošiama tešla.
Dubenyje sumaišoma 1,5 puodelio miltų, ¾ puodelio cukraus, 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių, žiupsnelis druskos.
Kitame dubenyje išplakami 1 puodelis moliūgų piurė, 2 dideli kiaušiniai, 0,5 puodelio saulėgrąžų aliejaus, 125 gramų lieso natūralaus jogurto.
Paskui abiejų dubenų turinys sumaišomas viename dubenyje. Gauta skysta tešla supilstoma į keksiukų formas. Ant viršaus uždedama po juodo šokolado gabaliuką, šaldytų rūgštesnių uogų (avietės, šilauogės).
Kepti 20–25 minutes.
Šilti keksiukai labai skanūs. Tad mamos rekomendacijos valgyti atvėsintus šeimoje niekas nesilaiko.
Rūtos praktinis patarimas – pasidaryti daugiau moliūgų piurė ir jos užšaldyti kitiems kartams. Iš tos piurė tinka virti ir moliūgų sriubą.
Skanaus.