
Naujausios
Ar valgome atšildytą, ar šviežią patiekalą?
Daugelis viešojo maitinimo įmonių, kuriose užšaldomos sriubos, padažai, mėsos patiekalai ir kita, vadovaujasi „Geros higienos praktikos taisyklėmis viešojo maitinimo įmonėms“, parengtomis Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos.
Taisyklėse teigiama, kad patiekalų užšaldymas, atšildymas ir pakartotinis terminis apdorojimas yra galimas. Taip pat taisyklėse teigiama, kad galima sušaldyti neperdirbtus ir perdirbtus maisto produktus (mėsą, žuvį, paukštieną, jų pusgaminius ir kt.).
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų manymu, ši nuostata turėtų būti pakeista ir būtų leidžiama šaldyti tik pusgaminius, bet ne pagamintus patiekalus, kurie paruošti tiesiogiai vartoti. Be to, vartotojams turėtų būti pateikta informacija, ar užsakytas patiekalas šviežiai pagamintas, ar buvo užšaldytas.
„Klientams užsisakant patiekalus, turėtų būti pasakyta, ar maistas bus patiektas šviežias, ar atitirpintas (pavyzdžiui, ar karšta sriuba tik ką išvirta, ar prieš tai buvo užšaldyta). Ši informacija labai svarbi maisto kokybės, mitybos ir sveikatos požiūriu“, – teigė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Maminskienė.
Pasak specialistės, draudžiama klaidinti vartotojus, todėl būtina skubiai pakeisti minėtas taisykles ir teisiškai įtvirtinti nuostatą, aiškiai nustatant, kad viešojo maitinimo įmonėse būtų draudžiama patiekti vartotojams atšildytus ir pakartotinai termiškai apdorotus patiekalus be išankstinio klientų perspėjimo.
Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos pateikiamais duomenimis, šaldant maistą, susiduriama su produktų fiziniais ir cheminiais pokyčiais, be to, šaldant produktus, mažėja vitaminų ir mineralų kiekiai.
Vyriausioji specialistė pabrėžė, kad pagal Lietuvoje galiojančias „Maisto produktų ženklinimo taisykles“, prie parduodamo produkto pavadinimo, turi būti informacija apie jo pavidalą ar ypatingą apdorojimą (pvz., susmulkintas į miltelius, išdžiovintas šaldant, giliai užšaldytas, koncentruotas, rūkytas ir kt.).
Analogiška nuostata įtvirtinta ir 2011 m. spalio 25 d. patvirtintame Europos Parlamento ir Tarybos reglamente Nr. 1169/2011, kuris bus taikomas nuo 2014 metų gruodžio 13 dienos. Reglamente papildomai patikslinama, kad prie maisto produktų, kurie buvo užšaldyti ir parduodami atitirpinti, pavadinimų turės būti nuoroda „atitirpintas“.
Pagal VMVT inf.
Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
MAISTAS: Ar jūsų koldūnai, kuriuos užsisakėte kavinėje, pagaminti ką tik, ar atšildyti? Specialistai tvirtina, jog tokia informacija turėtų būti suteikiama prieš užsisakant patiekalą.