Kaip pasigaminti naminių saldainių?

Kaip pasigaminti naminių saldainių?

Kaip pasigaminti naminių saldainių?

Ledinukai

Kas yra ledinukai? Vandens ir cukraus mišinys. Svarbiausia – tinkamas santykis ir sugebėjimas šį „santykį“ tinkamai pakaitinti.

Karameliniams ledinukams (450 gramų) pagaminti reikės: 350 g cukraus, 120 ml vandens, 170 g šviesaus kukurūzų sirupo, žiupsnelio druskos, cukraus pudros. Taip pat – 18x25 cm dydžio kepimo skardos, mažo puoduko su dangteliu, kulinarinio termometro, šepetėlio ir žirklių.

Skardą ištepkite sviestu. Į puodelį suberkite cukrų, druską, supilkite vandenį, sirupą ir viską maišykite tol, kol ištirps cukrus. Tada puoduką uždenkite. Kai masė užvirs, pamatuokite jos temperatūrą: ji turi būti 120 laipsnių.

Šepetėliu nuvalykite cukraus liekanas nuo puodo kraštų. Pavirkite dar 3-4 minutes, išpilkite masę į skardą, ir kai tik ji atvės, sukarpykite ją žirklėmis (pateptomis alyvuogių aliejumi) įvairios formos gabalais. Užberkite cukraus pudros.

Angliški irisiukai

Tai vieni iš pačių mėgstamiausių vaikų saldainių. 60 vienetų reikės 230 g sviesto (nesūdyto), 250 g granuliuoto cukraus, šaukštelio šviesaus kukurūzų sirupo, žiupsnelio druskos, 85 g migdolų.

Kepimo skardą ištepkite sviestu. Puodelyje sumaišykite sviestą, cukrų, druską ir sirupą, dėkite ant ugnies (vidutinio kaitrumo) ir virkite apie 4 minutes. Tuomet dėkite migdolus ir virkite dar 7 minutes, kol masė įgaus rusvą atspalvį.

Gautą masę supilkite į skardą, išlyginkite ir leiskite atvėsti. Kai sutvirtės, sulaužykite mažais gabaliukais.

Triufeliai su riešutais

Reikės 150 sviesto, 150 ml pieno, 7 šaukštelių kakavos, 1,5 stiklinės cukraus, 300 g riešutų, pakelio vaflių, 500 g sauso pieno mišinio.

Sumaišykite sviestą, pieną, kakavą ir cukrų ir virkite 5 minutes. Įberkite trintų riešutų, atvėsinkite ir gautą masę sumaišykite su sausu mišiniu bei vaflių įdaru. Iš šios tešlos lipdykite saldainius.

Vaflius (be įdaro) sutrinkite tarka ir trupiniuose pavoliokite saldainius.

Džiovintų slyvų saldainiai

Slyvas išmirkykite vandenyje (arba vandeniu atskiestame vyne), kad taptų minkštos, išimkite kauliukus ir į jų vietą įstatykite po graikinį riešutą. Tuomet pasmeikite slyvą maža šakute, panardinkite ją į šiltą šokoladą (indą su šokoladu įstatykite į karštą vandenį) ir iškart įmeskite į labai šaltą vandenį (dviem minutėms).

Paukščių pienas

Jums reikės dėžutės plombyrinių ledų (250 g), pakelio sauso pieno mišinio ir kakavos miltelių.

Pieno miltelius sumaišykite su plombyru, iš šios masės suformuokite skrituliukus, apvoliokite juos kakavoje ir padėkite į šaldytuvą.

Morkų saldainiai

Pusę kilogramo morkų sutarkuokite smulkia tarka, užberkite tiek pat cukraus ir virkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys košė. Atvėsinkite ir įtarkuokite citrinos žievelės.

Iš gautos masės padarykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus, pavoliokite juos cukruje, sumaišytame su vaflių trupiniais.

Aukso skrituliukai

Jums reikės pakelio margarino, 2 stiklinių miltų, 4 virtų kiaušinių baltymų (geriau ne kietų), riešutų. Glazūrai – 1 stiklinės cukraus, 1 šaukšto kakavos, 10 šaukštelių pieno, 50 g sviesto.

Saldainiams papuošti turėkite 4 pakelius vaflių (citrusinių vaisių skonio).

Užmaišykite tešlą, iškočiokite ir suformuokite pailgą vamzdelį. Jį supjaustykite nedideliais gabaliukais. Per vidurį kiek paspauskite ir į įdubą dėkite riešutą. Suminkykite į rutuliuką.

Skardos niekuo netepkite, galite pakloti kepimo popierių. Kepkite 180-200 laipsnių karščio orkaitėje.

Glazūros sudėtines dalis (išskyrus sviestą) gerai sumaišykite ir pavirkite porą minučių. Kai masė kiek atvės, įdėkite 50 g sviesto.

Vaflius sutarkuokite tarka. Kiekvieną rutuliuką pamerkite į glazūrą ir iškart apvoliokite vafliuose arba tiesiog apibarstykite jais iš visų pusių.

Šis tas apie saldainius

* Patys garsiausi pasaulyje saldainiai vadinami „Praline“. Pirmą kartą jie buvo pagaminti 1663 m. specialiai prancūzų pasiuntiniui Vokietijoje ir iki šiol viršija visus pardavimo rekordus Vokietijoje ir Šveicarijoje.

* Pačius keisčiausius planetoje saldainius gamina suomiai: rūgščius, sūrius ir netgi naftos skonio!

Pirmieji šokoladiniai saldainiai buvo pagaminti Briuselyje 1857 metais. Šį stebuklą padarė vaistininkas Džonas Noihayzas (John Neuhaus) ieškodamas priemonės nuo kosulio. 1912 m. jo sūnus šį išradimą ėmė pardavinėti. Auksinius popieriukus šiems saldainiams sugalvojo jo žmona.

1715 m. už viešai pasakytą kalbą prancūzų karalius Liudvikas XV gavo didžiulį dubenį saldainių. Tai suprantama: Liudvikui tuomet buvo penkeri metai.

* Marmeladas pradėtas gaminti Mažojoje Azijoje kryžiaus žygių metu. Tuomet jis būdavo verdamas iš obuolių ir svarainių.

* Vokiečių psichologai priėjo išvadą, kad romantikai mėgsta braškinius saldainius, ryžtingi – su vyšniomis, drovūs – su riešutais, kūrybingi – kokosinius.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

LEDINUKAI: namuose galima pasigaminti ir ledinukų. Juk tai – vandens ir cukraus mišinys. Svarbiausia – tinkamas santykis ir sugebėjimas šį "santykį" tinkamai (iki tinkamos temperatūros) pakaitinti.