
Naujausios
Mėnesio kulinarė receptą paveldėjo iš mamos
Naisiškė Elena Naglienė, spaudos platintoja, Šiaulių rajono Naisių literatūros muziejaus darbuotoja, tapo geriausia sausio mėnesio kulinare. Skaitytojai įvertino jos pasiūlytus du patiekalus – riebaluose virtas „gėlytes“ ir „voveraites“ bei sausainius su obuoliais. Redakcija kulinarę apdovanojo „Žolelių knyga“.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Reikia įgūdžių
„Gėlyčių“ ir „voveraičių“ skonis E. Naglienei primena vaikystę. Šiuos skanumynus virti ji išmoko iš mamos. Pagal šį receptą, skaičiuoja, šeima gamina jau 40 metų.
„Gėlytėms“ ir „voveraitėms“ išvirti reikia turėti formas su ilgais koteliais. „Dabar jų sunku rasti. Norėjau kaime pasiskolinti kitokią formą – niekas nebeturi“, – šypsosi kulinarė.
Gamybos procesą moteris yra kiek pakeitusi: jos mama „gėlytes“ ir „voveraites“ virdavo taukuose, o E. Naglienė verda aliejuje.
Skanių, trapių kepinių skonį puikiai žino ne tik E. Naglienės šeimyna, bet ir draugai, artimieji. Ji dažnai išgirsta prašymų jų išvirti.
Dar vienas šio recepto privalumas – nebrangūs tešlos produktai. Brangiausiai atsieina aliejus.
E. Naglienė šypsosi: gražios formos gardumynams išvirti reikia įgūdžių. Tą padaryti pavyksta ne visiems.
„Tada manęs teiraujasi, gal kažko nepasakiau. Iš tiesų nėra jokios paslapties. Tik gal pritrūksta įgūdžių“, – svarsto mėnesio kulinarė.
Verda ir spurgas
Sausainių su obuoliais receptą naisiškė aptiko senoje knygoje. Aklai pagal jį negamino – savaip patobulino.
Dar vienas E. Naglienės firminis receptas – varškės spurgos. Joms reikia 1 kilogramo varškės (geriau naminės), 2 stiklinių cukraus, 5 kiaušinių, 2 šaukštelių sodos (užgesintos actu), šaukštelio vanilinio cukraus, trupučio druskos. Miltų tiek, kad tešla būtų labai tiršta.
„Jei varškė yra sausa ir liesa, dedu tris šaukštus grietinės ir pusė stiklinės kefyro“, – pataria E. Naglienė.
Tešlą bent valandą palaikyti šaldytuve. Dėti su šaukšteliu į įkaitintą aliejų ir ant lėtos ugnies virti, kol spurgos gražiai paruduos. Išėmus sudėti ant servetėlių, kad susigertų aliejaus likučiai.
Reikia meilės
Kulinarija – E. Naglienės pomėgis. Ypač ji mėgsta kepti saldžius patiekalus. Receptų ieško internete, nusirašo iš kitų leidinių, pažįstamų. Rinkdamasi receptą, atkreipia dėmesį, kad produktai būtų nebrangūs ir paprasti.
Virtuvėje E. Naglienė improvizuoja – produktus deda iš akies. Todėl siūlydama receptus „Šiaulių krašto“ skaitytojams, gardumynus gamino iš naujo ir žiūrėjo, kiek ko deda.
Patyrusi kulinarė neslepia: kartais ir jai nepasiseka, būna, kad pavyzdžiui, sukrenta pyragas.
E. Naglienės sėkmės virtuvėje receptas – gaminti su meile. Kulinarė neabejoja, jog patiekalas nebus skanus, jei gaminsi paskubomis ir iš reikalo.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
KULINARĖ: Mėnesio kulinarę Eleną Naglienę „Šiaulių krašto“ redakcija apdovanojo „Žolelių knyga“.