
Naujausios
Mokyklų valgyklose – vėl pažeidimai
Keliolika rajono mokyklų valgyklų patikrinusi Radviliškio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ne vienoje iš jų rado įvairių pažeidimų. Situacija kartojasi – pažeidimų rasta ir praėjusiais mokslo metais.
Saulius JUŠKEVIČIUS
saulius@skrastas.lt
Rasta pažeidimų
Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai patikrino keliolika rajono mokyklų valgyklų, kuriose maistą mokiniams gamina bendrovės „Kretingos maistas“ darbuotojai.
Šeduvos gimnazijos bendrabučio maisto tvarkymo skyriuje tarnybos vyriausieji specialistai – maisto produktų inspektoriai Danutė Matijošaitienė ir Gintautas Laurikėnas pastebėjo, jog mokiniams buvo duodamos bandelės, kurių vartojimo terminas buvo pasibaigęs prieš dieną, į valgyklą atvežti batonai – deformuoti, duona – kieta.
Šis maisto tvarkymo skyrius maitina ne tik bendrabučio vaikus, bet ir veža paruoštas porcijas į Šeduvos gimnazijos pradinio ugdymo skyrių Šeduvoje bei gimnazijos pradinio, ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo skyrių Pavartyčiuose.
Pradinio ugdymo skyriaus maisto išdalijimo patalpose Šeduvoje tikrintojai pasigedo svarstyklių, todėl porcijos buvo dalijamos iš akies, nekontroliuojama ir patiekalų temperatūra (nėra net termometro), trūksta marmitų atvežtų patiekalų tinkamai temperatūrai užtikrinti.
Gimnazijos bendrabutyje esantis maisto tvarkymo skyrius atšaldytą kiaulienos nugarinę gauna du kartus per savaitę, tačiau dideliais kiekiais, todėl nesunaudotas produkcijos kiekis yra užšaldomas. Taip darydami darbuotojai pažeidžia gamintojo nurodytus temperatūrinių režimų reikalavimus.
Ne pagal reikalavimus pildomi išvežamų patiekalų registracijos žurnalai, nenurodomas patiekalų kiekis, temperatūra.
Tiektos mažesnės porcijos
Pažeidimų rasta ir Radviliškio V. Kudirkos pagrindinės mokyklos valgykloje.
Nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams tikrinimo dieną buvo tiekiamos pieniškos dešrelės. Nors valgiaraštyje nurodyta, kad pradinukams dešrelės svoris porcijoje turi būti 60 gramų, tačiau vaikams buvo patiekiama viena dešrelė, kuri svėrė vos 47–48 gramus.
Vyresniojo amžiaus mokiniams dešrelės svoris porcijoje – 90 gramų, tačiau, virėjų teigimu, jiems buvo duodama pusantros dešrelės, todėl porcijoje trūkdavo apie 18–20 gramų. Šioje mokykloje nemokamą maitinimą gauna 56 mokiniai, dar 20 vaikų maitinami mokyklos Aukštelkų skyriuje.
Maisto gamybai – pasenę produktai
Pažeidimų netrūko ir Alksniupių pagrindinės mokyklos maisto ruošimo skyriuje.
Šios mokyklos valgykloje rasta neatidarytų pieno ir kefyro pakuočių, kurių realizacijos laikas buvo pasibaigęs prieš keturias ar šešias dienas.
Virėja Aušra Kasperavičienė aiškino, kad šiuos produktus ji ketina grąžinti tiekėjui. Tačiau tikrintojai tvirtino, kad pagal galiojančius teisės aktus šių produktų tiekėjai negalės priimti, nes į valgyklą jie atvežti su tinkamu galiojimo laiku.
Tikrinant rasta ir grietinės, kurios galiojimas buvo pasibaigęs prieš 8 dienas. Tikrinimo dieną ji buvo tiekiama prie varškėčių, iš jos buvo gaminamas padažas.
Tikrintojams įtarimų sukėlė ir blynai. Pasvėrus 5 porcijas blynų, skirtų pradinukų nemokamam maitinimui, svarstyklės rodė tik 802 gramus, nors kiekvienam vaikui priklausytų po 200 gramų. Įtarimų kilo ir dėl porcijų dydžio vyresniesiems vaikams. Virėja aiškino, jog likusį kiekį blynų ji dar spės iškepti. Tačiau skardose buvo sudėta tiek blynų, kiek tądien buvo nemokamai valgančių vaikų.
Nurodyti trūkumai
Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės – maisto produktų inspektorės Danutės Matijošaitienės, prasidėjus naujiems mokslo metams buvo patikrinti Radviliškio Lizdeikos, Vaižganto, Baisogalos gimnazijų, Radviliškio Jaunimo mokyklos, V. Kudirkos, Pašušvio ir Alksniupių pagrindinių mokyklų, Šeduvos gimnazijos, Šeduvos gimnazijos bendrabučio, Šeduvos gimnazijos pradinio ugdymo skyriaus maisto tvarkymo skyriai, kuriuose šeimininkauja privatus maitintojas.
„Beveik visose patikrintose mokyklų valgyklose miltai, cukrus, krakmolas, druska atvežti dideliuose maišuose (po 20–25 kilogramus) ir saugomi atvirose pakuotėse, o ne biriems produktams skirtuose sandariuose induose su dangčiu. Mokyklose nėra atskirų šaldiklių, kuriuose iki išvežimo būtų saugomos talpyklos su maisto atliekomis“, – sakė D. Matijošaitienė.
Pasak jos, tiekėjai duoną, bandeles, batonus atveža naktį ir palieka koridoriuje prie maisto tvarkymo skyrių, todėl nebūna kam kontroliuoti gaunamų produktų kokybės.
„Pagal VšĮ „Kretingos maistas“ pateiktas receptūras pieniškų dešrelių porcijos svoris, priklausomai nuo mokinių amžiaus, yra 60 ir 90 gramų, o gaunamos dešrelės sveria po 48–50 gramų, tad kaip jas išdalinti, kad nebūtų pažeistos receptūros? Nemokamą maitinimą rajone gauna 2066 vaikai. Todėl galima tik apytikriai apskaičiuoti, kiek susitaupo dešrelių ir kokios tai sumos“, – teigė D. Matijošaitienė.
Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės, daugelyje rajono mokyklų per 2013–2014 metus stebima darbuotojų kaita – maisto tvarkymo skyriuose dirba naujos darbuotojos, neturinčios patirties, reikiamos kvalifikacijos ne tik gaminant viešojo maitinimo patiekalus, bet ir tvarkant reikiamus dokumentus.
Patikrinimų metu nustatyta ir bendrų higienos pažeidimų, nebaigti atlikti kosmetiniai maisto ruošimo patalpų remonto darbai.
Autoriaus nuotr.
SVORIS: Dešimtyje dešrelių porcijų pritrūko daugiau nei 130 gramų svorio.
BATONAI: VšĮ „Kretingos maistas“ tiekėjų atvežami batonai būna deformuoti, apdegusiu padu.
SAUGOJIMAS: Mokyklų valgyklose miltai, cukrus, krakmolas, druska, atvežti dideliuose maišuose, saugomi atvirose pakuotėse, o ne biriems produktams skirtuose sandariuose induose.
TIKRINTOJA: Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Danutė Matijošaitienė (kairėje) patikrinimo metu priekaištų dėl vaikų maitinimo beveik neturėjo Baisogalos gimnazijos valgyklos darbuotojoms.