Konservavimo gudrybės išsaugo šviežumą

Konservavimo gudrybės išsaugo šviežumą

Konservavimo gudrybės išsaugo šviežumą

Ledai su pomidorais ir braškėmis, šaldyti česnakai ir tarsi ką tik iš miško parnešti baravykai – tai keletas konservavimo gudrybių, kurias pasitelkus šviežumu galima mėgautis visus metus. Keturiolika metų Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje kulinariją dėstanti profesijos mokytoja Regina Daunorienė akcentuoja: svarbiausia – sterilumas ir pozityvios mintys.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Apsauga nuo sprogimo

Konservuojant labai svarbu sterilumas. Produktus reikia dėti tik į pakaitintus stiklainius, dengti pakaitintais dangteliais. Paprasčiausias būdas, pasak R. Daunorienės, dangtelius, stiklainius pakaitinti mikrobangų krosnelėje 3–4 minutes apie 60 laipsnių temperatūroje. Kai kurie gerai išplautus stiklainius kaitina orkaitėje.

Dangtelius dezinfekuoti galima spiritu, stiklainius perplauti geriamąja soda, perpilti virintu vandeniu. Kad stiklainis nesusprogtų, reikia įdėti metalinį šaukštą.

„Panaudotų dangtelių niekada nebenaudoju, nes bijau rizikuoti. Konservavimas – toks dalykas: jei kas ne taip, iškelia dangtelius. Tuomet jokiu būdu nebegalima valgyti“, – pabrėžia R. Daunorienė.

Prieš konservuojant daržoves reikia gerai nuplauti, atsižvelgiant į daržovių rūšį – pavirinti, kad suminkštėtų.

Kaitinant tarp stiklainių reikia įdėti medžiagos gabalą, kad jie tarpusavyje nesusiliestų. Priešingu atveju stiklainiai gali sprogti.

Konservuotos daržovės, uogienės gali stovėti ir 2–3 metus, bet geriausia jas suvalgyti per sezoną. Rekomenduojama ant stiklainėlių užsirašyti konservavimo metus, uogienių sudėtį.

Saldainiai iš morkų

Savo sodyboje kulinarė augina bendradarbės padovanotų gervuogių. Jas sutrina su cukrumi.

Iš išsunktų morkų tirščių moteris gamina saldainius. Įtarkuoja dar porą morkų, kad būtų sulčių, būtinai įdeda tarkuoto imbiero šaknies arba miltelių, cukraus, įtarkuoja apelsino žievelę. Gerai suvirina. Masę supila į formelę. Po paros sukietėjusią masę supjausto rombais.

Šis receptas yra R. Daunorienės močiutės, ji tarnavo Lenkijoje namų šeimininke. Būdama dvylikos metų Regina neteko močiutės, bet visą laiką burnoje jausdavo močiutės morkų saldainių skonį.

Žiemai moteris pasigamina šaltalankių sulčių. Sultys yra ir kaip vaistas turintiems žarnyno problemų. Vyrams rekomenduoja valgyti šermukšnių uogų – jos gerai veikia prostatą. Šviežias uogas galima apiberti cukrumi, džiovinti.

Netikėti deriniai

Vienas iš firminių patiekalų, kurį šiuo metu dievina jos anūkai ir giria studentai, – vaisių asorti.

Morkos, braškės, obuoliai ir moliūgas sutrinami trintuvu, masė pakaitinama iki virimo temperatūros. Galima šiek tiek įberti rudojo cukraus ar medaus. Vaisių tyrę užkonservuoti ir laikyti šaldytuve arba rūsyje.

„Labai tinka su ledais, varške, į kokteilius. Šią tyrelę galima duoti 8–9 mėnesių vaikučiui“, – sako R. Daunorienė.

Moliūgas labai dera su ananasų sultimis. Moliūgą reikia nulupti, supjaustyti kubeliais, užpilti ananasų sultimis, įdėti šiek tiek medaus, žiupsnelį cinamono ir užkaitinti. Tirštumas priklauso nuo moliūgo gabaliukų kiekio. Šią tyrę taip pat užkonservuoti žiemai.

Netikėtas R. Daunorienės atrastas delikatesas – pomidorų ir braškių derinys. Didesnė dalis braškių, mažesnė – pomidorų (pvz., kilogramas braškių, 600 g prisirpusių pomidorų be odelių). Šiuos du ingredientus susmulkinti trintuvu, masę pakaitinti ir užkonservuoti. Galima įberti žiupsnelį vanilinio cukraus, įlašinti citrinos esencijos.

Galima iš tyrės pasigaminti ledų: supilti į žaismingų, įdomių formų indelius, per vidurį įsprausti medinį ar plastmasinį pagaliuką ir sušaldyti.

„Raudoni, ryškūs ir labai skanūs ledai! Nepasakysi, kad į juos dėta pomidorų. Valgantys nesupranta, iš kur toks skonis išautas“, – kulinariniu atradimu dalijasi R. Daunorienė.

Greitas konservavimas – šaldyti

Jaunoms mamoms, nuolat neturintiems laiko ir noro ilgai sukiotis virtuvėje R. Daunorienė siūlo derlių šaldyti. Tai – vienas geriausių būdų ilgai išlaikyti daržoves be didelių maistinės vertės nuostolių.

„Šaldyti galima viską!“ – pažymi dėstytoja. Svarbu kameroje atskirti uogas nuo daržovių, mėsos, žuvų produktų, kad neįsigertų pašaliniai kvapai. Įprastai šaldomos tarkuotos arba mažos morkos, supjaustyti krapai, žirneliai, briuseliniai kopūstai. Šiemet moteris šaldė agurkus, česnakus.

Didelius agurkus rekomenduojama nulupti, išimti sėklyną ir supjaustytas riekeles suberti į užspaudžiamą maišelį. Atlaidinus reikia suvalgyti tą pačią dieną. Skonis ir kvapas – kaip šviežio, ką tik nuskinto agurko.

Išaižyti česnakai sudedami į indelį, vos vos pašlakstomi aliejumi. Taip jie gali išbūti iki kito sezono. Pasak Reginos, savi naminiai česnakai daug gardesni nei parduotuvėje pirkti kiniški, prifarširuoti cheminių medžiagų, beveik bekvapiai.

„Tik nereikia plauti“, – pagrindinę grybų paruošimo šaldyti taisyklę akcentuoja specialistė. Baravykus reikia tik itin švariai nuvalyti. Kepurėles ir nuluptus kotelius atskirti, supjaustytus laikyti atskirai. „Pasaka! Vakar dariau vakarienę, pakepinau atšildytus baravykus su sviestu. Kvapas – kaip ką tik iš miško parneštų!“ – džiaugiasi moteris.

Galima šaldyti išvirtus, nuo vandens nusunktus, atvėsusius grybus, juos šiek tiek pasūdyti.

Gaminti reikia su meile

R. Daunorienė grybus konservuoja marinate su citrinos rūgštele (1 litrui vandens reikia nepilno šaukšto druskos, šiek tiek cukraus ir citrinos rūgštelės). Geruosius ir žemesnės kategorijos grybus siūlo marinuoti atskirai.

Užpila marinatu, užsuka dangteliu. Grybų stiklainius apverčia, palaiko parą ir neša į vėsią vietą.

Visus konservuotus ir marinuotus patiekalus R. Daunorienė pataria laikyti šaltoje vietoje. Kaip alternatyvą galima panaudoti šulinį.

Klasikinis konservavimo receptas agurkams: litrui vandens reikia šaukšto druskos ir kelių skiltelių česnako. Regina nededa krapų, vyšnių ar kitų lapų, nes nuo jų agurkai patamsėja. Tinka nebent krienų lapai. Pasak kulinarės, česnakas būtinas agurkams marinuoti: suteikia skonį.

Burokėlius žiemai galima konservuoti su obuolių sultimis, tarkuotais rūgščiais obuoliais. Pomidorus moteris ne tik įprastai konservuoja, bet ir džiovina. Tam tinkami vynuoginiai pomidoriukai.

Kulinarė pataria į vištienos kepsnio vidų įdėti fetos sūrio ir džiovintų pomidorų. Ant džiovintų pomidorų galima užpilti aliejaus.

„Gaminti reikia ne tik steriliai, bet ir su meile, šiluma. Pietūs, pagaminti su neapykanta, piktumu, būna neskanūs. Jei gamini su meile ir užsidegimu – visuomet skaniai pagaminsi iš bet ko, – šypsosi R. Daunorienė. – Ir dangteliai nenušaudo.“

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

DELIKATESAS: Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje kulinariją dėstanti profesijos mokytoja Regina Daunorienė siūlo pasigaminti jos pačios atrastą delikatesą – pomidorų ir braškių ledus.

Jono TAMULIO nuotr.

KONSERVAI: Konservuotas daržoves reikia laikyti vėsiame rūsyje, šaldytuve arba šulinyje.