Bendruomenės namuose padvelkė šermukšniais

Bendruomenės namuose padvelkė šermukšniais

Bendruomenės namuose padvelkė šermukšniais

Ne vienas, Šiupyliuose (Šiaulių r.) atėjęs į čia vykstančią rudens mugę, sužinojo, kokie naudingi šermukšniai, kurių aplink daug ir kurie šių uogų mylėtojams labai dosnūs.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Kvietė paragauti uogienės

Šiupylių kaimo bendruomenės namuose akį traukė ir šermukšnių šakelės, ir jau įvairiais būdais perdirbtos jų uogos.

Vaida Domeikaitė ir Sonata Nainytė čia pat virė šermukšnius, siūlė jais pasimėgauti.

Gruzdiškė Dalia Budrienė pilstė karštą iš šermukšnių virtą arbatą ir vaišino ja.

Genovaitė Jakutienė ne tik į renginį atsinešė su šermukšnių uogiene kepto pyrago. Tokia uogienė tiko ir  sumuštiniams su kumpiu padaryti.

G. Jakutienė sako, kad tokius sumuštinius daranti jau seniai. Šermukšnių uogienė esanti savotiško, gal net kiek kartoko skonio. Medžiotojus bei jų šeimų narius vaišinusi jų susibūrimuose, ir jiems patiko.

Čia pat sriubą visiems pilstė ir mėsos žmonos sumuštiniams parūpinantis Raimundas Jakutis, laisvalaikiu – medžiotojas.

Viešnia iš Stačiūnų (Pakruojo rajonas) Angelė Zaveckienė kiekvieną ragino bent paragauti šermukšnių, išvirtų su cukrumi ir slyvomis.

A. Zaveckienė sako, kad uogienė su cukrumi tinka tik arbatai – ant batono jos neužsidėsi. Gerai atgaivina vakarais. Mena, kad mama privirdavo ir duodavo gerti.

Čia pat galėjai pasiskaityti iš knygų išrinktus receptus, kaip galima panaudoti šermukšnius. O Stačiūnuose yra kur jų prisirinkti – aplink darželį, prie kelio jų prisodinta.

Trukdė prastas oras

Šiupylių bendruomenės pirmininkė Laima Skopienė sako, kad šermukšnių labai daug ir šiame miestelyje. Šiemet jie gerai derėjo. Todėl bendruomenės aktyvas ir sumanė tuo pasinaudoti. Juk dabar perkame persikus, ananasus, nors turime natūralų produktą – šermukšnį. O šermukšnis – ir maistas, ir vaistas.

Šermukšnis – tai dekoratyvinis, maistinis ir vaistinis augalas, kuriame yra cukraus, organinių rūgščių, daug pektinų, vitamino C, jodo, eterinių aliejų, mineralinių bei kitų organizmui reikalingų medžiagų. Juos liaudis nuo seno vartojo gydyti.

Kermošiuje galėjai įsigyti ir vaismedžių, ir sūrių, kepinių, molio bei kitokių dirbinių. Bet bėda, kad dalį kermošiaus dalyvių prastas oras, lietus suvijo į bendruomenės namus.

Jis sutrukdė ir kai kuriems kitiems įdomiems kermošiaus rengėjų sumanymams.

Autoriaus nuotr.

VIRĖJOS: Vaida Domeikaitė (kairėje) ir Sonata Nainytė verda šermukšnių uogienę.

SKANUMAS: Gaminti uogienes iš šermukšnių Angelė Zaveckienė išmoko iš mamos bei močiutės.

ARBATA: Dalia Budrienė pilsto šermukšnių arbatą.