
Naujausios
Specialistai rekomenduoja daugiau valgyti žuvies
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir rekomenduojamų maisto produktų žmogui. Tai daug baltymų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų turintis maistas.
Ar verta nerimauti dėl žuvies saugumo?
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai 2012–2014 metais ištyrė 1 604 jūros, upių, ežerų ar tvenkinių žuvų, vėžiagyvių, moliuskų ir jų gaminių mėginių. Juose atlikti 4 598 tyrimai dėl metalų (švino, kadmio, arseno, gyvsidabrio), veterinarinių vaistų liekanų, polichlorintų bifenilų (PCB), dioksinų, furanų, histamino, lakiųjų azoto bazių ir kitų teršalų nustatymo.
Teisės aktų reikalavimų neatitiko trys mėginiai – sairos iš Taivano mėginyje nustatytas kadmio kiekis viršijo didžiausią leistiną koncentraciją, šaldytame surimi ir Aliaskinių rudagalvių menkių filė – bendrojo fosforo kiekis viršijo didžiausią leistiną koncentraciją.
2012–2014 metais žuvyse atlikus 701 tyrimą dioksinų, furanų, dioksinų tipo PCB, histamino bei lakiųjų azoto bazių nustatymui – visi mėginių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus.
Kiek suvalgoma žuvies
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Europos gyventojas per dieną suvartoja 46,8 g žuvies. Faktinės mitybos tyrimų duomenimis, didžioji Lietuvos gyventojų dalis (75,3 proc.) žuvį ir žuvies produktus vartoja 1-2 kartus per savaitę, 3-5 kartus per savaitę juos vartoja 7,8 procento respondentų, 11,2 procento iš viso nevartoja žuvies ir jos produktų.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad valgydami žuvį gauname vertingų baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino D bei kitų vitaminų, mineralinių medžiagų.
Žuvų riebalai vertingi tuo, kad juose yra žymiai daugiau skystų nesočiųjų riebalų rūgščių nei augaliniuose aliejuose. Žuvų nesočiosios riebalų rūgštys sudaro 84 procentus, o sočiosios – tik 16 procentų. Žuvis yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, taip pat joje yra ir linolio bei arachido rūgščių (omega-6), šis kompleksas dalyvauja riebalų ir cholesterolio apykaitoje.
Sveikatai labai svarbu išlaikyti tinkamą omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį.
Šviežios žuvys yra pačios vertingiausios, neriebiose žuvyse gausu vertingų baltymų ir mineralų, riebiosios jūrų žuvys – puikus omega polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.
Žuvį (šviežią, šaldytą ar konservuotą) rekomenduojama valgyti bent 2 ar 3 kartus per savaitę.
Pagal NMVRVI inf.
Augusto Balsio (ELTA) nuotr.
NAUDA: Norvegijos maisto saugos mokslinis komitetas laikosi nuomonės, kad tie, kurie žuvies suvartoja mažiau nei vieną porciją per savaitę, netenka teigiamo poveikio. Nauda sveikatai dėl suvartojamos žuvies pasireiškia vartojant nuo 1-2 porcijų per savaitę iki 3-4 porcijų per savaitę.