Tortų dekoratorė kuria ir valgomus herbus

Tortų dekoratorė kuria ir valgomus herbus

Tortų dekoratorė kuria ir valgomus herbus

Prieš apsilankymą Šiauliuose tortų dekoratorė Tatjana Pomogajeva iš medžiagų, naudojamų tortams puošti, tradiciškai pagamino miesto herbą. Tortus moteris paverčia meno kūriniais – ant jų tapo, kuria vitražus, nėrinius, figūrėles. Į Šiaulius ji atsivežė saldų valgomą miesto herbą.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Šiauliai – meniškas miestas

„Šiaulių herbas labai sudėtingas, daug detalių, todėl panaudojau mažą gudrybę – valgomą nuotrauką“, – prisipažįsta klaipėdietė T. Pomogajeva, rodydama iš cukrinės masės pagamintą herbą.

Mintis pagaminti saldų ir valgomą herbą kilo šią vasarą keliaujant po Lietuvą. Pamačiusi daug gražių, netikėtų vietų ji sugalvojo ne tik pagerbti miestus, bet ir įrodyti, kad herbai gali būti nenuobodūs.

Kartu su vyru Sergejumi jau nebe pirmą kartą lankydamasi Šiauliuose atkreipia dėmesį, jog Šiauliai – labai meniškas miestas. Ji svarsto, jog centre kone ant kiekvieno kampo galima užtikti meniškų vietų, galerijų, krautuvėlių, kurias mielai aplanko.

T. Pomogajeva moko tortų puošybos. Pamokose putplasčio pagrindo paviršių mokiniai dengia cukraus mase, mokosi dekoravimo subtilybių, lipdyti figūrėles.

Kūryba ir rankdarbiai moteriai visuomet buvo artimi. Iki nėštumo ji dirbo banke. Susilaukusi dukrelės kepdavo jai tortus, puošybos idėjas ir techniką nusižiūrėdavo internete. Pabandžiusi suprato: tai tikrai patinka! Prisižiūrėjusi pamokų „Youtube“ galiausiai nusprendė pasimokyti profesionaliai – išvažiavo į pyragų puošybos kursus Didžiojoje Britanijoje.

„Ten pamačiau, kad yra ne tik puošyba, bet ir puikus bendravimas tarp moterų, savotiškas moterų klubas“, – pasakojo T. Pomogajeva. Idėją ji parsivežė į Lietuvą. Sulaukusi vyro palaikymo sumanė ją įgyvendinti.

Kuria cukrinius svajonių vyrus

Tortų dekoravimo kursuose beveik visuomet susirenka vien moterys, bet pasitaikė ir du vyrai: vienas – konditeris, o kitas tiesiog norėjo išbandyti kūrybą su neįprasta medžiaga.

„Moterys ateina atsipalaiduoti pavargusios nuo kasdienybės rūpesčių, vaikų, namų ruošos. Bendraujame, dalijamės receptais, motorika ir darbas pirštais labai ramina“, – džiaugiasi T. Pomogajeva.

Tortų dekoratorė moko lipdyti figūrėles – tarsi nedideles skulptūrėles.

„Nors figūrėlės gaminamos iš valgomų medžiagų, dažniausiai jų niekas nevalgo. Ypač, jei tai – vestuvinis tortas. Būtų žiauru nukąsti žmogeliukui galvą“, – juokiasi Tatjana. Ji pabrėžia, jog vaikai valgo viską, todėl jei tortas skirtas vaiko šventei, reikėtų puošyboje nenaudoti nevalgomų elementų – vielučių, dantų krapštukų.

Figūrėlės dekoratorei patinka tuo, jog niekada nenulipdysi vienodos. Kursų metu ji moterims duoda romantišką užduotį – nulipdyti svajonių vyrą.

Po vienos pamokos, atsitiktinai sudėjus visų mokinių sukurtas cukrines poreles, susidėliojo santykių istorija: nuo nedrąsios pirmosios pažinties ir flirto, draugystės, santuokos ir nėštumo.

Tortas kaip mokyklinė lenta

Specialiais maistiniais dažais, atskiestais su degtine, ant torto galima piešti. Dekoratorė ištapytas gėles ant torto dar patobulino – sukūrė tūrinį 3D efektą, ant viršaus priklijavusi iškilusią gėlę.

Norėdama išmokti originalios vitražinės dekoravimo technikos T. Pomogajeva po visą pasaulį gaudė šio dalyko ekspertą, garsų malaizietį dėstytoją. Pamačiusi, jog jis atvyko į Estijos sostinę Taliną, pas jį nuvažiavo.

Vitražinis tortas atrodo kaip vitražas ar daužtas stiklas. Dabar populiari tortų puošimo tendencija – juodas tortas atrodo lyg lenta, ant kurios parašyta kreida.

Idėjų, kaip įdomiai papuošti kepinį, T. Pomogajeva pasisemia ir netikėtose vietose, pavyzdžiui, nusižiūrėjusi įdomius tapetus kavinėje, audinių parduotuvėje, pamačiusi suknelės nėrinius. Vieną įdomesnių tortų ji buvo išsikepusi savo gimimo dienai – torto išvaizda priminė kavinės, kurioje vyko šventė, interjerą.

Stimpanko (vieno iš mokslinės fantastikos žanrų, kurio veiksmas vyksta anachronistinėje Viktorijos epochoje arba alternatyvioje jos versijoje) gerbėjui vyrui ji kelerius metus iš eilės kepa gimtadienio tortus su šio žanro atributais.

Svarbu įdėti širdies

T. Pomogajeva neabejoja, jog torto skonis svarbus, tačiau gražus kepinys būna dar skanesnis. Pasak jos, lietuviai yra išlepinti, nes nuo pat vaikystės valgo labai skanius tortus, šalyje itin aukštas konditerijos lygis.

„Valgome ne tik burna, bet ir akimis“, – sako Tatjana.

Labai dažnai moterys klausia, ar nekūrybingas žmogus gali dekoruoti tortus? T. Pomogajevos manymu, turinčiam meninę gyslelę tai daryti sekasi kur kas greičiau, išmokęs galės improvizuoti savarankiškai. Neturinčiam kūrybinio polėkio padeda daugkartinė praktika, galima atkartoti išmoktą dalyką.

Reikia šiek tiek žinių ir širdies: kai darbą darai su malonumu, nepastebi nei laiko, nei rūpesčių, o rezultatas visada būna nuostabus. Tatjana pataria, jog paprasčiausia namų gamybos tortą papuošti cukrinėmis gėlėmis – moterys yra nuostabiausios gėlių kūrėjos.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

HERBAS: Šiauliuose apsilankiusi tortų dekoratorė Tatjana Pomogajeva atsivežė miesto herbą, pagamintą iš medžiagų, naudojamų tortams puošti.

IDĖJOS: Idėjų, kaip įdomiai papuošti kepinį, Tatjana Pomogajeva pasisemia ir kasdienėje aplinkoje.

Asmeninės nuotr.

PUOŠYBA: Papuoštas tortas gali priminti vitražą, nėriniuotą drabužį, paveikslą ar skulptūrą.

SANTYKIAI: Po vienų kursų atsitiktinai sudėjus visų mokinių sukurtas cukrines figūrėles, susidėliojo poros santykių istorija: pirmoji pažintis, draugystė, santuoka ir nėštumas.