
Naujausios
Rekordinė kulinarinė mozaika – iš kibinų su meile
Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) virėjai siekė naujo rekordo – pagaminta didžiausia kulinarė mozaika. Į ją sugulė 1600 kibinų, kuriais vėliau pavaišinti ir šiauliečiai.
Simona KVEDERYTĖ
simona.k@skrastas.lt
Šeštadienį Šiaulių centrinėje turgavietėje bruzdėjo minios žmonių. Dėmesio centre – ant pakylos išdėliota didžiulė kulinarinė mozaika iš 1600 kibinų, įvyniotų į įvairiaspalves pakuotes. Jai prireikė 60 kilogramų miltų, 30 kilogramų sviesto, 30 kilogramų grietinės, 250 kiaušinių ir 55 kilogramų mėsos.
Pasak ŠRPC Prekybos ir verslo skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, toks rekordas Lietuvoje iki šiol nebuvo fiksuotas, idėją įkvėpė Lietuvos kibinų sostinės Trakų tradicijos.
„Kepėme lietuviškus kibinus. Prie recepto prisidėjo senoji Trakų kibininė. Pagal jos tradicijas dėliojome ir mozaiką. Skirtingos pakuotės reiškia kitokius įdarus. Nors jie mūsų kibinuose buvo vienodi“, – pasakojo R. Veršinskienė.
„Gaila, kad šis rekordas siekiamas ne Trakuose. Tai spyris mums, trakiečiams, užfiksuoti kibinų rekordą su kitokia idėja“, – sakė Daiva Žemaitienė, UAB „Karališka kibininė“ restoranų tinklų direktorė.
Mozaika buvo išmatuota: plotis siekė 3,20 metro, ilgis – 3,23 metro.
Informacija pateikta Lietuvoje rekordus fiksuojančiai agentūrai „Factum“. Kibinai išdalinti įvykį stebėjusiems smalsuosiams.
Kone dvidešimt kulinarų kibinus kepė dvi dienas.
Būsimas virėjas Gustinas Alubickas kibinus kepė ne pirmą kartą – juos ypač mėgsta mama. Ypatingo kruopštumo reikėjo užlankstant kibinų kraštus – kad mėsa liktų sultinga, o kepinys gražus.
„Svarbiausia įdėti daug meilės. Jeigu mėgsti gaminti maistą, tada viskas išeina skaniai“, – patarė G. Alubickas.
Virėjų mokytoja Ingrida Vaišnorienė sakė, kad rekordo siekimas buvo ir pamoka. „Buvo sugadintų kibinų. Juos kepti mokėmės visi. O jaunimas išmoko ne tik naują receptą, bet ir darbų pasidalijimo logikos – kaip greitai ir vienas kitam netrukdant dirbti“, – aiškino mokytoja.
Rekordus ŠPRC „kepa“ vieną po kito. Didžiausia kulinarinė mozaika – tryliktasis. Šiemet – trečiasis. Mokyklos kulinarai iš mielinės tešlos iškepė 51 metro 33 centimetrų ilgio ugniagesių žarną. „Statė“ 1 metro 61 centimetro aukščio ir 3 metrų 70 centimetro apimties piramidę iš 18 832 keptų duonos riekėlių.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
MOZAIKA: Į rekordinę kulinarinę mozaiką sugulė 1600 kibinų.
VAIŠĖS: Rekordiniai kibinai buvo išdalyti.