
Naujausios
Kulinarija – pomėgis, specialybė ir kasdienybė
Bardiškių (Pakruojo rajonas) kaimo bendruomenės pirmininkė Nida Rudzinskienė buvo išrinkta rugsėjo mėnesio geriausia kulinare. „Šiaulių krašto“ skaitytojams labiausiai patiko jos virtinukai su duonos įdaru, pasiūlyti „Dienos receptų“ konkursui. Jai atiteko Pierre Dukan knyga „Dukano receptai. 350 paprastų receptų sulieknėti“.
Stanislava VIČAITĖ
stanislava@skrastas.lt
„Man kulinarija – ne tik pomėgis, bet ir specialybė“, – sako Nida, įgijusi kulinarės-konditerės specialybę prieš daugiau nei dvidešimt metų Šiaulių prekybos mokykloje. Gal pastūmėjo močiutė, kuri mokėjo labai skaniai gaminti? Nida ir dabar prisimena jos kepamų blynų nepakartojamą skonį.
„O gal pastūmėjo vaikystėje matytas Šiaulių prekybos mokyklos pastatas, kuris tada man pasirodė toks gražus“? – šypsosi moteris.
„Kiekvieną dieną namiškius palepinu kokiu nors gardžiu patiekalu. Kai draugės paskambina ir teiraujasi, ką dabar veikiu, o aš atsakau, kad gaminu, jos nustebusios klausia: kokia proga? Man progos ir nereikia, tiesiog mano kasdienybė tokia“, – sako Nida, juokaudama, kad gali išvirti košę ir iš kirvio. Tik kartais turi pasukti galvą, kuo šeimyną pradžiuginti per šventes.
Virtuvėje moteris mėgsta improvizuoti. Šiemet marinuodama agurkėlius, cukrų pakeitė medumi. Ir salotas visą vasarą skanino tik medumi.
Gamindama naują patiekalą pagal nusižiūrėtą receptą, niekada juo aklai nesivadovauja. Štai ir gavusi dovanų P. Dukano receptų knygą, Nida iškart ėmė vartyti ir nagrinėti čia pateiktus receptus. Ji jau žino, kokia žuvimi pakeis viename recepte nurodytą doradą, koks padažas galėtų prie jos tikti. Būtinai išbandys. Kaip ir kitus receptus, kurių knygoje – per pusketvirto šimto.
„Dienos receptų“ konkursui pasiūlytą virtinukų su duonos įdaru sugalvojo su mama.
„Po pirmo kąsnio nelabai supranti, ką valgai. Po antro – jau pradedi atsirinkti. O kažkas šiuos virtinukus pavadino „optine apgaule“, – juokiasi moteris, pridurdama, kad šį patiekalą dažniausiai gamina per Sekmines. Kasmet Bardiškiuose rengiamos Sekminių šventės metu virtinukai su duonos įdaru jai atnešė sėkmę: laimėtas geriausios metų šeimininkės prizas – didžiulis medinis samtis.
Nidai svarbu, kad maistas būtų sveikas. Stengasi kuo rečiau gaminti riebius padažus, niekada nevartoja parduotuvėje pirktų maltų prieskonių, jų mišinių su skonio stiprikliais. Perka tik nemaltus pipirus, lauro lapus ir kitus neapdorotus prieskonius, pati juos paruošia.
Savo gamintiems patiekalams kulinarė negaili įvairių prieskoninių žolelių, kurių prisiaugina darže.
Nida džiaugiasi, kad pomėgį gaminti iš jos perėmė du sūnūs iš trijų. Kaune studijuojantis vyresnėlis Mažvydas pats verda ir kepa, pusfabrikačių, juolab greito maisto jam neįpirši. Vidurinysis Lukas norėjo mokytis kulinarijos, tačiau nesusirinko studentų grupė. Mokosi barmeno specialybės.
Nida pasidaro prie įvairių valgių garnyrui tinkančių marinuotų kopūstų. Jų galima prisiruošti iš anksto, užsukti stiklainiuose, o paskui belieka tik atidaryti indą.
Reikės penkių kilogramų kopūstų, marinatui – po dvi stiklines acto, aliejaus ir cukraus, keturių valgomų šaukštų druskos, dviejų litrų vandens.
Į supjaustytus kopūstus Nida supila karstą marinatą. Palaiko parą. Tačiau šį garnyrą galima valgyti ir iš karto.
Stanislavos VIČAITĖS nuotr.
NUGALĖTOJA: Geriausio rugsėjo mėnesio recepto autorė Nida Rudzinskienė iš Bardiškių kaimo džiaugėsi laimėta knyga ir sakė, jog ji labai pravers naujovių paieškose.