
Naujausios
Diena Pakruojo dvare kupina įspūdžių
Lapkričio 20-ąją „Šiaulių kraštui“ sukako 25-eri. Šia proga savaitgalį kolektyvas visą dieną praleido Pakruojo dvare, lankė dvaro amatininkus, patys išbandė kalvę, vėlimo technologiją, apžiūrėjo malūną, sužinojo vietos alaus istoriją, dalyvavo išskirtinėje fotosesijoje.
Pakruojo dvare pasitiko Baronaitė. Palydėjo į dvaro „Drabužinę“ persirengti dvariškiais. Pamačius gausybę išskirtinių rūbų ir aksesuarų, kilo nedidelė panika – kaip pasirinkti, kas tiks? Neaišku, ar rūbai pasiūdinti tokie, kad visiems tiktų, ar svečiai mokėjo taip pasirinkti, bet visi atrodė taip, lyg po patyrusio kostiumininko konsultacijų.
Baronaitė Živilė pasitiko svečius rūmuose, kurie sovietiniais laikais buvo virtę žemės ūkio technikumu, vėliau – žemės ūkio kadrų kvalifikacijos kėlimo mokykla. Sunku ir beįsivaizduoti, kaip prabangiame rūmų valgomajame galėjo būti įrengta sporto salė, o ovalinėje menėje – aktų salė.
Žolelių kvapai atviliojo į parfumerės dirbtuves, kur sužinota, kokių žolelių ekstrakto lašinti ant pagalvės, kad saldžiau miegotųsi, kuo pasikvėpinti, kad trauktumei priešingos lyties atstovą.
Vaško kvapas atskiedė parfumerijos kvapus bitininkės dirbtuvėje, kur galima pasigaminti tikro vaško žvakę, sužinoti daugybę bičių produktų sveikatinimo paslapčių.
Visų laukė ir vilnos vėlėja Janina, jos pamokyti net redakcijos vyrai nusivėlė sau sveikatinančius natūralios vilnos kilimėlius. Kam išėjo kilimėlį pagražinti orchidėjos motyvais, o kam – aguonos.
Kvapų ir šilumos apgaubti svečiai nepajuto, kaip sutirpo pora valandų.
Senovinė fotosesija ant dvaro laiptų dvariškais apdarais – atsiminimas ilgam.
Aludario Žaldoko šeimyna pasitiko su muzika ir vaišėmis. Dvaro alaus bravore Žaldokas alų gamina pagal autentišką tradiciją, jo receptas giminės vyrų perduotas iš kartos į kartą. Alus gaminamas mediniuose kubiluose, laikomas statinėse. Ir „pirmoko“ čia gali paragauti, ir „antroko“, ir „trečioko“ alaus. Žaldokas sodriu balsu pasakojo, kuo kiekviena alaus rūšis skiriasi, kaip alus gaminamas. Pakruojo dvaro Žaldoko alus pripažintas Lietuvos gastronomijos elite.
Autentiškoje kalvėje, stipriausias iš vyrų, dvaro Kalvio padedamas galėjo nusikalti senovinę vinį, kurią gavo dovanų. Kalvis dirba absoliučiai autentiškoje aplinkoje, kur ne tik įrankiai, bet ir žaizdras – iš senojo dvaro laikų.
Dieną vainikuoja malūnininko Levuko anekdotų ir istorijų „fejerverkai“. Jis pakruojietiška šneka pasakojo arkinio tilto, malūnų istoriją. Bet, anot vienos kolegės, viename Levuko sakinyje – du anekdotai. Levukas lydi apžiūrėti ir viešbučio, kur „ir TV, ir WC, ir WiFi“. Iš malūno – į Traktierių, kur laukė vakarienė.
„Šiaulių krašto“ redakcija nuoširdžiai dėkoja už sveikinimus laikraščio 25-mečio proga.
Redakciją ir laikraščio skaitytojus sveikino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Seimo nariai Rima Baškienė, Vytautas Juozapaitis, Arvydas Mockus, Valerijus Simulik, Seimo Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės nariai, Šiaulių miesto ir rajono merai Artūras Visockas ir Antanas Bezaras, įvairių apskrities ir Šiaulių miesto įstaigų, draugijų ir klubų vadovai, verslo partneriai ir kolegos.
„Šiaulių krašto“ inf.
Artūro JAUGĖLOS, Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
DVARIŠKIAI: Pasipuošę dvariškais rūbais svečiai pozavo senovinei nuotraukai.
KVAPAI: Parfumerės menėje gaminami ir kvepalai, ir žolelių nuovirai, gerinantys savijautą ir sveikatą.
VĖLIMAS: Vėlėjos Janinos dirbtuvėje gydomuosius kilimėlius vėlė net ir vyrai.
BRAVORAS: Ponus pasitiko Pakruojo dvaro Žaldokas su šeimyna ir vaišino kulinarinio paveldo elitu pripažintu alumi.
ŽALDOKYNĖ: Aludario Žaldoko šeima linksmino ir svečių ausis dainomis, ir pilvus – vaišėmis.
KALVĖ: Kalvėje dvaro svečiai Kalvio padedami gali nusikalti tikrą vinį.
ANEKDOTAI: Malūnininkas Levukas, pats vis rimtu veidu pasakodamas įvairiausias istorijas ir anekdotus, svečių veidus puošė šypsenomis.
DVARAS: Peizažas su Pakruojo dvaru nuo arkinio tilto.