
Naujausios
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėja Renata Veršinskienė vakar svečius pasitiko su didžiuliu mediniu šaukštu.
Po Kuršėnų meno mokyklos muzikantų atliktų kūrinių laukė Draugų dienos vinis – rekordinio želė deserto pristatymas. "Ooo!" ir plojimai – tokia buvo pirmoji svečių ir bendruomenės narių reakcija, kai, atsivėrus durims, prieš akis pasirodė didžiulis indas želė.
Kolektyvas ilgai galvojo, kur rasti tokį didelį indą. Nusprendė: tiks akvariumas!
Išmatuoti desertą buvo pakviesta komisija: pirmininkas Remigijus Adomaitis, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro "Dagilėlis" vadovas, dizaineris Vilius Puronas ir Vilma Kulikauskienė, UAB "Vilona" direktorė.
Komisijos darbas užtruko, nes teko įskaičiuoti ir apskaičiuoti iš želė pagamintus deserto papuošimus.
Galiausiai R. Adomaitis pranešė: deserto tūris be papuošimų – 240,874 litro, su papuošimais – 241,065 litro.
Komisijos pirmininkas juokavo, jog darbas buvo sunkus, nes įprastai matuoja "iš trijų kevirtinių ar keturių ketvirtinių".
Įvairiasluoksnį želė pagamino profesijos mokytojos Ingrida Vaišnorienė ir Ginta Marčenkienė bei mokiniai.
Rekordiniam desertui reikėjo 10 kilogramų želatinos, 40 litrų pieno, 200 litrų įvairių sulčių, 6 kilogramų juodųjų serbentų, 6 kilogramų braškių, 6 kilogramų cukraus, 200 gramų vanilinio cukraus ir daug visos gaminusios komandos meilės.
Dvidešimtąjį rekordą ir renginio dalyvius palaimino kunigas Saulius Paliūnas, pakvietęs visus susikibti rankomis ir sukalbėti "Tėve mūsų".
Didįjį šaukštą R. Veršinskienė įteikė ŠPRC direktoriui Sauliui Dargužui: jam patikėta pradėti didžiojo deserto dalybas. Kad pasiektų deserto viršų, direktoriui teko pasilipti ant kopetėlių.
Pirmoji paragavusi skanėsto V. Kulikauskienė patvirtino: "100 procentų želė! Desertas nuostabus, skanus!"
"O aš? Ar man duosit, ar neduosit? – juokėsi S. Dargužas, nenulipdamas nuo kopetėlių.
Rekordinio deserto gaminimas, įskaičiuojant bandymus, truko savaitę. Galutinį variantą komanda sustingdė per parą.
Profesijos mokytojai I. Vaišnorienei buvo neramu iki pat pirmojo kąsnio.
"Bijojome, kad nesustings, išgyvenome. Norėjome, kad želė būtų valgoma, ne kieta. Ir mums pavyko! Mokykloje turime šokinį šaldiklį: po truputį šaldėme, nešėme, pylėme, formavome. Paskui šaldėme pradarę langus, o ryte papuošėme", – gamybos procesą paaiškino I. Vaišnorienė. Visi 17 virėjų grupės moksleivių turėjo ką veikti.
I. Vaišnorienė suskaičiavo: želė sudaro gal net dešimt skonių: juodųjų serbentų, braškių, obuolių, įvairių sulčių, pieno. Rekordinis desertas turėtų sverti apie 260 kilogramų.
"Dabar jau ramu – žiūriu, kaip deda, ir matau – ne kisielius! Širdis nurimo, džiaugiuosi, kad viskas pavyko", – atsikvėpė I. Vaišnorienė.
Po degustacijos didysis želė desertas buvo išdalytas ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus socialiniams partneriams.
Mokykloje turime šokinį šaldiklį: po truputį šaldėme, nešėme, pylėme, formavome. Paskui šaldėme pradarę langus, o rytą papuošėme.