
Naujausios
Linkuvos pieninė: istorija ir laikmečio žaizdos
Dešimtmečius savo produkcija garsėjusi Linkuvos pieninė uždaryta jau penkiolika metų. Jos pastatus nuo niokotojų ir griuvimo saugo čia savo verslą įkūręs linkuvietis. Buvusi paskutinė pieninės vadovė mano, kad anuomet išsaugojus įmonę, joje ir šiandien būtų gaminama paklausi produkcija, o darbo turėtų daugybė žmonių.
Janina ŠAPARNIENĖ
pakruojis@skrastas.lt
Po daugelio metų
Šalia buvusios pieninės gyvenanti, dešimtmečius joje dirbusi Zita Brazauskienė „Pakruojo kraštui“ sakė ne vienerius metus bijanti įeiti į buvusios darbovietės teritoriją.
Nes po „Šiaulių pieno“, kuriam priklausė Linkuvos pieninė, bankroto, ją nupirkę vadinamieji „metalistai“ išardė ir išvežė visus įrenginius, kai kur net išgriaudami sienas.
Pieninę apniko ir vandalai: kas pasigviešė smetoninių laikų plytų, kas – kitokio gero, o kas tiesiog viską daužė...
Pulkui buvusių pienininkų tuolaik beliko tik apgailestauti, matant niokojamą per dešimtmečius kurtą ir puoselėtą savo darbovietę.
Tačiau antradienį, po ilgos pertraukos su „Pakruojo kraštu“ vėl žengusios pro senuosius pieninės vartus, Z. Brazauskienės akys netruko nušvisti.
Buvusi meistrė ir pienininkų profesinės sąjungos vadovė pastebėjo: pastatų sienos, kur anksčiau žiojėjo niokotojų išdaužytos skylės – užmūrytos, vietoj išlaužytųjų įdėtos naujos durys, užsandarinti langai.
„Čia buvo kompresorinė, čia – baseinas, skirtas ne plaukioti, o laikyti produkcijos šaldymui naudojamą vandenį. Nebuvo anuomet konservantų – niekas produkcijos nelaikydavo savaitėmis: pagamintą reikėdavo per dieną kitą parduoti... Štai prie šitos krovimo rampos šalia sūrių cecho privažiuodavo produktus į parduotuves gabenantys automobiliai“, – rodo ponia Zita.
Gelbsti naujas savininkas
Vietoj kompresorinės šiandien – autoservisas, buvusio baseino vietoje sukrauti rąstai. Kitose patalpose – automobilių remonto, medienos apdirbimo įrenginiai, gaminiai ir jų ruošiniai.
Šiais verslais užsiimantis Linas Praniulis prisimena, kad kurdamas individualią įmonę, trejetą hektarų užimantį buvusios pieninės statinių kompleksą iš ankstesnių savininkų įsigijo apverktinos būklės.
„Buvo tik pastatai skylėtomis sienomis. Bet man pastatų labiausiai ir reikėjo“, – sakė kelias profesijas turintis verslininkas.
Beveik per dešimtmetį L. Praniulis sutvarkė ne tik tuos pastatus, kuriuos naudoja įmonės veiklai. Verslininkas užsandarino ir dar tebesančius tuščius – kad jų neniokotų orų permainos ar chuliganai.
L. Praniulis neslepia, kad jam, smulkiam verslininkui, neužtenka pinigų apsaugoti nuo nykimo visą kompleksą.
„Gaila pieninės – čia mano uošvė senais laikais dirbo, ir mano pirmasis verslas su ja susietas: iš pieninės įsigijau didelių statinių, kuriose klientams gabendavau išrūgas“, – prisimena L. Praniulis.
Dirbo šeimomis ir kartomis
Algimanto Miškinio knygoje „Linkuva. Istorinė urbanistinė raida (iki 1969 m.)“ rašoma, kad pirmoji pieninė Linkuvoje buvo įkurta 1921-1922 metais. Po dešimtmečio, 1932-aisiais keturių miesto gatvių susikirtime iškilo raudonų plytų pieninės pastatas, priklausęs bendrovei „Gerovė“. Naujosios pieninės projektą paruošė inžinierius Prijalgauskas (Telesforas Prijalgauskas – vienas iš žinomiausių tarpukario Lietuvos pramoninių pastatų projektuotojų – red.).
Pieną įmonei parduodavo Linkuvos apylinkių ūkininkai. Po Antrojo pasaulinio karo pieninė buvo nacionalizuota.
Ponia Zita, Belvederio žemės ūkio technikume įgijusi pienininkystės technikės – technologės specialybę, Linkuvoje atliko praktiką: tuo metu visos gamybinės patalpos ir administracija tilpo tarpukario laikų pastate, dirbo apie dvi dešimtis žmonių.
Po 70 -ųjų buvo pastatytas naujas sūrių gamybos cechas. Suburti, apmokyti jo darbuotojus į Linkuvos pieninę grįžo jau patyrusi meistrė Z. Brazauskienė.
Pieninė plėtėsi, darbuotojų gausėjo. Dirbo žmonės ir šeimomis, ir kartomis.
Paskutinis dešimtmetis
Daugiau nei ketvirtį amžiaus išdirbusi, paskutiniąja įmonės direktore buvusi Laima Misiūnienė prisimena, jog pieninėje triūsdavo iki dviejų šimtų žmonių, per parą buvo perdirbama šimtas tonų pieno.
„1988–aisiais buvo patvirtintas naujos, šiuolaikiškos pieninės Pakruojyje statybos projektas – Linkuvoje senieji pastatai nebeatitiko reikalavimų. Tuo metu Linkuvos pieninė buvo pervardinta Pakruojo pienine.
Anuomet stambių pramoninių statybų planus tvirtindavo ir finansavimą jiems skirdavo Maskvos funkcionieriai. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, tų žadėtų pinigų nebedavė“, – mena L. Misiūnienė.
Pieninė veikė dar beveik dešimtmetį.
L. Misiūnienės nuomone, įmonei labiausiai pakenkė tarp perdirbėjų kilę pieno karai, kuomet buvo perviliojami pieno tiekėjai. Nors galimybių veikti ir tuomet dar buvo, bet pieninės savininkai nusprendė kitaip.
2000-ųjų vasarą Linkuvos pieninę paliko paskutinieji darbuotojai, beliko tik keletas teritoriją prižiūrinčių sargų.
Nors senasis pieninės pastatas – daugiau nei aštuoniasdešimties metų, o įmonės teritorija patenka į Linkuvos urbanistinio paminklo zoną, paveldo statusas jai nesuteiktas.
Pakruojo kultūros paveldo tarnybos vedėjas Mindaugas Veliulis sakė, jog apie tai buvo diskutuojama. Tačiau Kultūros paveldo departamento specialistai buvusios pieninės nelaikė ypač vertinga ir išskirtine.
Buvo ne tik darbo vieta
Ponia Laima mena pieninę buvus ne tik stambiausią Linkuvoje darbdavį, bet ir davusią toną socialiniam gyvenimui.
„Gausiame kolektyve buvo susiklostę ypač kolegiški, draugiški santykiai. O gerai, „nuo iki“ atlikti savo darbą buvo savigarbos reikalas: paliksi nebaigtą, nesutvarkytą – ką pagalvos į kitą pamainą atėję bendradarbiai?! Ne paslaptis, kad ir anuomet būdavo linkusių išgerti. Tačiau tokie žmonės žinojo: paslysi – teks aiškintis kolektyvui. Ir tas nenoras raudonuoti prieš gerai pažįstamus žmones ne vieną sulaikydavo nuo nuopuolio. Nes pienininko darbas Linkuvoje buvo laikomas prestižiniu“, – prisimena buvusi vadovė, vardydama pavardes puikių gamybos meistrų, savo profesijos žinovų.
Pienininkai kolektyve rengdavo įvairias šventes, keliaudavo, sporto mėgėjai burdavosi kartu pabėgioti, mankštintis. Saviveiklos gerbėjai rinkdavosi į vokalinio ansamblio, agitbrigados repeticijas, koncertuodavo kolegoms. Visa ši veikla virė ne siekiant pripažinimo, o pačių džiaugsmui.
„Kai paskutinį kartą važiavau į uždaromą pieninę – visą kelią nuo Pakruojo iki Linkuvos verkiau. Grupė buvusių pienininkų iki šiol susitinkame kas kelerius metus“, – sako L. Misiūnienė.
Ji neabejoja: jei pieninė būtų išlikusi – galėtų gaminti dabar jau prestižinę, paklausią ekologišką produkciją. Ir Linkuvos nebūtų ištikęs masinio nedarbo šokas, sužlugdęs ne vieno žmogaus gyvenimą.
Autorės nuotr.
APSAUGA: Nenaudojamus pastatus dabartinis šeimininkas užsandarino, saugodamas juos nuo oro permainų ir niokotojų.
PRISIMINIMAI: Ilgametė sūrių gamybos cecho meistrė Zita Brazauskienė prisiminė, kokia produkcija kuriame pastate gaminta, kokie įrenginiai kadaise čia veikė.
STATUSAS: Devintą dešimtį skaičiuojantis Linkuvos pieninės pastatas neturi paveldo statuso.
REIKŠMĖ: Paskutinioji Linkuvos pieninės vadovė Laima Misiūnienė įmonę prisimena buvusią reikšmingą ir socialiniame miesto gyvenime.
Nuotraukos iš Laimos MISIŪNIENĖS albumo
TRADICIJA: Pienininkai turėjo tradiciją kolektyve organizuoti įvairius renginius.
KOKYBĖ: Linkuvos fermentiniai sūriai senais laikas garsėjo kokybe. Šioje 1980-ųjų metų nuotraukoje produkciją pristato darbininkės Olė Aleksandravičienė ir Nijolė Pocienė.