Vaikams lėkštėje sukūrė vaivorykštę

Vaikams lėkštėje sukūrė vaivorykštę

Vai­kams lėkš­tė­je su­kū­rė vai­vo­rykš­tę

Šiau­lių dar­že­li­nu­kams ir moks­lei­viams su­da­ry­tas svei­kes­nio mais­to val­gia­raš­tis. Ma­žiau drus­kos, cuk­raus, jo­kių rie­bių pa­tie­ka­lų ar sal­džių kom­po­tų, dau­giau dar­žo­vių ir vai­sių. Kas­dien pa­tie­kia­mos skir­tin­gų spal­vų dar­žo­vės – tar­si vai­vo­rykš­tė. Val­gia­raš­tį sau pri­tai­ky­ti ga­lės kiek­vie­na švie­ti­mo įstai­ga.

Si­mo­na KVE­DE­RY­TĖ

si­mo­na.k@skrastas.lt

Ma­žiau drus­kos, cuk­raus, rie­ba­lų

„Ar ska­nu, vai­kai?“ – klau­sė auk­lė­to­ja pie­tau­jan­čių lop­še­lio-dar­že­lio „Pu­še­lė“ vai­kų. „Taip!“ – krams­no­da­mi cho­ru at­si­lie­pė dar­že­li­nu­kai. Jie va­kar pie­tums ga­vo bu­ro­kė­lių ir ki­tų dar­žo­vių sriu­bą, mal­tos troš­kin­tos jau­tie­nos su bul­vių ko­še bei dar­žo­vė­mis.

Lop­še­lio-dar­že­lio di­rek­to­rė Flo­ri­na Var­ka­lie­nė sa­ko, kad vai­kai pir­mą kar­tą ra­ga­vo ir ki­to­kio nei įpras­ta de­ser­to – su vai­siais, uo­go­mis, varš­ke. Lėkš­tes aki­mirks­niu iš­šla­vė.

Ne­se­niai įstai­go­je pra­dė­tas tai­ky­ti svei­kes­nis val­gia­raš­tis, ku­rį su­da­rė Šiau­lių sa­vi­val­dy­bės dar­bo gru­pė, dar­že­li­nu­kų mais­tu be­si­rū­pi­nan­čios bend­ro­sios pra­kti­kos slau­gy­to­jos, die­to­lo­gai ir ki­ti spe­cia­lis­tai. Toks 30 die­nų val­gia­raš­tis bus siū­lo­mas kiek­vie­nai Šiau­lių švie­ti­mo įstai­gai.

Svei­kes­nio mais­to val­gia­raš­tį spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je pri­sta­tė jo su­da­ry­to­jai ir dar­bo gru­pės pir­mi­nin­kas, Šiau­lių vi­ce­me­ras Do­mas Griš­ke­vi­čius.

Šiau­lių vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ja Aud­ro­nė Mi­ka­laus­kie­nė sa­ko, kad val­gia­raš­tis pa­reng­tas pa­gal Pa­sau­lio svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos re­ko­men­da­ci­jas ir ki­tų ša­lių pa­tir­tį.

Pa­tie­ka­luo­se siū­lo­ma var­to­ti kuo ma­žiau drus­kos, cuk­raus, krak­mo­lo, so­čių­jų ir trans­rie­ba­lų. At­si­sa­ky­ti rie­bių pa­da­žų, sal­džių kom­po­tų, o ar­ba­tą sal­din­ti tik sim­bo­liš­kai – il­gai­niui iš­vis ne­dė­ti cuk­raus. Taip pat re­ko­men­duo­ja­ma at­si­sa­ky­ti kep­to mais­to.

Daug dar­žo­vių ir vai­sių

„Val­gia­raš­tis neįp­ras­tas la­biau­siai dėl vie­nos prie­žas­ties. Kas­dien vai­kai gaus mais­to pro­duk­tų gaus iš vi­sų pen­kių pa­grin­di­nių gru­pių pro­duk­tų: vai­sių, dar­žo­vių, pie­no, mė­sos, ankš­ti­nių ir grū­di­nių kul­tū­rų“, – pa­brė­žė A. Mi­ka­laus­kie­nė.

Jos tei­gi­mu, itin svar­bu vai­ko lėkš­tė­je su­kur­ti vai­vo­rykš­tę – mais­to pro­duk­tai tu­ri bū­ti įvai­rūs. Kas­dien pa­tie­kia­mos skir­tin­gų spal­vų dar­žo­vės – agur­kai, po­mi­do­rai, bro­ko­liai ir t. t. Mat kiek­vie­na spal­va tu­ri tam tik­rų fi­to me­džia­gų, pa­lan­kių or­ga­niz­mui. Dar­žo­vės, vai­siai ir uo­gos tu­rė­tų bū­ti se­zo­ni­nės, lie­tu­viš­kos kil­mės – švie­žios ir svei­kos.

Bū­ti­na kas­dien keis­ti ir mė­sos pa­tie­ka­lus – siū­ly­ti kiau­lie­ną, ver­šie­ną, jau­tie­ną, ka­la­ku­tie­ną. Taip pat ne­pa­mirš­ti žu­vies. Vai­kai val­gys ir įvai­rias ko­šes – ma­nų, avi­žų, kus­ku­so, lę­šių ir ki­to­kių grū­dų.

Val­gia­raš­ty­je ga­li­ma ras­ti svei­ka­tai drau­giš­kų rau­gin­tų pie­no pro­duk­tų. Jie nau­do­ja­mi ir de­ser­tams. Juo­se vai­siai ir uo­gos tu­ri su­da­ry­ti ne ma­žiau nei 50 pro­cen­tų.

Į val­gia­raš­tį įtrauk­ti ir džio­vin­ti pro­duk­tai. Pa­da­žus siū­lo­ma keis­ti į na­tū­ra­lius – mor­kų, bro­ko­lių, ba­na­nų.

„Ry­te vai­kams bus siū­lo­mos įvai­rių grū­dų ko­šės, kiau­ši­niai, om­le­tas. Prieš­pie­čiams – pjaus­ty­tos dar­žo­vės, vai­siai. Pie­tums – įvai­rios, ne tik bu­ro­kė­lių ar ko­pūs­tų, sriu­bos. Taip pat bus siū­lo­mos ir trin­tos sriu­bos – pa­slėp­ti vai­kams neįp­ras­tų dar­žo­vių sko­nį. Plius – mė­sos pa­tie­ka­las ar žu­vies. Duo­da­mos ir dar­žo­vės, van­dens. Pa­va­ka­riams – dar­žo­vės, vai­siai ar na­tū­ra­lus de­ser­tas. Va­ka­rie­nei – pie­no pro­duk­tai“, – vai­kų die­nos me­niu var­di­jo A. Mi­ka­laus­kie­nė. Mais­tas tu­ri bū­ti troš­kin­tas, vir­tas ar ap­do­ro­tas kon­vek­ci­nė­je kros­ne­lė­je.

„Val­gia­raš­tis gal­būt su­ma­žins vai­kų hi­pe­rak­ty­vu­mą. Jei taip val­gy­tu­me vi­si, bū­tu­me svei­kes­ni, dar­bin­ges­ni ir krau­jo spau­di­mas ne­kil­tų“, – juo­ka­vo dar­bo gru­pės na­rė, Šiau­lių sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo sky­riaus Veik­los ana­li­zės ir ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo po­sky­rio ve­dė­ja As­ta Le­saus­kie­nė.

Svei­kai ga­min­ti trūks­ta tech­ni­kos

Val­gia­raš­tis nuo rug­sė­jo pir­mo­sios bus siū­lo­mas ir lop­še­lio-dar­že­lio „Ži­bu­tė“ vai­kams. Įs­tai­gos di­rek­to­rės Aud­ro­nės Ka­ru­lai­tie­nės tei­gi­mu, da­bar­ti­nio fi­nan­sa­vi­mo už­teks – tė­vų mo­kes­tis ne­di­dės.

„Skai­čia­vo­me, kad pirk­da­mi net ver­šie­ną, la­ši­šą, lę­šius, kus­ku­są ar me­lio­nus, tilp­si­me į tu­ri­mą biu­dže­tą“, – sa­kė A. Ka­ru­lai­tie­nė.

Jos tei­gi­mu, iki šiol ug­dy­mo įstai­go­se ne­bu­vo rū­pin­ta­si ypač svei­ku vai­kų mai­ti­ni­mu, nes trūks­ta ži­nių bend­ro­sios pra­kti­kos slau­gy­to­joms, su­da­ri­nė­jan­čioms val­gia­raš­čius. Dau­gu­ma jų – sa­va­moks­lės, apie die­to­lo­gi­ją ži­nan­čios tik tai, ką pa­čios per­skai­to.

A. Le­saus­kie­nė sa­ko, kad atė­jo lai­kas per­mai­noms. Jas pa­ska­ti­no bend­ra­min­čių gru­pė, nu­spren­du­si ska­tin­ti svei­ką vai­kų mi­ty­bą.

Pa­sak mies­to vi­ce­me­ro D. Griš­ke­vi­čiaus, svei­kes­nio mais­to ga­my­ba kai ku­rio­se švie­ti­mo įstai­go­se ga­li bū­ti ap­sun­kin­ta dėl rei­kia­mos tech­ni­kos trū­ku­mo. Kai ku­rie dar­že­liai ne­tu­ri trin­tu­vų, sul­čių spaus­tu­vų ar kon­vek­ci­nių vi­ryk­lių. Prie­mo­nėms pirk­ti lė­šų esą ieš­kos Sa­vi­val­dy­bė.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

PIE­TŪS: Pie­tums vai­kai ga­vo bu­ro­kė­lių ir ki­tų dar­žo­vių sriu­bos, troš­kin­tos jau­tie­nos ir dar­žo­vių.

DE­SER­TAS: Svei­kes­nio mais­to val­gia­raš­ty­je siū­lo­ma vai­kus le­pin­ti na­tū­ra­liais de­ser­tais, pa­ga­min­tais iš varš­kės, vai­sių ir uo­gų.

VAL­GIA­RAŠ­TIS: Šiau­lių vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ja Aud­ro­nė Mi­ka­laus­kie­nė sa­ko, kad re­ko­men­duo­ja­ma vai­kų pa­tie­ka­lų ga­my­bo­je var­to­ti kuo ma­žiau drus­kos, cuk­raus, at­si­sa­ky­ti rie­ba­lų, ypač pa­da­žų.