Naujausios
Vaikams lėkštėje sukūrė vaivorykštę
Šiaulių darželinukams ir moksleiviams sudarytas sveikesnio maisto valgiaraštis. Mažiau druskos, cukraus, jokių riebių patiekalų ar saldžių kompotų, daugiau daržovių ir vaisių. Kasdien patiekiamos skirtingų spalvų daržovės – tarsi vaivorykštė. Valgiaraštį sau pritaikyti galės kiekviena švietimo įstaiga.
Simona KVEDERYTĖ
simona.k@skrastas.lt
Mažiau druskos, cukraus, riebalų
„Ar skanu, vaikai?“ – klausė auklėtoja pietaujančių lopšelio-darželio „Pušelė“ vaikų. „Taip!“ – kramsnodami choru atsiliepė darželinukai. Jie vakar pietums gavo burokėlių ir kitų daržovių sriubą, maltos troškintos jautienos su bulvių koše bei daržovėmis.
Lopšelio-darželio direktorė Florina Varkalienė sako, kad vaikai pirmą kartą ragavo ir kitokio nei įprasta deserto – su vaisiais, uogomis, varške. Lėkštes akimirksniu iššlavė.
Neseniai įstaigoje pradėtas taikyti sveikesnis valgiaraštis, kurį sudarė Šiaulių savivaldybės darbo grupė, darželinukų maistu besirūpinančios bendrosios praktikos slaugytojos, dietologai ir kiti specialistai. Toks 30 dienų valgiaraštis bus siūlomas kiekvienai Šiaulių švietimo įstaigai.
Sveikesnio maisto valgiaraštį spaudos konferencijoje pristatė jo sudarytojai ir darbo grupės pirmininkas, Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius.
Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Audronė Mikalauskienė sako, kad valgiaraštis parengtas pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas ir kitų šalių patirtį.
Patiekaluose siūloma vartoti kuo mažiau druskos, cukraus, krakmolo, sočiųjų ir transriebalų. Atsisakyti riebių padažų, saldžių kompotų, o arbatą saldinti tik simboliškai – ilgainiui išvis nedėti cukraus. Taip pat rekomenduojama atsisakyti kepto maisto.
Daug daržovių ir vaisių
„Valgiaraštis neįprastas labiausiai dėl vienos priežasties. Kasdien vaikai gaus maisto produktų gaus iš visų penkių pagrindinių grupių produktų: vaisių, daržovių, pieno, mėsos, ankštinių ir grūdinių kultūrų“, – pabrėžė A. Mikalauskienė.
Jos teigimu, itin svarbu vaiko lėkštėje sukurti vaivorykštę – maisto produktai turi būti įvairūs. Kasdien patiekiamos skirtingų spalvų daržovės – agurkai, pomidorai, brokoliai ir t. t. Mat kiekviena spalva turi tam tikrų fito medžiagų, palankių organizmui. Daržovės, vaisiai ir uogos turėtų būti sezoninės, lietuviškos kilmės – šviežios ir sveikos.
Būtina kasdien keisti ir mėsos patiekalus – siūlyti kiaulieną, veršieną, jautieną, kalakutieną. Taip pat nepamiršti žuvies. Vaikai valgys ir įvairias košes – manų, avižų, kuskuso, lęšių ir kitokių grūdų.
Valgiaraštyje galima rasti sveikatai draugiškų raugintų pieno produktų. Jie naudojami ir desertams. Juose vaisiai ir uogos turi sudaryti ne mažiau nei 50 procentų.
Į valgiaraštį įtraukti ir džiovinti produktai. Padažus siūloma keisti į natūralius – morkų, brokolių, bananų.
„Ryte vaikams bus siūlomos įvairių grūdų košės, kiaušiniai, omletas. Priešpiečiams – pjaustytos daržovės, vaisiai. Pietums – įvairios, ne tik burokėlių ar kopūstų, sriubos. Taip pat bus siūlomos ir trintos sriubos – paslėpti vaikams neįprastų daržovių skonį. Plius – mėsos patiekalas ar žuvies. Duodamos ir daržovės, vandens. Pavakariams – daržovės, vaisiai ar natūralus desertas. Vakarienei – pieno produktai“, – vaikų dienos meniu vardijo A. Mikalauskienė. Maistas turi būti troškintas, virtas ar apdorotas konvekcinėje krosnelėje.
„Valgiaraštis galbūt sumažins vaikų hiperaktyvumą. Jei taip valgytume visi, būtume sveikesni, darbingesni ir kraujo spaudimas nekiltų“, – juokavo darbo grupės narė, Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus Veiklos analizės ir neformaliojo ugdymo poskyrio vedėja Asta Lesauskienė.
Sveikai gaminti trūksta technikos
Valgiaraštis nuo rugsėjo pirmosios bus siūlomas ir lopšelio-darželio „Žibutė“ vaikams. Įstaigos direktorės Audronės Karulaitienės teigimu, dabartinio finansavimo užteks – tėvų mokestis nedidės.
„Skaičiavome, kad pirkdami net veršieną, lašišą, lęšius, kuskusą ar melionus, tilpsime į turimą biudžetą“, – sakė A. Karulaitienė.
Jos teigimu, iki šiol ugdymo įstaigose nebuvo rūpintasi ypač sveiku vaikų maitinimu, nes trūksta žinių bendrosios praktikos slaugytojoms, sudarinėjančioms valgiaraščius. Dauguma jų – savamokslės, apie dietologiją žinančios tik tai, ką pačios perskaito.
A. Lesauskienė sako, kad atėjo laikas permainoms. Jas paskatino bendraminčių grupė, nusprendusi skatinti sveiką vaikų mitybą.
Pasak miesto vicemero D. Griškevičiaus, sveikesnio maisto gamyba kai kuriose švietimo įstaigose gali būti apsunkinta dėl reikiamos technikos trūkumo. Kai kurie darželiai neturi trintuvų, sulčių spaustuvų ar konvekcinių viryklių. Priemonėms pirkti lėšų esą ieškos Savivaldybė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

PIETŪS: Pietums vaikai gavo burokėlių ir kitų daržovių sriubos, troškintos jautienos ir daržovių.

DESERTAS: Sveikesnio maisto valgiaraštyje siūloma vaikus lepinti natūraliais desertais, pagamintais iš varškės, vaisių ir uogų.

VALGIARAŠTIS: Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Audronė Mikalauskienė sako, kad rekomenduojama vaikų patiekalų gamyboje vartoti kuo mažiau druskos, cukraus, atsisakyti riebalų, ypač padažų.