
Naujausios
PRIESKONIAI: Birželis – prieskoninių augalų pjūtis
Daugelis prieskoninių-vaistinių augalų pjaunami birželį–liepą, giedrą dieną ir džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje, paskleisti nestoru sluoksniu ant audinio. Geriau, kad į žoleles nespigintų tiesioginiai saulės spinduliai, o jei džiovinsite visiškoje tamsoje – geriau išsilaikys aromatas. Kol džiūva, kartkartėmis žoleles reikia pavartyti.
Čiobreliai
Romos Balsienės (ELTA) nuotr.
KADA? Žolę pjaukite birželį–liepą – kai augalas žydi.
MAISTAS: tinka mėsos, žuvies patiekalams, marinatams gardinti.
KOSMETOLOGIJA: nuoviras stiprina plaukus, naikina pleiskanas.
NEGALIMA: piktnaudžiauti.
Raudonėliai
Redakcijos archyvo nuotr.
KADA? Žolę pjaukite birželio antroje pusėje – liepos pradžioje. Dar kartą pjausite rugpjūčio pabaigoje.
MAISTAS: tinka sriuboms, žuvies patiekalams, agurkų raugui, pomidorų padažui skaninti.
KOSMETOLOGIJA: Jeigu veido oda riebi – prauskitės raudonėlio nuoviru. Toks nuoviras stiprina ir plaukus.
NEGALIMA: nevartokite raudonėlių, jeigu jūsų aukštas kraujospūdis, taip pat nėštumo metu.
Mairūnai
KADA? Pjaukite prieš žydėjimą arba pradėjus žydėti – liepą. Džiovinkite tamsoje (tai padeda išsaugoti kvapą).
MAISTAS: varškei, mėsos įdarams, padažams, marinatams pagardinti.
KOSMETOLOGIJA: eteriniai aliejai naudojami odai gaivinti.
NEGALIMA: piktnaudžiauti. Nevartokite nėštumo metu.
Rozmarinai
Redakcijos archyvo nuotr.
KADA? Pjaunami vasaros mėnesiais ir tik nuo jaunų šakelių.
MAISTAS: tinka mėsos, žuvies, paukštienos patiekalams, duonos kepiniams gardinti.
KOSMETOLOGIJA: padeda šalinti pleiskanas, stabdyti plaukų slinkimą.
NEGALIMA: nėštumo metu ir jei esate alergiški aspirinui.
Pipirmėtės, melisos
KADA? Pjaukite prieš žydėjimą ir žydint, t. y. nuo birželio pabaigos iki pat rugsėjo. Džiovinkite surišę į šluoteles, geriau tamsoje (lapai nepajuoduos, stipriau kvepės), po to susmulkinkite.
MAISTAS: tinka sriuboms, salotoms, mėsos (ypač vištienos, avienos), žuvies ir miltų patiekalams, girai pagardinti.
NEGALIMA: piktnaudžiauti (vyrams mažina seksualinę potenciją; verčiau rinkitės melisas).
KOSMETOLOGIJA: vanduo su pipirmėtės lapais tonizuoja veido odą, gaivina.
NEGALIMA: nevartokite, jeigu esate alergiški mentoliui; taip pat netinka sergantiesiems inkstų ligomis, tulžies pūslės akmenlige; neduokite kūdikiams; vaikams negalima gerti ilgiau nei savaitę.
Kuo skiriasi mėtos, pipirmėtės ir melisos?
* Visi šie augalai priklauso notrelinių (Lamiaceae) šeimai. Ji turi daugybę atskirų augalų genčių ir rūšių. Mėtos priskiriamos mėtų genčiai, melisos – melisų. Šioms gentims atskirai priklauso daugybė kitų rūšių, porūšių, poklasių, veislių ir jų hibridų.
* Pipirmėtės yra mėtų rūšis. Lietuvoje iš viso auga 11 mėtų rūšių.
* Pipirmėtės yra vandeninės mėtos (Metha aquatica) ir šaltmėtės (M. spicata) hibridas.
* Visi mėtų genties augalai turi antibakterinių, uždegimus slopinančių savybių (nuoviras tinka gerklei skalauti). Arbata gerina virškinimą, padeda peršalus, kai skauda galvą, šiek tiek ramina.
* Iš melisų genties Lietuvoje gerai žinoma vienintelė rūšis – vaistinė melisa. Liaudies medicinoje labiausiai vertinama dėl raminamojo poveikio.
* Kulinarijoje mėtos vartojamos labiau dėl aromato, melisos – dėl skonio.
* Mėtos turi daugiau eterinių aliejų nei melisos.
* Mėtos stipriai kvepia mentoliu, melisos – labiau citrina.
* Melisos neturi mentolio. (Mentolis yra organinis junginys, kuris dirgina burnos šalčio receptorius, todėl refleksiškai plečia širdies bei smegenų kraujagysles.)
Parengė Vaiva VAIDILAITĖ