
Naujausios
Veganizmas – be fanatizmo
Šiaulietis Mantas Skublickas nemėgsta būti vadinamas veganu. Jam nepatinka etiketės ir su tuo siejamos nuostatos. Veganišką mitybą, atsisakant visų gyvūninės kilmės produktų, vyras pasirinko dėl sveikatos. Tai palaipsniui tapo ne tik mitybos rūšimi, bet pakeitė požiūrį į gyvenimą.
Simona SIMONAVIČĖ
simona@skrastas.lt
Pakeista mityba išgydė ligą
Daugeliui žmonių atsisakyti visų gyvūninės kilmės produktų atrodo neįmanoma. M. Skublickas tai padarė dėl sveikatos problemų – niekas kitas negalėjo išgydyti stipraus dermatito. Dėl odos problemų vyras net negalėjo išeiti į viešumą.
„Reikėjo sustoti, pagalvoti, kodėl taip yra, pasidomėti. Pradėjau atvirkščiai – pasilikau mėsą, bet atsisakiau pieno, kiaušinių, miltinių produktų. Paskui pastebėjau, kad mėsa apsunkina ir man jos nereikia. Ją paskutinę ištraukiau iš savo raciono“, – pradžią prisiminė M. Skublickas.
Pakeisti mitybą nebuvo sunku psichologiškai, nes sprendimą pasirinko ieškodamas išeities.
Iki tol išbandė įvairiausius medicininius gydymo metodus, lankėsi pas žinomiausius gydytojus visoje Lietuvoje. Medikai skyrė vaistų, įvairių kremų ir tepalų, tačiau problemų neišsprendė. Pakeitus mitybą dermatitas ėmė mažėti. Kiaušinių, pieno produktų, žuvies, mėsos Mantas nevartoja jau pusantrų metų.
„Medikai visą laiką gąsdina, kad nevalgant mėsos gali trūkti mikroelementų. Neseniai dariausi kraujo tyrimą – rezultatai puikūs. Keista, kad gydytojų taip negąsdina valgantys bulvių traškučius, bandeles ir mėsą, o veganišką mitybą vadina nevisaverte“, – stebisi M. Skublickas.
Neperša savo nuomonės
Pakeitus mitybą pasikeitė ir mąstymas. „Ėmiau domėtis, kaip fermose laikomi ir auginami gyvūnai, kaip mūsų gamta kenčia nuo gyvulininkystės pramonės, kaip ji teršiama. Pasidarė gaila gyvūnų, pamačius, kaip jie kankinami, pavyzdžiui, dėl pieno. Susimąsčiau, auginu šuniuką, bet valgau kiaulę“, – palygino šiaulietis. Mėsos kvapas dėl šių priežasčių pasidarė neskanus.
„Nors esu už gyvūnų teises, bet nesu tas, kuris eina su plakatais, inicijuoja protestus“, – sako M. Skublickas. Jis neatsisako ir įvairių odos dirbinių. Anot jo, tai jau fanatizmas.
Jis nėra kategoriškas, pamatęs kitus valgant mėsą nesusinervina, nesako jos mesti pro langą, nepuola auklėti dėl etinių dalykų. „Per prievartą nieko nepadarysi, žmogus turi pats suprasti“, – sako M. Skublickas.
Jis pripažįsta, jog ir tarp veganų, ir tarp vegetarų radikalių kraštutinumų, fanatizmo pasitaiko. Yra tokių, kurie sapnuoja veganiškai, parduotuvėje nepaskolina nuolaidų kortelės kitam pirkėjui, jei pamato jo krepšelyje mėsos produktų ar autobuse neužleidžia močiutei vietos, jei jos rankose dešrelės.
Veganiška kosmetika
M. Skublicko vonioje dabar galima rasti tik ekologiškų šampūnų, kitų kosmetikos priemonių. Nors ne specialiai, bet daugelis produktų yra veganiški, t.y. pagaminti tik iš augalinės ir mineralinės kilmės medžiagų, juose nėra jokių gyvulinės kilmės medžiagų, ingredientai nebandomi su gyvūnais.
„Kai lankydavausi pas gydytojus, jie man visuomet rašydavo daug įvairiausių kremų, kosmetikos. Galvojau, kad turėsiu ją naudoti visą gyvenimą. Kosmetika buvo pagaminta net iš stručio taukų. Dabar nevartoju nieko ir pradedu atsigauti“, – pasakoja Mantas.
Pakuotes ir produktų sudėtį jis skaitydavo jau seniai, dar prieš veganizmą. M. Skublicko pastebėjimu, į daugelį kosmetikos priemonių pridėta daug šlamšto.
Dėl šių priežasčių jis atsisakė dušo želė. Pradžioje atrodė keista, kaip be jos galima apsieiti. Vėliau pamatė, kad puikiausiai užtenka ir paprasto vandens. Kartais prausiantis naudoja soda arba druska skiestą vandenį.
„Viskas, ką užtepi ant odos, įsigeria į organizmą, tas pats, lyg suvalgytum, – įsitikinęs Mantas. – Jei nori sveikai maitintis, automatiškai ateina supratimas, kad galėtų būti sveikesnė aplinka namie.“
Pradėjo nuo grikių
Didžiausias sunkumas, su kuriuo Mantas susidūrė pakeitęs mitybą, – rasti ką valgyti. Atrodė, keista nevalgyti kasdienių sumuštinių, batono ar dešrelių. Pradėjo nuo grikių.
Dabar gali drąsiai pasakyti, kad mityba pasidarė dar įvairesnė ir įdomesnė nei anksčiau – veganiškai galima pasigaminti viską: nuo šaltibarščių iki cepelinų, kepsniukų ar desertų. Atrado naujų įvairių produktų, kurių anksčiau nežinojo.
Veganams yra įvairių produktų pakaitalų. Pavyzdžiui, karvės pieną pakeitė ryžių, avižų ar kokosų pienas. Juos M. Skublickas pats pasigamina namuose. Parduotuvėse galima įsigyti veganiškų grietinėlių, jogurtų, ledų, sūrių.
Gana dažnai Mantas valgo daigintų grikių, kuriuose kur kas daugiau gyvybės, mikroelementų, vitaminų, jie lengviau virškinami negu virti. Vyras geria daug tirštų žaliųjų kokteilių, gausiai valgo sėklų, vaisių, daržovių, ypač bulvių, iš jų pagamintų patiekalų. Žiemą valgo daugiau daigintų saulėgrąžų daigų.
M. Skublicko pastebėjimu, lietuviškų linų sėmenys atstoja supermaistu vadinamo ispaninio šalavijo (chia) sėklas. Pradėjęs veganiškai maitintis, vyras pradėjo domėtis maisto gamyba, pamėgo eksperimentuoti virtuvėje.
„Dabar suprantu, kad einu teisinga linkme, tai buvo vienas geriausių mano pasirinkimų“, – neabejoja. Dabar tai vadina ne mitybos rūšimi, bet gyvenimo būdu. Nežymiai pasikeitė ir draugų ratas, atsirado daugiau naujos veiklos
Pradėjęs sveikatinti save M. Skublickas nutarė padėti ir kitiems – papildomai įstojo mokytis kineziterapiją, ėmė šioje srityje dirbti. Taip pat pradėjo aktyviau sportuoti: bėgioti, važinėtis dviračiais.
„Neskatinu „nevalgykite mėsos“, bet pamačiau, kad turiu daugiau ištvermės, žvalumo, energijos kažką veikti“, – šypteli Mantas.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
SVEIKATA: Veganišką gyvenimo būdą pasirinkęs Mantas Skublickas pastebi, jog nebeliko sveikatos problemų, jis turi daugiau energijos, žvalumo, veiklos, atrado naują dominančią sritį – kineziterapiją.
POŽIŪRIS: Dėl sveikatos problemų atsisakęs visų gyvūninės kilmės produktų šiaulietis Mantas Skublickas palaipsniui pradėjo domėtis etiniais, globaliniais bei ekologiniais veganizmo aspektais, pakeitė požiūrį į gyvūnų išnaudojimą.
FANATIZMAS: Mantas Skublickas neperša aplinkiniams savo nuomonės dėl veganizmo ar gyvūnų isšnaudojimo, iki kraštutinumų ir fanatizmo nepriima visų veganizmo aspektų.
M. SKUBLICKO REKOMENDUOJAMI VEGANIŠKI RECEPTAI
Šokoladiniai triufeliai su moliūgų sėklomis
Reikės:
1 stiklinės moliūgų sėklų,
2 šaukštų šviežiai spaustų imbierų sulčių,
pusės žaliosios citrinos,
2 šaukštų agavų sirupo arba medaus,
2 šaukštų kakavos miltelių.
Moliūgų sėklas apie 6 valandas mirkyti vandenyje, perplauti ir nusausinti. Kavamale sumalti kokosų drožles. Moliūgų sėklas ir pusę žaliosios citrinos susmulkinti trintuvu. Į gautą masę supilti imbierų sultis, agavų sirupą (arba medų), suberti kakavos miltelius ir kokosų drožles. Plakti iki vientisos masės.
Suformuoti apskritus rutuliukus ir apvolioti juos skirtinguose pabarstukuose: kakavos milteliuose, sezamų sėklose, kokosų drožlėse ir pan.
Bananiniai „Rafaello“
Reikės:
2 bananų,
200 g graikinių riešutų,
200 g migdolų,
50 g kokosų drožlių.
Susmulkinkite riešutus smulkintuvu, juo sutrinkite kartu su bananais, kad gautumėte tyrę. Gerai viską išmaišykite. Masė turi būti vidutiniškai minkšta, kad būtų patogu lipdyti rutuliukus ir jie nepriliptų prie rankų. Jei masė bus per minkšta, įdėkite daugiau riešutų arba kokosų drožlių. Nulipdykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Apvoliokite kokosų drožlėse. Padėkite į šaldytuvą valandai–pusantros. Turėtų gautis apie trisdešimt vienetų.
Vegetariški šaltibarščiai
Reikės:
1 žalio burokėlio,
1-2 agurkų,
ryšelio krapų,
2 svogūnų laiškų,
pusės citrinos sulčių,
400 ml kokosų pieno,
0,1 l vandens,
0,5 šaukštelio druskos,
žiupsnelio juodųjų pipirų.
Burokėlį sutarkuojame ir apliejame citrinų sultimis, trumpam „marinuojame“, kad suminkštėtų, su žiupsneliu druskos ir citrinos sultimis. Jei norite tirštesnių ir sotesnių šaltibarščių – plaktuve vandenį suplakite kartu su keliais anakardžių riešutais, žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos – bus panašūs į kefyrą.
Sudedame ”marinuotus“ burokėlius, susmulkintus agurkus, svogūno laiškus, krapus, apibarstome stambiai grūstais juodaisiais pipirais, viską užpilame kokosų pienu, galima įpilti šiek tiek vandens. Ant viršaus dedame saulėgražų grietinės.
Saulėgrąžų grietinė
Reikės:
0,5 stiklinės saulėgrąžų sėklų,
0,5-1 stiklinės vandens,
3 šaukštų citrinos sulčių,
1/2 šaukštelio druskos,
Saulėgrąžas mirkome vandenyje bent valandą, geriausia per naktį. Sudedame visus ingredientus į plaktuvą-kokteilinę ir sumalame iki vientisos konsistencijos. Saulėgrąžų grietinę šaldytuve galima laikyti iki 2 parų.
Falafeliai
Reikės:
530 g (arba dviejų mažų skardinių) avinžirnių
1 svogūno,
1 skiltelės česnako,
10 g petražolių,
1 šaukštelio kuminų,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio paprikos miltelių.
2 šaukštų sezamų sėklų.
500 ml aliejus kepti.
Avinžirnius nuvarvinkite per tinklelį, gerai nukratykite.
Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Petražoles nuplaukite, nukratykite ir smulkiai supjaustykite.
Avinžirnius sutrinkite, įmaišykite svogūnus, česnakus, petražoles, pasūdykite, pagardinkite kuminais ir malta paprika. Sudrėkintomis rankomis suformuokite nedidelius (maždaug graikinio riešuto dydžio) rutuliukus ir į kiekvieną įspauskite šiek tiek sezamų sėklų.
Puode įkaitinkite aliejų, jame 6–7 min. kepkite rutuliukus (kol gražiai apskrus), ištraukite ir sudėkite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų. Paskui sudėkite į dubenį ir galite tiekti.
Bananų duona su migdolų riešutais
Reikės:
3 didelių sunokusių (taškuotų) bananų,
1 šaukšto su kaupu linų sėmenų + šaukšto šilto vandens,
3 šaukštų kokosų aliejaus,
1 puodelio augalinio pieno,
1,5 puodelio maltų migdolų (galima naudoti likusius nuo migdolų pieno gamybos),
1 puodelio avižų dribsnių,
1 puodelio speltos miltų,
3 šaukštų maltų kanapių sėklų (nebūtina),
3 šaukštelių kepimo miltelių (arba 1,5 šaukštelio sodos),
cinamono, vanilės, muskato, druskos,
1/4 puodelio rudojo cukraus ar kito saldiklio.
Sutrinti bananus iki vientisos masės. Galima šakute ar rankomis. Bananus sumaišyti su kokosų aliejumi, prieskoniais ir cukrumi.
Linų sėmenis (gali būti ir malti) užpilame šiltu vandeniu ir palaikome 5-10 minučių. Supilame į bananų masę.
Kadangi reikia ir migdolų, ir pieno, galite pasigaminti pieną patys, panaudoti likusius migdolus.
Į bananų masę supilti augalinį pieną, avižų dribsnius, maltus migdolus, miltus ir kanapių sėklas, viską gerai išmaišyti.
Kepti valandą orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, patikrinti, jeigu reikia, pakepti dar šiek tiek.
Augalinis riešutų, sėklų pienas
Reikės:
1 stiklinės riešutų arba sėklų (migdolų, anakardžių, graikinių, lazdyno, kokosų drožlių, kanapių sėklų, sezamų sėklų),
2-3 stiklinių vandens,
žiupsnelio druskos,
3-4 datulių (galima pasaldinti ir medaus šaukštu, agavų sirupu).
Riešutus arba sėklas išmirkyti per naktį, išskyrus kokosų drožles – joms užtenka 20 min. Viską sudėti į trintuvą, užpilti šiltu vandeniu, gerai sumalti.
Pieną perkošti per smulkų pieno sietelį (maišelį).