
Naujausios
Eksperimentai virtuvėje suburia ir šeimą, ir kolegas
Konkurso „Gamink ir balsuok“ gruodžio mėnesio nugalėtoja „Šiaulių krašto“ skaitytojai išrinko pakruojietę Rasą Steponę, pateikusią moliūgų deserto receptą. Eksperimentuoti mėgstanti moteris receptą buvo gavusi iš giminaitės.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
Nugalėtojai „Šiaulių kraštas“ padovanojo Mireille Guiliano knygą „Kodėl prancūzės nestorėja. Receptai“.
Vartydama knygą, mėnesio kulinarė planavo: šitą receptą išbandys su šeimos nariais, šitą – su anyta, o pagal šitą pagamintą patiekalą neš paragauti kaimynams ir bendradarbiams.
„Labai mėgstame lietinius, kepame juos pagal vieną šeimoje pripažintą receptą. Galbūt knygoje rasime kitą, kuris irgi patiks visiems“, – svarstė ponia Rasa.
Jos šeimoje gaminti mėgsta ir vyras, todėl abu tariasi dėl patiekalų, o naujų receptų dažniausiai ieško internete.
Didžiausių eksperimentų virtuvėje ponia Rasa imasi kartu su anyta, rezultatus įvertinti kviečia vyrą ir dukrą. Bet jei žino, kad panaudoti produktai namiškiams nepatinka – beldžiasi į kitų vertintojų, kaimynų duris.
„Arba susidedu ir išsinešu į darbą, UAB „Antėjos valdą“. Ten ragauja ir vertina kolegės, dalijamės patikusiais receptais. Telefonais iš anksto susitariame, kad darysime pavyzdžiui, užtepėlių ar žuvies kotletų dieną. Taip susinešame į darbą valgių bendriems pietums.“
R. Steponė išbandytais ir patikusiais receptais dalijasi ir su „Facebook“ draugais, rašo skyrelyje „Skanu, skaniau, skaniausia“.
Moteris juokauja, kad su vyru nostalgiškai prisimena, kokie būdavę skanūs šniceliai mokyklos valgykloje. Ir vis bandantys tokio pat skonio pasiekti, kepdami namuose.
„Bet nesiseka. Gal vaikystėje, tarybiniais metais, kuomet visko trūkdavo, būdavo gardūs paprasčiausi valgiai? Gal per praėjusį laiką pasikeitė produktai – juk padidėjo aplinkos tarša? O gal dabar, kai galima įsigyti net pačių įmantriausių dalykų, jau persisotinome?“ – svarsto mėnesio kulinarė.
Kūryba virtuvėje ponia Rasa susidomėjo vaikystėje, nes močiutė dirbo valgykloje, o mama – konditere. Smalsiai mergaitei rūpėjo viską išbandyti pačiai. Kol mama dirbdavo, kaime pas močiutę laiką leisdavusi Rasa mokėsi iš jos. Atmintin įstrigę, kaip pirmą kartą bandė virtinukų kraštus lygiai suraityti...
Įdaryta lydeka
Kokį nugalėtojos receptą pristatyti, rinko visa šeima. Išrinko įdarytą lydeką. Nes ponios Rasos vyras Haroldas – aistringas žvejys.
Šiam gaminiui reikės kilogramo svorio lydekos, 100 gramų piene mirkyto batono, žalumynų (krapų, petražolių), 1-2 svogūnų, 1 morkos, 50 gramų sviesto, saujos žaliųjų žirnelių (konservuotų ar šaldytų), druskos, prieskonių. Papuošti reikės agurko, pomidorų, morkų, porų, petražolių ir citrinos, padažui – majonezo, pomidorų padažo, česnako.
Lydeka nuskutama, išimami viduriai. Atsargiai ties galva atskiriama oda – lydeka išneriama iš odos, nukaulinama. Ašakos lieka, išimamas tik stuburas. Žuvies filė malama mėsmale kartu su batonu, svogūnų roputėmis, kiek smulkiau pjaustyta (kad nebūtų sunku malti) morka, sviestu.
Faršas permalamas antrą kartą. Sudedami smulkiai pjaustyti žalumynai, žirneliai, dedama druska, žuvies prieskoniai, išmaišoma.
Faršas dedamas į lydekos odą ir paskirstomas taip, kad susiformuotų žuvis, adata ir siūlu užsiuvamas žuvies pilvas.
Žuvis įdedama į kepimo rankovę, jos galai užrišami. Pašaunama į šaltą orkaitę ir kepama 1 valandą 170-180 laipsnių temperatūroje.
Leidžiama gerai atvėsti. Išėmus iš kepimo rankovės, ištraukiami siūlai. Lydeka supjaustoma riekelėmis ir dėliojama ant padėklo, puošiama pagal kiekvieno fantaziją. Padažui majonezas sumaišomas pagal skonį su pomidorų padažu ir išspaustu česnaku.
Autorės nuotr.
Rasa Steponė iš karto ėmė planuoti, kaip išbandys laimėtoje knygoje pateikiamus receptus.
Rasos STEPONĖS nuotr.
Rasa ir Haroldas įdarytą lydeką paruošė kartu.