
Naujausios
Sėklos ir žolelės – mūsų sveikatos pagalbininkai
Joniškyje apsilankiusi „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė pasakojo apie produktus, kurie nesunkina žarnyno veiklos, padeda stiprinti imunitetą, suteikia energijos, gaivina ir gražina odą. 30 metų vegetarė sveikuolė pateikė ir keletą receptų, kurie galėtų paįvairinti kiekvienos šeimininkės virtuvės patiekalus.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Topinambai – žali, džiovinti, malti
„Žolinčių akademijos“ vadovė Danutė Kunčienė savo paskaitą pradėjo patarimu, kasdien pažiūrėjus į veidrodį nusišypsoti ir sau pasakyti keletą gražių žodžių, save pagirti ir palinkėti gero, nes nusiteikimas, emocijos turi labai didelę įtaką sveikatai.
„Jei emocijos serga, nepadės jokios žolelės“, – teigė sveikos gyvensenos propaguotoja.
Pasak lektorės, mityba turi būti pritaikyta pagal sezoniškumą. Kadangi pavasarį atkunta gamta, reikia imti tai, ką ji duoda. Vienas tokių puikių produktų – topinambo gumbai, kuriuos galima valgyti ir žalius, ir džiovintus, ir netgi sumalus į miltukus naudoti vietoje cukraus, nes jie gana saldūs, be to mažina cukraus kiekį kraujyje, gelbėja nuo pilvo pūtimo.
Sudžiovinti topinambus galima kaip obuolius, supjausčius juos riekelėmis, o sumalti – kavamale.
Džiovintus topinambų traškučius mėgsta ir noriai valgo vaikai, o milteliai, anot sveikuolės, pagardina blynus.
Pavasarinės salotos ir arbatos
Pavasarinėms salotoms vienos tinkamiausių žolelių yra garšvos, kurių pilni visi daržai ir sodai. Jos tinka sergantiems podagra, nes iš organizmo ištraukia šlapimo rūgštį. Prie garšvos puikiai derės meškinis česnakas, kuris mažina blogąjį cholesterolį. Galima vartoti ir meškinio česnako sultis, kasdien po šaukštelį. Tai – puiki žarnyno antiparazitinė programa. Dabar tinkamiausias metas garšvoms prisidžiovinti, nes anksti pavasarį jų lapuose būna sukaupta daugiausiai veikliųjų medžiagų.
O štai blindžių, vadinamųjų „kačiukų“ arbata, kaip ir šalpusniai, gelbėja nuo kosulio, peršalimo.
Balandžio pabaigoje tinka skinti beržų lapus. Jų arbata varo druskas iš organizmo. Beržų lapų pudra padeda nusilpus imunitetui. Geriama po šaukštelį 14 dienų.
Nuo pilvo pūtimo, blužnies problemų ji siūlė pasisėti ir vartoti tikrojo margainio sėklas arba lapų arbatą. Ši arbata labai pagerina odos būklę, sergant akne.
Aliejų nauda
Danutė Kunčienė, pasakodama apie aliejų naudingąsias savybes, teigė, kad šviežiai spaustas linų sėmenų aliejus (jį reikia sunaudoti per dešimt dienų, nes vėliau ima gesti) tinka sergant gastritu, opalige. Geras alyvuogių aliejus padeda nuo sąnarių skausmo. O kanapių aliejus turi daug omega-3 ir omega-6 rūgščių, tad, anot lektorės, bus labai naudingas norinčioms nesenti moterims – jis gražina odą. Jį sumaišius su 20 procentų kiekio lydyto bičių vaško ir įlašinus kelis lašus levandų aromatinio aliejaus galima pasigaminti lūpų kremą. Jis drėkina odą.
Kitai grožio procedūrai – veido odai prieš miegą nuvalyti – lektorė rekomendavo natūralų losjoną iš 1 kiaušinio trynio, 200 gramų 35 procentų riebumo grietinėlės, 1 citrinos sulčių ir 2 valgomųjų šaukštų degtinės. Visus ingredientus sumaišius, gautą produktą laikome šaldytuve. Jeigu oda nėra sausa, nusivalius tokiu losjonu nebereikia vartoti jokio kremo.
Kanapių išspaudų arba ricinos aliejų kompresai gali tapti pirmąja pagalba skaudant sąnariams, kaip ir ricinos aliejus, kurį visi daugiau žino kaip vidurius laisvinančią priemonę.
„Tačiau jis išlaisvina ir sąnarius, ypač sergant podagra“, – teigė Danutė Kunčienė.
Ji siūlė pasiruošti įvairių aromatų, skonių ir sveikatinamųjų savybių turinčių aliejinių ištraukų. Tereikia stiklinėje sudėtas dilgėles, medetkas ar kitas žoleles užpilti saulėgrąžų arba alyvuogių aliejumi tiek, kad jas apsemtų, nes kitaip pradės pelyti, ir palaikyti 20 dienų. Tokia aliejinė ištrauka su kadugiais turi šildomąjį poveikį, pavyzdžiui, jei nuolat šąla kojos.
Baltieji grikiai ir linų sėmenys
Tačiau lektorė perspėjo aliejaus nevartoti dideliais kiekiais, nes taip galima pažeisti kasą, kepenis. O kepenų pirmasis pagalbininkas, anot jos, yra vitaminų šaltinis – baltieji grikiai. Tik jų košė neskani. Todėl sveikuolė siūlė juos padaiginti per naktį užpylus vandeniu (prieš tai pirma reiktų kruopas perplauti) ir tada maišytuvu juos suplakti su cinamonu ir datulėmis arba razinomis, įpylus šiek tiek vandens. Bus puikus, skanus produktas.
„Žolinčių akademijos“ prezidentė pasakojo, kad iš linų sėmenų galima pasigaminti puikų jogurtą be pieno produktų. Tris šaukštus sėmenų reikia užpilti šaltu vandeniu ir nuplauti. Tada vėl užpilti vandeniu ir palikti brinkti per naktį. Iš ryto iš sėmenų būna išsiskyręs lipnus skystis – klijukai. Klijukus su sėmenimis sukrečiame į plaktuvą, šiek tiek įpilame vandens, dedame obuolio ir pavasarinių žolių, pavyzdžiui, tų pačių garšvų, dilgėlių. Suplakame ir turime jogurtą, kuris puikiai sutepa virškinamąjį traktą, taigi, padeda dirbti žarnynui. Vaikams, kad būtų skaniau, į tokį jogurtą galime įberti uogų, įpjaustyti ir suplakti kartu bananą.
Kitas receptas, kurį pateikė sveikuolė, – užtepėlė su sėmenimis. Reikės 1 morkos arba gabalėlio moliūgo, 1 svogūno roputės arba 1 poro, 3–4 šaukštų linų sėmenų, džiovintų prieskoninių žolelių – krapų, petražolių bei kitų pagal skonį, druskos, 5 pipirų mišinio, aliejaus.
Morką arba moliūgo gabalą sutarkuojame, svogūną arba porą smulkiai sukapojame peiliu. Daržoves pakepiname aliejuje. Tuo metu kavamale sumalame sėmenis ir suberiame į troškinį. Įpilame šlakelį vandens ir troškiname iki konsistencijos, panašios kaip manų košė. Baigiant troškinti beriame džiovintas prieskonines žoleles, pipirus, druską. Užtepėlę skanu valgyti su duona arba bulvėmis.
Vegetarė ir veganė sakė maistui vietoje pieno produktų vartojanti maltų saulėgrąžų arba migdolų pieną ir varškę.
Autorės nuotr.
Danutė Kunčienė sakė, kad mityba turi būti pritaikyta pagal sezoniškumą: kadangi pavasarį atkunta gamta, reikia imti tai, ką ji duoda.
„Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė siūlė paragauti įvairių maistingų produktų: džiovintų topinambų, jų miltelių, linų sėmenų išspaudų.