
Naujausios
Kūriniai, kuriuos galima užuosti ir paragauti
Šiaulių „Laiptų“ galerija pirmadienį pakvipo meduoliniais skanėstais. Čia surengta vienos dienos konditerinių gaminių paroda „Akimirka žvilgsniui, skoniui ir kvapui“. Savo kūrinius pristatė Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus konditerijos profesijos mokytoja metodininkė Daiva Vidugirienė kartu su savo mokinėmis Justina Kaleckaite ir Rita Rimkute.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
Konditerės ant stalų išdėliojo per du šimtus meniškais akcentais ir įmantria technika puoštų konditerinių šedevrų – dėžučių su dangteliais ir gėlių vazonėlių.
Kai kuriais skanėstais buvo galima ne tik gėrėtis, bet ir jų paragauti.
Tai ne pirmoji D. Vidugirienės ir jos mokinių paroda. Dvejus metus iš eilės prieš Kalėdas šiauliečiai galėjo gėrėtis jų iškeptais ir baltai išpuoštais kalėdiniais meduolių miesteliais.
Galerijoje iškilminga kepinių paroda, kuriai pasiruošti reikėjo beveik dviejų mėnesių, surengta pirmą kartą, tik mokytoja apgailestavo, jog šiauliečiai šiais darbais galėjo pasidžiaugti vos vieną vakarą.
Papuošti vieną sausainį užtrunka nuo 10 iki 30 minučių. Išpiešti pavyksta per trumpesnį laiką, jeigu puošiama smulkiais cukraus masės lipdiniais – ilgiau. Pirmiausiai mintys sugula popieriaus lape, vėliau perkeliamos ant kepinio.
D. Vidugirienės ir jos mokinių paroda akivaizdus įrodymas, jog šiandien norint būti geru konditeriu neužtenka iškepti skanų pyragą ar sausainį, reikia dar ir gebėti išradingai jį papuošti.
Profesijos mokytojai labai praverčia dailės mokykloje įgytos žinios ir gebėjimai, o ranka lavėja dirbant kasdienį darbą – mokant moksleivius kepinių puošybos.
D. Vidugirienė konditerijos profesijos mokytoja dirba nuo 1990 metų. Per tą laiką ne tik tobulėjo kepinių receptai, bet ir puošyba. Keitėsi stiliai, medžiagos, įrankiai.
Mokytoja prisimena, kad prieš beveik tris dešimtmečius maistinių dažų būdavo vos kelios spalvos, jas reikėdavo maišyti tarpusavyje, norint išgauti reikiamą spalvą ar įdomesnį atspalvį. Dabar maistinių dažų paletė nepalyginamai platesnė, o dažai parduodami specialiose tūbelėse, iš kurių galima tiesiai tapyti ant konditerinio gaminio.
Prieš kelis dešimtmečius sausainiai, meduoliai dažniausiai būdavo puošiami kiaušinių baltymų kremu ("bezė"), pyragai, tortai – sviesto kremu.
„Šiais laikais daugiau ieškojimų, sudėtingesnės technologijos, puošyba reikalauja daugiau kruopštumo. Dabar konditerijoje, atrodo, viską galėtum padaryti – nuo gėlės žiedo iki batelio ar dėžutės. Visada norisi išbandyti kažką naujo, sudėtingesnio“, – sako D. Vidugirienė.
Įgyvendinti įvairiausius sumanymus padeda ir atsiradusios naujos medžiagos, pavyzdžiui, cukraus ar nėrinių masė, kepinių formos, konditeriniai įrankiai.
Ruošdamosios parodai mokytoja ir jos mokinės ieškojo ir naujų sprendimo būdų, kaip iškepti dėžutę, puodelį, vazonėlį. Pasak D. Vidugirienės, nesinorėjo eiti įprastu keliu, kai iš tešlos lakštų išpjaustomos namelio sienos ir suklijuojamos kremu. Pavyzdžiui, parodoje eksponuotų konditerinių dėžučių, puodelių ąselės ir kojelės buvo ne priklijuotos, o prikeptos.
Paklausta, iš kur semiasi idėjų, D. Vidugirienė sako, kad beveik viską sugalvoja pačios konditerės, eksperimentuoja. „Jeigu mėgsti darbą, tai ir idėjų gimsta, tik laiko kartais pritrūksta“, – šypsosi mokytoja.
Pasak Daivos, dabar konditerinių gaminių puošyboje populiarūs kaktusų motyvai. Keletas gražiai išpuoštų sausainių ar kitų kepinių – ne tik stalo puošmena, bet ir puiki dovana.
Parodoje eksponuotų konditerijos gaminių greičiausiai niekas nevalgys, jie liks prisiminimui.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Net paprastą meduolinį sausainį galima paversti meno kūriniu.
Papuošti sausainį smulkiomis rožytėmis iš cukraus masės gali užtrukti ir pusvalandį.
Dabar yra didelis maistinių dažų spalvų pasirinkimas, tad tapyti ant sausainių – visos galimybės, tereikia įkvėpimo.
Valgomas vazonėlis su gėlėmis – tikra stalo puošmena.
Konditerijos profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė (dešinėje) džiaugiasi savo gabiomis mokinėmis (iš kairės) Justina Kaleckaite ir Rita Rimkute. Darnios komandos narės viena kitą suprato iš pusės žodžio ir dirbo su užsidegimu ruošdamosios parodai, kuri – tarsi moksleivių diplominis darbas.
Kaktusų motyvia dabar ypač populiarūs konditerijos gaminių puošyboje.
Parodos lankytojai galėjo pasivaišinti imbieriniais ir kardamoniniais sausainiais iš meduolinės dėžutės.
Nėrinius galima ir išpiešti, ir pasinaudoti specialiomis priemonėmis, kurios labai pagreitina darbą. Šiems puošybos elementams naudojama saldi nėrinių masė.