Vienas namuose per atostogas: kaip išspręsti mitybos rebusus?

Vienas namuose per atostogas: kaip išspręsti mitybos rebusus?

Vie­nas na­muo­se per ato­sto­gas: kaip iš­spręs­ti mi­ty­bos re­bu­sus?

Per mo­kyk­li­nu­kų ato­sto­gas dau­ge­lį tė­vų pra­de­da ka­muo­ti es­mi­nis klau­si­mas, kaip pa­si­rū­pin­ti, kad vie­ni na­muo­se li­kę vai­kai mai­tin­tų­si tin­ka­mai ir svei­kai. Spe­cia­liai ma­mos pa­ruoš­tas mais­tas ne­re­tai taip ir lie­ka gu­lė­ti šal­dy­tu­ve. Užuot pa­si­šil­dę ma­mos kep­tus kot­le­tus, at­ža­los kem­ša sau­sus pus­ry­čius, ban­de­les, sal­dai­nius.

Ko­kių es­mi­nių prin­ci­pų rei­kė­tų lai­ky­tis, kad va­sa­rą na­muo­se šei­mi­nin­kau­jan­tys mo­kyk­li­nu­kai ne­kimš­tų į sa­ve tik tuš­čias ka­lo­ri­jas?

Edi­ta GU­DA­VI­ČĖ

Tin­ka­mai for­mu­luo­ti klau­si­mą

„Tų tė­vų, ku­rie skun­džia­si, kad jų vai­kai val­go tik sau­sus pus­ry­čius, ar deš­re­les, pir­miau­sia klau­siu, o iš kur jie gau­na to­kius pro­duk­tus? Jei na­muo­se yra nor­ma val­gy­ti to­kį mais­tą, tuo­met ne­rei­kia ste­bė­tis, kad vai­kai jais pikt­nau­džiau­ja. Vai­kas mo­ko­si iš tė­vų pa­vyz­džio, o ne iš kal­bų“, – sa­ko svei­kos mi­ty­bos spe­cia­lis­tė Vai­da Kur­pie­nė.

Jos nuo­mo­ne, kai ku­riuos pa­pras­tus pa­tie­ka­lus mo­kyk­li­nu­kai ga­li pa­si­ga­min­ti ir pa­tys. O jei ne, V. Kur­pie­nė pa­ta­ria ruo­šiant va­ka­rie­nę ga­min­ti dau­giau po­rci­jų, kad lik­tų vai­kui ir ki­tai die­nai.

„Ma­nau, kad mo­kyk­li­nu­kas tik­rai jau ge­ba pa­si­šil­dy­ti mais­tą ant vi­ryk­lės. Ne­pa­tar­čiau to da­ry­ti mik­ro­ban­gų kros­ne­lė­je. Šil­tas mais­tas leng­viau virš­ki­na­mas, bet nie­ko to­kio, jei su­val­gys ir šal­tą. Kur kas svar­biau, kad ge­rai su­kram­ty­tų ir val­gy­tų ne žiū­rė­da­mas te­le­vi­zo­rių. Va­sa­ra yra pui­kus me­tas mo­ky­ti vai­kus pa­čius ga­min­ti mais­tą, ypač sa­vait­ga­liais, kai tam ga­li­me skir­ti dau­giau lai­ko. Tai pra­vers ir vė­liau lan­kant mo­kyk­lą, nes juk ir ta­da po pa­mo­kų vai­kai bū­na vie­ni na­muo­se“, – pa­sa­ko­jo V. Kur­pie­nė.

Mi­ty­bos spe­cia­lis­tė re­ko­men­duo­ja įtrauk­ti vai­ką į die­nos mais­to ra­cio­no for­ma­vi­mą. Ap­tar­ti su jais ne tik ką val­gys pie­tums, bet ir ko­kius už­kan­džius rink­sis.

„Svar­bu ne­da­ry­ti es­mi­nės klai­dos ir tin­ka­mai su­for­mu­luo­ti klau­si­mą. Jei tė­vai klau­sia vai­ko: „Ką tu val­gy­si?“, 99,9 pro­cen­to vai­kų at­sa­kys, kad bly­nus, pi­cą, ma­ka­ro­nus, pie­niš­kas deš­re­les ir t. t. No­rint for­muo­ti tin­ka­mus mi­ty­bos įpro­čius, klaus­ti rei­kia ki­taip, pa­vyz­džiui: „Ar val­gy­si kep­tą, ar troš­kin­tą žu­vį?“ Tie­siog rei­kia vai­kams duo­ti pa­si­rink­ti iš konk­re­čių pa­tie­ka­lų“, – pa­ta­rė V. Kur­pie­nė.

Ji pa­ta­ria ves­tis vai­kus ir į par­duo­tu­vę, kad jie pa­tys ga­lė­tų pa­si­rink­ti, pa­vyz­džiui, ko­kius vai­sius no­ri val­gy­ti. Pats pa­si­rin­kęs vai­kas tar­si įsi­pa­rei­go­ja juos su­val­gy­ti.

„Įt­rau­ki­te vai­kus į pla­na­vi­mą. Jei šei­mo­je įpras­ta pirk­ti mais­tą ke­lioms die­noms, tar­ki­tės su vai­ku, ko­kius pa­tie­ka­lus ruo­ši­te. Kuo dau­giau vai­kus įtrauk­si­me į pro­ce­są, tuo dau­giau šan­sų su­for­muo­ti tin­ka­mus mi­ty­bos įpro­čius. Sup­ran­ta­ma, jei pa­tys tė­vai lai­ko­si to­kių prin­ci­pų“, – pa­sa­ko­jo pa­šne­ko­vė.

V. Kur­pie­nė ne­puo­se­lė­ja iliu­zi­jų, kad vi­siš­kai pa­vyks eli­mi­nuo­ti ne­svei­kus pro­duk­tus. Bet esą rei­kė­tų bent su vai­kais su­si­tar­ti, kaip daž­nai val­gy­si­te ne­svei­kus pa­tie­ka­lus.

„Atos­to­gų me­tu vai­kas bū­na ne tik na­muo­se, bet lan­ko ir sto­vyk­las. Tad rei­kė­tų iš anks­to su­si­tar­ti, ko­kių mi­ty­bos tai­syk­lių lai­ky­sis. Jei vai­kas pa­da­rė ko­kį nors spren­di­mą, ku­rio ne­bu­vo­te ap­ta­rę, pa­vyz­džiui, duo­tus pi­ni­gus iš­lei­do ban­de­lėms, ne­rei­kia jo bar­ti, bet ki­tą kar­tą duo­da­mi pi­ni­gus iš anks­to ap­tar­ki­te, kaip tiks­lin­ga bū­tų juos pa­nau­do­ti“, – pa­ta­rė spe­cia­lis­tė.

Svei­ki už­kan­džiai

Spe­cia­lis­tai ak­cen­tuo­ja, kad vai­kai per die­ną tu­rė­tų val­gy­ti 3 kar­tus ir 2-3 sy­kius už­kąs­ti. Ta­čiau kaip pa­rink­ti kuo svei­kes­nius už­kan­džius, nes ne­tin­ka­mi ne tik di­di­na vai­kų svo­rį, bet ir nei­gia­mai vei­kia svei­ka­tą, silp­ni­na imu­ni­te­tą?

„Pa­vyz­džiui, vie­to­je ries­tai­nių, sau­sai­nių, pūs­tų ku­ku­rū­zų, džiū­vė­sė­lių ar su­muš­ti­nių su deš­ra siū­ly­čiau svei­kes­nę al­ter­na­ty­vą – vi­so grū­do be­mie­lę duo­ną su avo­ka­du ar­ba tie­siog su svies­tu, drus­ka, po­mi­do­ru ar agur­ku“, – konk­re­čiais pa­ta­ri­mais da­li­jo­si V. Kur­pie­nė.

Vie­to­je ne­svei­ko pa­si­rin­ki­mo – sal­dai­nių, ji siū­lo svei­kes­nę al­ter­na­ty­vą – ga­ba­lė­lį šo­ko­la­do, ku­ria­me yra ne ma­žiau kaip 70 pro­cen­tų ka­ka­vos. Taip pat sal­du­mo po­rei­kį pa­ten­kins sal­dūs vai­siai ar uo­gos, pa­vyz­džiui, vy­nuo­gės, pui­kiai tin­ka ir džio­vin­ti vai­siai, ne­mir­ky­ti cuk­raus si­ru­pe.

„Ati­džiai skai­ty­ki­te eti­ke­tes – di­džio­ji da­lis džio­vin­tų vai­sių yra su cuk­ru­mi. Jei yra ga­li­my­bė, pir­ki­te eko­lo­giš­kus. Pui­kiai tin­ka +40 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je džio­vin­ti mo­čiu­tės obuo­liai, kriau­šės ar sly­vos“, – pa­ta­ria mi­ty­bos spe­cia­lis­tė.

Ga­li­ma pa­ruoš­ti ir ža­lia­val­giš­kų sal­dai­nių. Juos V. Kur­pie­nė re­ko­men­duo­ja ga­min­ti iš trin­to avo­ka­do su da­tu­lė­mis ir ko­ko­so drož­lė­mis.

„Vis­gi at­min­ki­te, kad ir koks svei­kas bū­tų de­ser­tas, jais pikt­nau­džiau­ti ne­ga­li­ma!“ – pri­mi­nė spe­cia­lis­tė.

Nes­vei­kus bul­vių ir ku­ku­rū­zų traš­ku­čius ji re­ko­men­duo­ja pa­keis­ti na­mi­niais bul­vių, bu­ro­kė­lių ar cu­ki­ni­jų traš­ku­čiais.

„Juos vi­sai pa­pras­ta pa­ga­min­ti – plo­nai su­pjaus­ty­ti pjaus­tyk­le, pa­bars­ty­ti drus­ka bei prie­sko­niais ir iš­kep­ti or­kai­tė­je“, – svei­kes­nę al­ter­na­ty­vą siū­lo spe­cia­lis­tė.

V. Kur­pie­nė per­spė­ja, kad ne­rei­kė­tų pikt­nau­džiau­ti ir sal­džiais jo­gur­tais. Kur kas svei­kiau vai­kams duo­ti na­tū­ra­laus jo­gur­to ar­ba ke­fy­ro su po­ra val­go­mų­jų šaukš­tų trin­tų uo­gų ar ma­žais ga­ba­liu­kais pjaus­ty­tų vai­sių.

„Ne­pa­mirš­ki­te vai­kams duo­ti kuo dau­giau se­zo­ni­nių dar­žo­vių, pa­vyz­džiui, šiau­de­liais pjaus­ty­tų mor­kų ar ma­žų mor­ky­čių, agur­kų, po­mi­do­rų. Sma­gus už­kan­dis – vyš­ni­niai po­mi­do­riu­kai, nes vai­kams pa­tin­ka „ma­ži val­giai“. Ne­pa­mirš­ki­te ir žie­mi­nių bul­vių – to­pi­nam­bų, jų sko­nis yra kaip švie­žių rie­šu­tų.

Šal­ti­nis: „Va­ka­rų eksp­re­sas“

Dai­niaus La­bu­čio (EL­TA) nuo­tr.

Ro­mos Bal­sie­nės (EL­TA) nuo­tr.

Sal­dai­niai ar po­mi­do­rai? Vai­kų pa­si­rin­ki­mą ne­sun­ku nu­spė­ti, ta­čiau sal­du­mo po­rei­kį ga­li­ma pa­ten­kin­ti ir sal­džiais vai­siais ar uo­go­mis.