
Naujausios
Nugalėtoja laikosi lietuviškos virtuvės tradicijų
Rubrikos „Dienos receptas“ vasario mėnesio nugalėtoja skaitytojai išrinko virėjos profesijos besimokančią Žanetą Skeberytę iš Vileišių (Pakruojo rajonas). Sėkmę jai atnešė saldainių iš natūralių produktų receptas.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
Laimėtojai buvo įteikta Deivydo Praspaliausko knyga „Aš, tu ir virtuvė“. Ją pavarčiusi Žaneta pastebėjo, kad leidinys pirmiausia skirtas žmonėms, kurie ketina kurti verslą ir kuriems svarbi maisto kultūra, įvairių šalių tradicijos.
Vileišietė tapti nuosavos virtuvės šefe neplanuoja – reikia baigti mokslus, susirasti darbą, o jis rajono pakraštyje randamas nelengvai: gretimo Žeimelio miestelio ugdymo įstaigose, maitinimo įmonėse virėjų vietos užimtos.
Peržiūrėjusi tą knygos dalį, kurioje publikuojami receptai, Ž. Skeberytė susidomėjo patiekalų fotografijomis. Iš jų galima pasisemti idėjų, kaip serviruoti stalą, įdomiau pateikti valgius.
„Kai kurie receptai nustebino: kasdieniški produktai patiekiami netikėtai, pavyzdžiui, plonais griežinėliais pjaustyta cukinija apibarstoma prieskoniais. Pagaminti lengva, o skonis – neįprastas.“
Pati Žaneta dažniausiai laikosi lietuviškos virtuvės tradicijų, gamina iš namuose užsiaugintų daržovių, pieno ir jo produktų. Moka išsikepti ir naminės duonos, o naminiai pyragai bei kiti saldėsiai, apkepai, įvairios daržovių sriubos – jai įprastas dalykas.
Sukiotis virtuvėje Žaneta pradėjo paauglystėje, pirmąsias bandeles išmoko kepti iš mamos.
„Mama buvo gera šeimininkė, o kadangi turėjo ir savo nedidelį ūkį, namie netrūko natūralių produktų. Jai susirgus, faktiška ūkininke tapau aš. Baigusi pagrindinius mokslus, likau namuose Vileišiuose – reikėjo ir pasiligojusią mamą slaugyti, ir ūkį prižiūrėti: sodinti, ravėti, nuimti daržus, ruošti šieną, rūpintis gyvuliais ir paukščiais. Šeimininkauti virtuvėje taip pat buvo mano pareiga, greitai išmokau gaminti. Bet nemažai gerų dalykų lieka užmiršta. Amžinatilsį mama kepdavo labai skanią duoną, bet susirgusi taip ir nebeperdavė man jos recepto. Vaikystėje buvau mačiusi, kaip kaimynai sentikiai ant krosnies rinkių kepa bandas iš tešlos. Anuomet nesidomėjau,o šiandien tų kaimynų jau nebėra – nebepaklausi, kaip tešlą paruošti“, – sakė „Dienos recepto“ nugalėtoja.
Tradicinis nugalėtojos receptas – lietuviški „žagarėliai“.
Jiems reikės: 400 gramų varškės, 4 kiaušinių, 260 gramų cukraus, 2 šaukštelių sodos, 300 gramų grietinės, 100 gramų sviesto, 8-10 stiklinių miltų, šiek tiek cukraus pudros.
Dviejuose šaukštuose „nugesinama“ soda. Varškė sutrinama su kiaušiniais, cukrumi, likusia grietine ir sviestu, sudedama soda. Po truputį minkant beriami miltai – kol tešla pasidaro tinkama plonai iškočioti bei supjaustyti.
Iš kvadratėliais supjaustytos tešlos suformuojami „žagarėliai“, dedami virti įkaitintame aliejuje arba aliejaus ir taukų mišinyje (lygiomis dalimis).
Išvirusius „žagarėlius“ galima apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!
Stanislavos VIČAITĖS nuotr.
Vasario mėnesio nugalėtoja Žaneta Skeberytė laimėtoje knygoje jau rado stalo serviravimo idėjų.