
Naujausios
Velykų stalas žadina pavasarį
Puošiant Velykų stalą vyrauja šviesios, pavasariškos spalvos bei tradiciniai akcentai, simbolizuojantys bundančią gamtą. Kaip papuošti stalą šventėms pataria Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytoja Aldona Kairienė.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Serviravimo idėjos
„Šv. Velykos – gamtos atbudimo, pavasario džiaugsmo, linksmybių šventė, šyla oras, ilgėja dienos, vis dažniau palepina saulė – tad ir žmonių nuotaika gerėja. Tai ryšku ir stalo serviruotėje: vyrauja šviesios, pastelinės, pavasariškos, atgimstančios gamtos spalvos: geltona, žalsva, žydra. Velykų stalas neapsieina be tradicinių akcentų: kiaušinių, kiškučių, paukštelių, lizdelių, žalumos, gėlių ir kitų papuošimų, simbolizuojančių bundančią gamtą“, – sako A. Kairienė.
Profesijos mokytoja rodo dviejų desertinių stalų serviravimo pavyzdžius, stalus puošė kartu su moksleiviais.
Pirmasis stalas labiau skirtas vaikams. Žalsvos staltiesės galai surišti mazgu, ant stalo patiesta rusva lengvo audinio staltiesėlė, jos galai susegti gėlės formos segtukais.
Stalo akcentas – kiaušinio formos žvakės. „Kiaušinis laikomas gyvybės pradžios simboliu, tad margučiai ir kiaušinio formos dekoracijos puikiai atitinka Velykų laiką, dvasią, yra svarbiausi velykinio stalo akcentai“, – sako A. Kairienė.
Vaikų stalui tinka žaismingi, ryškesni dekorai: drugeliai, gėlytės, kiškučiai.
„Kiškiai – gyvybės pranašai pavasarį, tad Velykų stalui jie buvo parinkti neatsitiktinai. Dekoratyviniai, šokoladiniai kiškučiai ypač tinka ir patinka vaikams.“
Staltiesėles lėkštėse papuošė glazūruoti drugeliai-sausainiai.
„Velykų stalui puošti ypač tinka įvairūs žalumynai: samanos, specialiai išsprogdintos beržų ar vadinamųjų kačiukų, kitų augalų šakelės, pirmosios pavasario gėlės. Visi augalai, žalumynai simbolizuoja pabudimą, prisikėlimą ir sukuria šventinę nuotaiką“, – sako A. Kairienė.
Kadangi skinti augalai nėra ilgalaikiai, stalų serviravimo pavyzdžiams profesijos mokytoja rinkosi dirbtinius.
Kitam stalui pasirinkta ruda – žemės – spalva. Pagal ją derintos žalios spalvos servetėlės, lėkštės, puodeliai su žaliais akcentais. Stalo centre paguldyta horizontali puokštė, puošta margučiais.
„Puošiant stalą svarbu atkreipti dėmesį, kad spalvos derėtų tarpusavyje, sukurtų harmoningą vaizdą, todėl svarbu tinkamai parinkti staltiesę, servetėles, indus ir dekoracijas. Turi viskas derėti“, – sako A. Kairienė.
Profesijos mokytoja savo Velykų stalo neįsivaizduoja be žalumos ir margučių. Ji primena, kad laikas namie išsprogdinti medžių, krūmų šakeles.
A. Kairienė rodo ant palangės vazoje pamerktą puokštę: forsitija jau apsipylė geltonais žiedais.
„Linkiu, kad gražiai serviruotas šv. Velykų stalas atneštų pavasario džiaugsmą į kiekvieno namus“, – linki A. Kairienė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Velykų desertinis stalas vaikams.
Ant servetėlės nutūpė drugelis-sausainis.
Velykų stalui tinka žemės spalvos.
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytoja Aldona Kairienė stalo dekoravimo idėją pirmiausia susidėlioja mintyse, o paskui lieka tik išpildyti sumanymą.
Velykų stalui
Vakar ŠPRC Prekybos ir verslo skyrius pristatė receptų knygą „Draugų receptai“. Velykų stalui kolektyvas siūlo išbandyti naujovių: pasigaminti ažūrinių blynelių, jų receptas atkeliavo iš Sankt Peterburgo tradicinės kultūros koledžo. Salotas „Pavasario simfonija“ sukūrė Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojai.
Salotos „Pavasario simfonija“
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
1 porcijai reikės: 100 g cukinijų, 10 g įvairių salotų mišinio, 30 g vyšninių pomidorų, 50 g mocarelos sūrio, 40 g keptos vištienos, 60 g majonezo-žalumynų padažo.
Kepimui: 10 g aliejaus.
Majonezo-žalumynų padažui reikės: 4 g krapų, 2 g petražolių, 2 g acto, 26 g saulėgrąžų aliejaus, 30 g majonezo, juodųjų maltų pipirų, cukraus, druskos ir česnako (pagal skonį).
Papuošti: ridikėlių daigelių.
Salotų lapus nuplaukite ir nusausinkite. Gaminkite majonezo-žalumynų padažą. Krapus, petražoles, actą, aliejų ir prieskonius susmulkinkite trintuvėje ir sumaišykite su majonezu iki vientisos masės. Vištienos filė supjaustykite, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Marinuotą vištieną kepkite aliejuje. Sutarkuokite cukiniją kiniškoms morkoms ruošti skirta tarka.
Pateikimas: lėkštėje iš tarkuotų cukinijos juostelių formuokite apskritimą. Į apskritimo vidurį dėkite pjaustytą vištieną. Ant vištienos dėkite padažą, įvairių salotų mišinį. Dėkite vyšninius pomidorus ir mocarelos sūrį. Puoškite ridikėlių daigeliais.
Ažūriniai blyneliai
ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus nuotr.
Reikės: 3 ir 1/4 stiklinės pieno (2,5 procento riebumo), 10 g sausų mielių, 2 kiaušinių, 500 g aukščiausios rūšies miltų, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio druskos, 2 šaukštų aliejaus.
Paruošti mieles. Sausas mieles įberti į indą ir sumaišyti su ¼ stiklinės tinkamai paruošto pieno (35 laipsnių temperatūros), pasūdyti ir įdėti cukraus. Palikti mieles šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Paruošti tešlą. Į miltus sudėti kiaušinius, pasūdyti, berti cukrų, atsargiai įpilti pašildyto pieno ir viską maišant įdėti mieles. Maišome iki vientisos masės. Tešlą uždengti ir palikti šiltoje vietoje, kad pakiltų (tešlos turi padaugėti 3–4 kartus).
Kepti blynus. Įpilti į keptuvę aliejaus ir įpilti dalį tešlos. Kai blynelis iškeps, jį apversti ir apkepti kitą pusę.
Ažūrinius blynelius galima patiekti su medumi, uogiene, saldintu sutirštintu pienu ir kt.