
Naujausios
Pergalingas receptas atkeliavo iš Norvegijos
Balandžio mėnesio „Šiaulių krašto“ rubrikos „Dienos receptas“ nugalėtoja skaitytojai išrinko pakruojietę Rimą Raziulienę. Pergalę jai pelnė receptas, sužinotas iš Norvegijoje gyvenančių draugų.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
Nugalėtoja, vartydama prizinę Liucinos Rimgailės knygą „Saldžios dienos su Liu“, juokavo, kad leidiniu teks dalytis. Nes jos dukra – tikra saldžių kepinių gerbėja, gaminanti įvairiausius gardumynus, kepanti tortus. Knyga sudomino ir Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Pakruojo skyriuje dirbančios Rimos kolegę – būsimų virėjų mokytoją. Tad prizinį leidinį R. Raziulienė pažadėjo skolinti ir bendradarbei.
Pakruojietė prisipažino, kad pati virtuvėje ypatingu kūrybiškumu nepasižymi, tik stengiasi maitintis sveikiau, dažniau troškina garuose, nei kepa.
„Šviesaus atminimo mama buvo puiki kepėja. Bet iš jos nesimokiau – visada buvau užsiėmusi kitokiomis veiklomis, užsiėmusi esu ir dabar. Gal ateityje, kai turėsiu daugiau laisvo laiko, virtuvė ir taps kūrybinių eksperimentų vieta.“
R. Raziulienę domina kulinarijos laidos, žymių virėjų patarimai, receptai. Iš tokių patarimų išmokusi pasidaryti naminį pomidorų padažą, tik tokį ir naudoja.
Nemažai įdomybių Rima sužino kelionėse – stengiasi paragauti kuo įvairesnių tenykščių patiekalų. Nors kai kurių lietuviams ypač egzotiškų dėti į lėkštę neišdrįsta.
„Interesas paruošti ką nors įdomaus dažniausiai gimsta laukiant svečių. Tuomet ir išbandau praktiškai, ką naujo sužinojusi. Keletas receptų namų archyve atsiradę per eilę metų, pamėgti ne tik mano artimųjų, bet ir draugų. Ne vienas iš draugų sužinotas. Taip, kaip pergalingoji norvegiša menkė“, – prisiminė pakruojietė.
Šį receptą Rimai pasakė draugai iš Norvegijos, ir pavaišinę tokia nei virta, nei kepta žuvimi. Nes ruošiant šiuo būdu išsaugomos žuvies vertingosios maistinės sąvybės. Pakruojietė paragavo naujovės – patiko. Iš draugų taip pat sužinojo, kad geriausiai rinktis popierinėje pakuotėje parduodamą brangesnę žuvį, o ne pigesnę, šaldytą lede – pirmoji visada esanti garantuotai šviežesnė. Ir iš jos ruošti patiekalai būsią geresnio skonio.
***
Tradiciniam kulinarinio konkurso nugalėtojo receptui R. Raziulienė parinko didkepsnį – jį gaminti taip pat išmoko iš draugės.
Reikės: jautienos ar kiaulienos išpjovos – tokio dydžio, kiek porcijų ketinama pagaminti. Taip pat aliejaus ir sviesto kepti, maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos. Padažui – pievagrybių, šaukšto grietinės. Visi produktai imami iš akies.
Išpjova 2–3 valandas prieš gaminant marinuojama aluje. Supjaustoma norimo dydžio gabalais (nemažais), pabarstoma pipirais ir gerai įkaitintoje keptuvėje aliejuje apkepama iš abiejų pusių, kol šiek tiek apskrus. Mėsa apverčiama tik kartą.
Po to keptuvė išvaloma, dedamas kepti skirtas sviestas. Keptuvei įkaitus, vėl dedami kepsnio gabaliukai ir pabaigiami kelias minutes apkepinti. R. Raziulienė visada pasitikrina, ar mėsa – dar su krauju: jei yra mėgstančių tokią, gabaliukai imami iš keptuvės ir dedami kiek pravėsti. Norintiems bekraujo kepsnio, jie pakepinami ilgiau.
Kol mėsa vėsta, ruošiamas pievagrybių padažas. Grybai iškepami keptuvėje be riebalų, dedami į sviestą, kuriame kepė mėsos gabaliukai. Vos pakepinus, dedamas šaukštas grietinės, viskas išmaišoma. Daugiau padažo kepinti nebereikia.
Patiekiant į stalą kepsnio gabaliukai užpilami padažu, siūloma kuo daugiau ir kuo įvairesnių daržovių – šviežių ar troškintų garuose.
Autorės nuotr.
Balandžio mėnesio kulinarinio konkurso nugalėtoja Rima Raziulienė laimėta receptų knyga dalinsis su dukra ir bendradarbėmis.