
Naujausios
Pergalingi receptai parsivežti iš kelionių
Birželio mėnesio konkursą „Gamink ir balsuok“ laimėjo pakruojietė siuvimo meistrė Rima Raziulienė. Jai atiteko „Šiaulių krašto“ dovana – medikės, mitybos ekspertės Gražinos Gum knyga „Super sveikata“. R. Raziulienei sėkmę pelnė receptas, parsivežtas iš kelionių po Norvegiją.
Janina ŠAPARNIENĖ
janina@skrastas.lt
Atsivertusi laimėtą knygą, ponia Rima nusišypsojo: autorė pateikia receptą su šalavijo sėklomis, kurias pakruojietė vartoja jau kurį laiką.
„Stengiuosi maitintis sveikiau, nevartoju druskos, aštrių prieskonių. Ši knyga pravers ir man, ir pažįstamoms – skaitysime, gaminsime“, – sakė nugalėtoja.
Prizą jai pelnęs norvegiškai paruoštos lašišos receptas prieš keletą metų parsivežtas iš kelionės po Norvegiją. Entuziastinga keliautoja šalyse, kuriose vieši, domisi ne tik architektūros įžymybėmis, gamta, bet ir kulinarinėmis tradicijomis, stengiasi paragauti tų vietovių patiekalų. Norvegijoje R. Raziulienę sudomino žuvies ruošimo būdai, išsaugant vertingąsias savybes. Iš draugų norvegų ji parsivežė porą receptų, kuriais pasidalijo su „Šiaulių krašto“ skaitytojais. Abu receptai pelnė populiarumą, o R. Raziulienė – prizus.
Pakruojietė juokauja, kad prieš keletą mėnesių laimėta saldžių kepinių receptų knyga dar keliauja iš rankų į rankas, šiuo metu duota naudotis ponios Rimos kolegei – Žirmūnų profesinio mokymo centro Pakruojo skyriaus būsimų virėjų mokytojai. R. Raziulienė šiame centre moko siuvimo pradžiamokslio.
Tradicinį nugalėtojos receptą pakruojietė taip pat siūlo „atvežtinį“ – šį kartą iš Graikijos, saulėtosios Kretos salos, kurioje neseniai lankėsi.
„Kretoje atkreipiau dėmesį, kad graikiški patiekalai, nors gausūs, bet lengvi ir greitai, paprastai paruošiami. Visada naudojama daug daržovių. Šios kelionės atradimu tapo užkandis kepti pomidorai, įdaryti fetos sūriu. Iki tol nė į galvą neatėjo, kad įdaryti galima ne tik, pavyzdžiui, paprikas ar kitas daržoves, bet ir pomidorus. O tokie pomidorai man tapo puikiu desertu prie kavos, sugrįžus iš paplūdimio. Atvėsę jie lieka tokie pat skanūs, kaip ir ką tik iškepti“, – sakė R. Raziulienė.
Grįžusi namo, ji pati pabandė išsikepti šių pomidorų. Paaiškėjo, kad Pakruojo parduotuvėse parduodamas fetos sūris – kitos rūšies, nei buvo naudojamas Kretos virėjų. Tad receptą ponia Rima kiek pakeitė, pritaikė čia pat randamiems produktams. Juokiasi, kad vežėsi iš Graikijos šiam patiekalui naudojamo prieskonio oregano O kai rado šio prieskonio pavadinimo vertimą, paaiškėjo, kad tai – raudonėlis.
Įdaryti pomidorai
Reikės: 4 pomidorų, alyvuogių aliejaus. Įdarui – 200 gramų 9 procentų riebumo varškės, 2–4 šaukštų graikiško jogurto (tirštesnio), česnako skiltelės, smulkiai pjaustytų krapų, raudonėlio ir kelių gabalėlių mocarelos sūrio.
Pomidorai perpjaunami pusiau, išimamos sėklos, jų viršus ištepamas aliejumi. Įdarui varškė sumaišoma su jogurtu, smulkiai pjaustytu ar išspaustu česnaku, krapais.
Sudėjus įdarą į pomidorus, pabarstoma raudonėliu, ant viršaus uždedama po gabalėlį mocarelos.
Kepama ant kepimo skardos iki 180–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, vis patikrinant.
Autorės nuotr.
Pakruojietei Rimai Raziulienei prizą pelnė iš kelionių parsivežti receptai.