
Naujausios
Kepti tortus – pakruojietės pomėgis
Pakruojietė Viktorija Patiškevičiūtė tapo „Šiaulių krašto“ kulinarinio konkurso „Gamink ir balsuok“ liepos mėnesio nugalėtoja. Prizą, Matt James knygą „Sodas: idėjos, dizainas, augalai“ jai pelnė šokoladinio maskarponės torto receptas.
Janina ŠAPARNIENĖ
Pirmasis tortas – savo gimtadieniui
Pavarčiusi laimėtąją knygą, Viktorija pastebėjo, kad į joje pateikiamus patarimus sodininkams reikia įsiskaityti atidžiau. Bet kad leidinys pravers, neabejojo. Nes jos mama turi sodybą, draugo tėvai taip pat. Bus kur išbandyti sodininkavimo idėjas.
Pakruojo ligoninėje kineziterapeute dirbanti V. Patiškevičiūtė įvairius tortus kepa jau gal penkerius metus. Paprastai – laisvalaikiu, įvairioms progoms. O viskas prasidėjo nuo to, kad savo gimtadieniui Viktorija panoro originalaus skanėsto – įkyrėjo parduotuvėse siūlomi „kažkokie standartiniai“ tortai.
„Jei gerai pamenu, pirmasis mano tortas buvo su maskarponės sūriu. Jo receptą radau internete. Tortas labai patiko visiems svečiams. Kitą iškepiau mamos gimtadieniui – ir tas buvo gerai įvertintas. Paskui mamos draugė paprašė torto anūkės šventei... Ir taip iki šiol – jų manęs prašo draugai ir artimieji, o kartais per juos – net mažai pažįstami žmonės. Tortų kepimas tapo tiesiog hobiu, nes labai mėgstu saldumynus!“ – juokiasi Viktorija.
Tiesa, tai nelengvas ir nepigus pomėgis. V. Patiškevičiūtė skaičiuoja, kad vienam nesudėtingams tortui, kol jį galima nešti ant stalo, prireikia apytikriai dienos. Nes iškeptas biskvitas turi būti kiek palaikomas, perteptam vėl reikia duoti laiko „susistovėti“, taip, kaip ir jau visam baigtam ruošti tortui.
Išbandydama įvairių tortų receptus, Viktorija labiausiai patikusius naudoja, o kitus patobulina, kaip jai atrodo geriau. Produktus kepiniams perka parduotuvėse, kai kurių tenka ieškoti ir prekybos centruose Šiauliuose. O uogos vasarą atkeliauja iš V. Patiškevičiūtės mamos sodo. Papuošimų pakruojietė užsisako ir internetu – norisi, kad kiekvienas tortas atrodytų įdomiai, tiktų progai, kuriai ir kepamas.
Internetas – kepėjos talkininkas
Tortais susidomėjusi Viktorija kurį laiką net svarstė užsirašyti į kulinarijos kursus. Bet panaršė internete ir rado nemažai filmuotų pamokų, kaip kas daroma. Žinių internete ji semiasi iki šiol.
„Norintiems kepti tortus mėgėjiškai tokių pamokų užtenka. Juk laikui bėgant kiekvienas atranda ir kažką savo. Įvairiausių tortų receptų pilna internete: domėkis ir naudok tuos, kurie patinka“, – sako pakruojietė.
Viktorija – jau trečios skanėstų kepėjų kartos atstovė: mena, kad jos močiutė kaime garsėjo savo kepiniais, mama taip pat kepdavo tortus, pyragus.
„Mama kulinariją buvo apleidusi. Bet kai aš ėmiausi tortų, ir ji netrukus prisiminė savo įgūdžius. Kai pasisiūliau pagaminti tortą jos gimtadieniui, išgirdau „pati išsikepsiu!“, – šypsosi V. Patiškevičiūtė.
Dalyvauti „Šiaulių krašto“ konkurse pakruojietę paskatino kaimynė Rima Raziulienė, pati ne kartą tapusi laureate.
xxx
Tradicinis rubrikos mėnesio nugalėtojos receptas – gardūs bananų keksiukai su šokoladu.
Jiems reikės 100 gramų sviesto, 80 gramų cukraus, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, 2 kiaušinių, 170 mililitrų grietinėlės, 270 gramų miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 50-60 gramų juodojo ar baltojo šokolado, 1 banano.
Dubenyje sumaišomi miltai ir kepimo milteliai. Bananas ir šokoladas susmulkinami. Sviestas ištirpinamas, į jį suberiamas cukrus, vanilinis cukrus, pilama grietinėlė ir viskas gerai išmaišoma.
Kitame dubenyje išplakami kiaušiniai, į juos supilamas sviesto mišinys, gerai išmaišoma. Pilami su kepimo milteliais sumaišyti miltai, vėl maišoma. Suberiamas smulkintas šokoladas ir bananas, viskas labai gerai sumaišoma. Tešla supilama į keksiukų formeles, dedama į kepimo skardą. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepama apie 20 minučių.
Šokoladą ar bananą galima keisti uogomis, razinomis – pagal pomėgius.
Skanaus!
Autorės nuotr.
Pomėgis kepti tortus pakruojietei Viktorijai Patiškevičiūtei pelnė „Šiaulių krašto“ prizą.