Mokyklos virtuvėse reikia fantazijos

Mokyklos virtuvėse reikia fantazijos

Mo­kyk­los vir­tu­vė­se rei­kia fan­ta­zi­jos

Šie moks­lo me­tai ir vėl at­ne­šė nau­jo­vių – drau­džia­mų pre­kiau­ti mo­kyk­lų val­gyk­lo­se pro­duk­tų są­ra­šas pa­si­pil­dė. Aist­ros ver­da ir dėl iš na­mų at­si­ne­ša­mo mais­to. Šiau­lių „Ra­sos“ pro­gim­na­zi­jo­je dir­ban­ti mais­to tech­no­lo­gė Liu­da Pri­chod­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad mais­tas ga­li bū­ti svei­kas, ska­nus ir net gra­žus, te­rei­kia fan­ta­zi­jos.

Jur­gi­ta JUŠ­KE­VI­ČIE­NĖ

jurgita@skrastas.lt

Ma­žiau cuk­raus, drus­kos, bul­vių ir rie­ba­lų

Nuo rug­sė­jo dar­že­liuo­se ir mo­kyk­lo­se vai­kams ne­ga­li­ma siū­ly­ti pie­no pro­duk­tų su gla­ju­mi, glais­tu, šo­ko­la­du ar kre­mu (pa­vyz­džiui, glais­ty­tų varš­kės sū­re­lių), val­go­mų­jų le­dų, rū­ky­tų mė­sos ga­mi­nių, drau­džia­mi džiū­vė­sė­liuo­se vo­lio­ti ar džiū­vė­sė­liais pa­bars­ty­ti kep­ti mė­sos, paukš­tie­nos ir žu­vies ga­mi­niai, pa­da­žai su spir­gu­čiais, sil­kė, ki­sie­lius ir taip to­liau.

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos pa­tvir­tin­ta­me ap­ra­še nu­sta­ty­ti di­džiau­si lei­džia­mi cuk­rų ir drus­kos kie­kiai bei pri­va­lo­mas skai­du­li­nių me­džia­gų kie­kis vai­kams tie­kia­muo­se mais­to pro­duk­tuo­se ir pa­tie­ka­luo­se. Taip pat nu­ro­do­ma, kaip daž­nai vai­kams mo­kyk­lo­se ir dar­že­liuo­se ga­li­ma pa­tiek­ti rau­do­nos mė­sos pa­tie­ka­lų (ne daž­niau kaip 2 kar­tus per sa­vai­tę), tar­kuo­tų bul­vių pa­tie­ka­lų (ne daž­niau kaip kar­tą per dvi sa­vai­tes), žu­vies (ne re­čiau kaip kar­tą per sa­vai­tę), dar­žo­vės tu­ri su­da­ry­ti treč­da­lį pa­tie­ka­lo ir pa­na­šiai.

Kai ku­rios mo­kyk­los la­bai griež­tai va­do­vau­ja­si nau­juo­ju ap­ra­šu ir į mais­tą vi­sai ne­be­de­da cuk­raus ir drus­kos, nors, pa­vyz­džiui, mė­sos, paukš­tie­nos ar žu­vies 100 gra­mų pa­tie­ka­lo ga­li bū­ti 1 gra­mas drus­kos, o 100 gra­mų gė­ri­mo – ne dau­giau kaip 5 gra­mai cuk­raus. Tie­sa, sal­din­tus gė­ri­mus, taip pat sul­tis ga­li­ma pa­tiek­ti ne daž­niau kaip kar­tą per sa­vai­tę ir ne kar­tu su pa­tie­ka­lais.

De­ser­tai, ban­de­lės, py­ra­gai cuk­rų ga­li tu­rė­ti ne dau­giau nei 16 gra­mų 100 gra­mų. Šių val­gių ga­li­ma pa­tiek­ti ne daž­niau kaip du kar­tus per sa­vai­tę.

Jo­gur­tuo­se šiais moks­lo me­tais dar lei­džia­ma kad bū­tų 10 gra­mų cuk­raus (100 g), vė­les­niais me­tais cuk­raus kie­kis tu­rės pa­laips­niui ma­žė­ti, kol ga­liau­siai pa­sieks 5 g/100 g.

Ren­ka­si pa­tys

Iš pri­va­taus vers­lo į mo­kyk­los vir­tu­vę prieš dve­jus me­tus atė­ju­sią dirb­ti mais­to tech­no­lo­gę Liu­dą Pri­chod­kie­nę tie­siog su­krė­tė, ko­kie di­de­li mais­to kie­kiai mo­kyk­lo­se ke­liau­ja į šiukš­lių dė­žę. Ji nu­spren­dė ne­del­siant per­tvar­ky­ti val­gyk­lą šve­diš­ko sta­lo prin­ci­pu, kad vai­kai ga­lė­tų pa­tys pa­si­rink­ti pa­tie­ka­lą, gar­ny­rą, įsi­dė­ti kiek no­ri dar­žo­vių, įsi­pil­ti sriu­bos.

Vir­tu­vės še­fė pri­pa­žįs­ta, kad iš pra­džių bu­vo ne­ri­mo, ar vai­kai ne­si­stum­dys, ar ne­pri­mė­tys mais­to, ta­čiau jau pir­mo­mis die­no­mis paaiš­kė­jo, kad ne­ri­mau­ta be pa­grin­do. Vai­kai nei stum­dė­si, nei grū­do­si, nei mė­tė mais­tą ir daž­niau­siai su­val­gy­da­vo tai, ką bū­da­vo įsi­dė­ję, iš­me­ta­mo mais­to kie­kiai žy­miai su­ma­žė­jo.

Di­džiau­sia pro­ble­ma, pa­sak L. Pri­chod­kie­nės, bu­vo ap­skai­ta. Mat iš mo­kyk­lų val­gyk­lų rei­ka­lau­ja­ma, kad bū­tų tiks­liai su­skai­čiuo­ja­ma, kiek mais­to pa­ga­min­ta, kiek iš­da­lin­ta, kiek gra­mų su­da­ro po­rci­ją ir taip to­liau, ta­čiau ir šios pro­ble­mos bu­vo ga­na grei­tai iš­spręs­tos.

Mėgs­ta­miau­si bly­nai, barš­čiai ir kot­le­tai

L. Pri­chod­kie­nė sa­ko, kad yra vai­kų, ku­rie kiek­vie­ną die­ną ga­lė­tų val­gy­ti bly­nus, yra to­kių, ku­riems ska­niau­si kot­le­tu­kai. Iš sriu­bų mėgs­ta­miau­si barš­čiai ir pie­niš­ka ma­ka­ro­nų sriu­ba. Šių vi­sa­da rei­kia vir­ti ge­ro­kai di­des­nius puo­dus ne­gu ki­tų. Žu­vis vai­kams taip pat pa­tin­ka, bet tik ne mal­ta. Iš dar­žo­vių pir­miau­siai iš­tuš­tė­ja in­das su žir­ne­liais, ant­ro­je vie­to­je – ma­ri­nuo­ti agur­kai. Mėgs­ta vai­kai ir bu­ro­kė­lius, ir įvai­rias sa­lo­tas, tik ko­pūs­tų sa­lo­tos yra ma­žiau­siai po­pu­lia­rios.

Vir­tu­vės še­fės pa­ste­bė­ji­mu, prie pa­tie­ka­lų vai­kai mie­liau­siai rink­tų­si bul­ves, ta­čiau jų ne­re­ko­men­duo­ja­ma pa­tiek­ti kas­dien, to­dėl siū­lo­mi ki­ti gar­ny­rai: ry­žių, gri­kių, per­li­nių kruo­pų, ma­ka­ro­nų, įvai­rių kruo­pų mi­ši­niai. Iš kruo­pų be­ne po­pu­lia­riau­sios per­li­nės kruo­pos ir ry­žiai.

Val­gyk­lo­je pie­tau­ja ne tik mo­ki­niai, bet ir mo­ky­to­jai. L. Pri­chod­kie­nė sa­ko, kad mo­ky­to­jai pa­tie­ka­lus ir gar­ny­rus ren­ka­si pa­na­šiai kaip ir vai­kai. Tik iš mė­sos pa­tie­ka­lų gal daž­niau ren­ka­si keps­nius ir troš­ki­nius. Vai­kai troš­ki­nių ne­la­bai mėgs­ta.

Drau­di­mai – ne kliū­tis ska­niai ga­min­ti

Vir­tu­vės še­fė sa­ko, kad nau­ji rei­ka­la­vi­mai jų val­gyk­los val­gia­raš­čio la­bai ženk­liai ne­pa­ko­re­guos. Jau ir praei­tais me­tais, kai dar ne­bu­vo drau­džia­mi džiū­vė­sė­liais ap­vo­lio­ti mė­sos, žu­vies ar paukš­tie­nos pa­tie­ka­lai, „Ra­sos“ pro­gim­na­zi­jos vi­rė­jos ma­žai to­kių pa­tie­ka­lų ga­min­da­vo. Ne kas­dien bū­da­vo pa­tie­kia­ma rau­do­nos mė­sos pa­tie­ka­lų, ne­pa­si­tei­si­no rū­ky­tos mė­sos ga­mi­niai, ne­mė­go vai­kai ir įvai­riau­sių pa­da­žų.

Vie­nin­te­lis ryš­kes­nis pa­si­kei­ti­mas – kad nuo šių me­tų teks su­ma­žin­ti bul­vių pa­tie­ka­lų – ir kaip gar­ny­rų, ir kaip pa­grin­di­nių.

Pa­sak vir­tu­vės še­fės, mo­kyk­los ir dar­že­liai va­do­vau­ja­si Vals­ty­bi­nės mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos pa­tvir­tin­tais pa­vyz­di­niais val­gia­raš­čiais. Ži­no­ma, kiek­vie­na vir­tu­vė ga­li su­si­da­ry­ti sa­vo val­gia­raš­tį, ta­čiau jį taip pat rei­kia pa­tvir­tin­ti. L. Pri­chod­kie­nė sa­ko, kad sa­vo val­gia­raš­čio no­rė­tų­si, bet lai­ko sto­ka kol kas ne­lei­džia tai pa­da­ry­ti.

Vir­tu­vės še­fė svars­to, kad vis griež­tė­jan­tys rei­ka­la­vi­mai gal­būt yra per­tek­li­niai, nes na­muo­se vai­kai vis tiek val­go ir val­gys ki­taip, rei­kia lai­ko per­siauk­lė­ti ir tė­vams, ir vai­kams.

„Šią sa­vai­tę ke­pė­me varš­kės ap­ke­pą, jau tiek cuk­raus, kiek dė­da­vo­me anks­čiau, ne­ga­li­ma, ir vai­kai iš kar­to pa­ju­to, kad ne­be taip ska­nu“, – pa­sa­ko­ja mo­te­ris. Be­je, prie varš­kės ap­ke­po ga­li­ma pa­tiek­ti tik ne­rie­bios grie­ti­nės ar ne­sal­din­to jo­gur­to, o apie uo­gie­nę ne­ga­li bū­ti ir kal­bos.

Feis­bu­ke „Liu­dos re­cep­tai“ pa­sky­rą tu­rin­ti L. Pri­chod­kie­nė įsi­ti­ki­nu­si, kad net ir lai­kan­tis griež­tų rei­ka­la­vi­mų, įma­no­ma mais­tą pa­ga­min­ti ska­niai. Sriu­bas, mė­sos, žu­vies, dar­žo­vių pa­tie­ka­lus ga­li­ma gar­din­ti švie­žio­mis ir džio­vin­to­mis žo­le­lė­mis, pi­pi­rais. Pui­kiau­si mė­sos pa­tie­ka­lai išei­na kep­ti or­kai­tė­je, troš­kin­ti ga­ruo­se.

„Kol kas ne­ma­tau di­de­lės bė­dos. Gal vė­liau kas nors iš­lįs“, – sa­ko L. Pri­chod­kie­nė.

Ar tik­rin­ti dė­žu­tes, nu­spręs mo­kyk­los

Ar ne­kils mai­ti­ni­mo kai­na, juk rei­ka­lau­ja­ma vai­kams daž­niau pa­tiek­ti žu­vies, ka­la­ku­tie­nos, triu­šie­nos, įvai­res­nių dar­žo­vių?

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo sky­riaus spe­cia­lis­tė Sil­va Sa­ba­liaus­kie­nė sa­ko, kad „kai­na kils ly­giai tiek pat, kiek ky­la mais­to pro­duk­tų kai­nos par­duo­tu­vė­se“.

„Kad kai­nos vi­sai ne­kil­tų, neį­ma­no­ma, nes pro­duk­tai brangs­ta, kol kas ne­si­kei­čia tik ga­my­bos kai­na“, – įsi­ti­ki­nu­si S. Sa­ba­liaus­kie­nė.

Pa­sak spe­cia­lis­tės, kol kas nė­ra nu­ro­dy­mo mo­kyk­loms ir dar­že­liams tik­rin­ti iš na­mų at­si­ne­ša­mų mais­to dė­žu­čių tu­ri­nį.

„Svar­biau­sia, kad vai­kas iš na­mų at­si­ne­šęs mais­to juo ne­si­da­lin­tų su ki­tais. Nes ką ga­li ži­no­ti, gal ki­tas vai­kas aler­giš­kas kaž­ku­riam pro­duk­tui“, – sa­ko S. Sa­ba­liaus­kie­nė.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Vai­kai ga­li pa­si­rink­ti ko­kių no­ri dar­žo­vių, sa­lo­tų ir įsi­dė­ti tiek, kiek ma­no, kad su­val­gys.

Šiau­lių „Ra­sos“ pro­gim­na­zi­jos val­gyk­los vir­tu­vės še­fė, mais­to tech­no­lo­gė Liu­da Pri­chod­kie­nė yra už svei­ką mi­ty­bą, ta­čiau ma­no, kad rei­kia lai­ko pa­si­keis­ti ir tė­vų, ir vai­kų mi­ty­bos įpro­čiams.

Mo­ki­niai ir mo­ky­to­jai ga­li rink­tis iš ke­lių tau­so­jan­čių (vir­tų, troš­kin­tų, or­kai­tė­je be rie­ba­lų kep­tų) mė­sos ir dar­žo­vių pa­tie­ka­lų.

Prie mė­sos pa­tie­kia­mi bent du gar­ny­rai, šį kar­tą – vir­tos bul­vės ir gri­kiai.