
Naujausios
Patiekalus diktuoja metų laikai
Šiaulietė Jūratė Banevičienė, anglų kalbos mokytoja, dirbanti Šiaulių rajono Gilvyčių mokykloje, laimėjo rugpjūčio mėnesio „Dienos recepto“ konkursą. Ponios Jūratės pasiūlytas tradicinis naminis pomidorų padažas, kurį mėgsta jos šeima, labiausiai patiko „Šiaulių krašto“ skaitytojams.
Rūta JANKUVIENĖ
ruta@skrastas.lt
Konkurso nugalėtojai įteikta leidyklos „Alma litterra“ išleista knyga „Natūraliai saldu“.
„Būtinai išbandysiu receptus“, – sakė laimėtoja, vartydama dovanotą knygą, į kurią tinklaraščio Feed My Sister įkūrėjos seserys sudėjo saldumynų ir desertų iš natūralių ingredientų receptus.
J. Banevičienė dalijasi savo patirtimi virtuvėje ir pabrėžia, jog patiekalus jai diktuoja metų laikai. Gaminti mėgsta pagal sezoną: vasarą, rudenį – iš daržovių, vaisių, kurie yra užderėję, vėliau – iš paruoštų žiemai.
Neprisimena, jog iš parduotuvės kada būtų pirkusi daržovių mišrainės. Seniai neperka ir pomidorų padažo.
„Kai sodybą įsigijome, joje buvo du šiltnamiai, tiek pomidorų prisiauginome, kad reikėjo sukti galvą, kur juos dėti. Reikėjo kažką daryti, tada ir išbandžiau naminio padažo receptą – patiko ir problema buvo išspręsta“, – prisimena moteris.
Jos sūnus ir dukra jau užaugę, namus palikę, abu Kaune. Šeimoje stengiasi maitintis įvairiai, sveikai.
„Kai turi šeimą, tai neklausi savęs mėgsti ar nemėgsti virtuvę, turi joje suktis. Bet aš mėgstu gaminti, įvairius receptus išbandyti, – pasakoja moteris. – Man patinka patiekalai iš avinžirnių, įvairių kruopų.“
Iš grikių, pavyzdžiui, kepa blynelius. Grikius išverda, įmuša į juos kiaušinį, suberia pakepintų sutarkuotų morkyčių su svogūnais, jeigu masė nelimpa – įmaišo dar šaukštą miltų.
„Mėsą ir mėsą valgyti atsibosta, – sako ponia Jūratė. – Aš galėčiau ir be mėsos išsiversti, tik mano šeimos nariai: ir vyras, ir vaikai – ne.“
Šeimininkauti mokėsi iš savo močiutės ir mamos.
„Mano močiutė buvo labai gera virėja, ją kviesdavo ruošti vestuves. Anksčiau gi visi baliai būdavo namuose. Iš mamos irgi mokiausi, o kiekvienam vaikui atrodo, kad jo mama gamina skaniausiai.“
Pačiai vaikystėje skaniausi būdavo paprasčiausi blynai su uogiene.
„Dabar vaikai yra išrankesni. Tai to nenori, tai kito, nes daugiau yra galimybių rinktis, anksčiau to nebuvo, ir valgėme tai, ką turėjome padėta ant stalo“, – palygina.
Kaimo mokykloje dirbdama mato, jog vaikams, deja, skaniausi yra „čipsai“ ir „Coca cola“.
„Mokyklos valgykloje tikrai dabar sveikesnis maistas tiekiamas, daržovių daugiau, padažų neliko, bet ne paslaptis, jog vaikai daržovių ir ne tik jų – net kotletų nevalgo – verčia į kibirus, – sako mokytoja. – Mėgstamiausios – dešrelės. Nuo šeimos daug kas priklauso. Jeigu vaikas šeimoje nėra pratinamas prie daržovių, tai ir nevalgo.“
Keista girdėti, kad kaimo vaikai daržovių nevalgo?
„Nieko keisto, – teigia ji. – Mes, miestiečiai, sodybose, soduose daržoves auginame, o kaimiečiai nieko nebeaugina. Daržų nebeturi, gauna pašalpas ir eina dešrelių pirkti. Todėl vaikui, jeigu lėkštėje ne dešrelė, tai – ne maistas.“
Konkurso laimėtoja dalijasi dar vienu „sezoniniu“ receptu ir siūlo išsikepti pyragą iš slyvų.
Slyvų pyragas
Reikia: 150 g miltų, 130 g sviesto (kambario temperatūros), 130 g cukraus (jeigu nemėgstate saldžiai, imkite mažiau), 2 didelių kiaušinių ar 3 mažesnių, 1 šaukštelio kepimo miltelių žiupsnelio druskos, 1 šaukšto cinamono, cukraus pudros. Slyvų nepagailėkite – atsižvelgiant į dydį jų gali būti 10–12 ar net daugiau.
Į vieną indą suberti miltus, kepimo miltelius, druską. Kitame inde plaktuvu išplakti sviestą su cukrumi, kol cukraus grūdelių nebesimatys. Tada įmušti vieną kiaušinį ir vėl išplakti, po to įmušti kitą kiaušinį ir vėl išplakti.
Į plakinį per sietelį įsijoti miltus su kepimo milteliais ir druska. Tada dar sykį viską išplakti plaktuvu.
Pyragą kepu apvalioje 25 cm skersmens formoje su kraštais. Bet galima rinktis ir kitą. Formą ištepti sviestu ar iškloti kepimo popieriumi. Į formą sukrėsti tešlą, išlyginti ir ant viršaus sudėti perpus perpjautas slyvas (jeigu slyvos didelės, supjaustyti į keturias dalis), užbarstyti cinamono.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40–45 minutes, kol viršus apskrunda. Ištraukus pabarstyti cukraus pudra.
Leisti šiek tiek atvėsti. Labai skanu valgyti su ledais. Šis pyragas skanus ir šaltas, jeigu jo lieka.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Pedagogė Jūratė Banevičienė pripažinta geriausia rugpjūčio mėnesio kulinare ir apdovanota knyga „Natūraliai saldu“.