
Naujausios
Suvalkietis svečio neišleis nepavaišinto
Suvalkietis Saulius TUMELIS iš Salaperaugio kaimo (Kalvarijos sav.), pasidalijęs su „Šiaulių krašto“ skaitytojais vytintos „palengvicos“ (nugarinės) receptu, kurį surašė suvalkietiška tarme, laimėjo gruodžio mėnesio „Dienos recepto“ konkursą.
Laimėtojas apdovanotas knyga „Vilniaus vegetariški patiekalai“, kurią išleido leidykla „Alma Littera“. Ponas Saulius sako, jam bus iššūkis išbandyti vegetariškus patiekalus. Kalbamės su juo ir apie suvalkietiškos virtuvės tradicijas, skonį.
Rūta JANKUVIENĖ
ruta@skrastas.lt
Saulius Tumelis „Šiaulių kraštą“ skaito internete, valgių receptų skyreliais domisi, pats receptus renka.
„Kad laimėsiu „Šiaulių krašto“ konkursą – visiškai nesitikėjau, – sako konkurso laimėtojas. – Tiesiog, pasiūlius draugui, pasiunčiau receptą. Buvo labai smagu sužinoti, kad tas mano receptėlis laimėjo. O vegetariškų patiekalų knyga bus iššūkis. Niekada neteko gaminti tokių patiekalų. Mėgstu eksperimentuoti“.
S. Tumelis pasidalija, jog turi daug pomėgių. Beveik 10 metų dirba banke klientų vadybininku, o laisvalaikiu užsiima tautodaile – tradicine ir netradicine.
„Jau kelerius metus dalyvauju Punske vykstančiame velykiniame tautodailės konkurse su graviruotų margučių velykinėmis dekoracijomis, – pasakoja apie save. – Veriu ir šiaudinius sodus. Prie netradicinių amatų priskirčiau bažnytinių drabužių (arnotų ir stulų) bei vėliavų siuvimą. Pernai vasarą užbaigiau savo aštuntąją vėliavą, tai mūsų seniūnijos Liubavo miestelio vėliava.“
Klausiamas apie požiūrį į mitybą, atsako, jog mitybai per daug dėmesio neskiria – „valgo viską“. Bet mėgsta gaminti ir išbandyti naujus patiekalus. Įdomesnius patikusius receptus surašo į savo receptų knygą. Jau įpusėjęs antrąją.
„Maistą gaminti mėgstu nuo mažens, – sako ponas Saulius. – Pagrindinis mokytojas buvo mama, daug išmokau iš jos. Daug receptų sužinojau iš knygų. Kažkada mėgau kolekcionuoti receptų knygas. Kadangi moku lenkų kalbą, nemažai kulinarinių knygų turiu būtent šia kalba. Dabar didysis įkvėpėjas yra internetas.“
Prisimena, kaip pirmą kartą dar mažas būdamas bandė nustebinti namiškius savo kulinariniais sugebėjimais.
„Vasarą pabandžiau pagaminti „labai skanų“ patiekalą: supjausčiau agurką skridiniais, išskobiau vidų ir ten pridėjau lašinių gabaliukų. Namiškiai valgė, kas jiems beliko daryti.“
Suvalkiečiai neretai per dantį traukiami dėl „skūpumo“. Ar tikrai yra šykštūs? Kokios suvalkiečių virtuvės tradicijos, koks skonis?
„Daug kas sako, kad suvalkiečiai skūpūs – gryna netiesa – suvalkiečiai ne skūpūs, bet taupūs. O tai didelis skirtumas, – pabrėžia ponas Saulius. – Niekada dar neteko girdėt, kad svetys iš suvalkiečio stubos būt išėjęs nepavaišintas. Visada stalan būna daug patiekalų padėta.“
Primena, jog Suvalkija garsėja savo skilandžiais, dešromis, rūkytais lašinukais, bulviniais vėdarais ir kugeliu, ir, aišku, cepelinais. Suvalkiečiui, jo žodžiais, pačiam „labai skanu pietums sulapnoti ir dubenėlį kopūstų arba barščių sriubos, o vakare gardu pieniška sriuba.“
S. Tumelis siūlo išbandyti ir dar vieną savo receptą: „Ar teko kada nors ragauti piene marinuoto karbonado? Pabandykit, manau, kad tikrai patiks, o ir pasigaminti visiškai paprasta.“
Piene marinuotas karbonadas
Paimame kokį puskilį nugarinės (gali būti ir sprandinė) ir 2–3 svogūnus.
Supjaustom mėsą norimo storio gabalais ir išmušame.Tada supjaustome svogūną ir susluoksniuojame su mėsyte, įberiame keletą pipirų ir įmetame porą lauro lapelių. Visą šitą gėrį užpilame pienu ir paliekame bent 6 valandas. Dar geriau, jei palaikytume per naktį.
Kitą dieną karbonadus išimame iš pieno, nusausiname, sūdome ir apiberiame mums patinkančiais prieskoniais. Tada – į miltus, po to – į kiaušinio plakinį ir apvoliojame džiuvėsėliais. Kiaušinių plakinio ir džiūvėsėlių „vonią“ galime pakartoti. Na, ir į keptuvę – išeis skanus, minkštas kepsnys.
O svogūnus, kurie mirko piene, neišmeskit. Juos karamelizuokit ir turėsit puikų garnyrą prie kepsnio. Skanaus!
Asmeninė nuotr.
Saulius Tumelis, konkurso „Dienos receptas“ laimėtojas, dovanų gavęs vegetariškų patiekalų knygą, sako: „Niekada neteko jų gaminti – bus naujas iššūkis“.