
Naujausios
Sveikesnis ir skanesnis maitinimas pagerins gydymą
Agnė BRAZAITIENĖ
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre nuo šiol maistas pacientams bus ruošiamas atnaujintoje ir modernizuotoje virtuvėje. Tokių permainų centras laukė jau seniai, ir pagaliau padedant Šiaulių miesto savivaldybei bei prisidedant pačiam centrui maisto gamybos skyrius buvo modernizuotas ir pradės veikti vasario 7 dieną.
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro direktorė Inga Tamosinaitė aprodo baigiamas gražinti maisto gamybos skyriaus patalpas. Šviesios sienos, neslystančiomis plytelėmis išklotos grindys, nuo judesio įsijungiantys koridoriaus šviestuvai, moderni technika virtuvėje, nauji darbastaliai ir puiki ventiliacijos sistema. Pastarąja darbuotojai ypač džiaugiasi – nereikės skęsti garuose kaip iki šiol.
Įrengtos atskiros patalpos darbuotojams persirengti, nusiprausti. Iš tamsių, niūrių sandėliukų šviesiomis patalpomis virto ir daržovių bei kitų maisto atsargų saugojimo vietos.
Prieš trejus metus laimėjusi konkursą direktorė siekia, kaip ir buvo įpareigota Šiaulių mero Artūro Visocko, kad įstaiga būtų moderni, šiuolaikiška ir atlieptų šiauliečių lūkesčius. Nešvarūs indai anksčiau buvo plaunami centro skyriuose, dabar jie keltuvu keliaus į pusrūsyje įsikūrusį maisto gamybos skyrių ir bus plaunami specialiai įrengtoje indų plovimo patalpoje.
„Dabar net sunku patikėti, kad dar visai neseniai visos šios patalpos atrodė baisiai“, – sako direktorė.
Pasak I. Tamosinaitės, centro virtuvei remonto reikėjo jau seniai, tačiau vis nepavykdavo gauti finansavimo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ne kartą yra davusi pastabų centrui dėl pelijančių sienų, atsilupusių dažų ar krentančių plytelių. Slidžiomis grindų plytelėmis ne kartą skundėsi ir patys darbuotojai.
Virtuvės įranga savo lėšomis pradėta atnaujinti jau 2015 metais, o patalpų modernizavimo viltis įsižiebė 2017 metais. 230 kvadratinių metrų patalpų remontui Šiaulių miesto savivaldybė skyrė per 131 600 eurų. Centras iš savo sukauptų lėšų dar apie 53 tūkstančius eurų skyrė virtuvės įrangai atnaujinti.
„Esame dėkingi merui, miesto Tarybai bei Savivaldybės administracijai, už įsigilinimą į centro problemas, palaikymą sprendžiant įvairias situacijas ir rūpestį mūsų pacientais, kurių dauguma yra šiauliečiai“, – pasidžiaugia direktorė I. Tamosinaitė.
Anksčiau virtuvėje stovėjo buitiniai šaldytuvai. Dabar nupirkti modernūs pramoniniai šaldytuvai, kokie ir turi stovėti tokių įstaigų virtuvėse. Įsigyta bulvių ir morkų plovimo ir valymo mašina, kuri palengvins ir pagreitins virtuvės darbuotojų darbą. Ant naujų nerūdijančio plieno darbastalių jau rikiuojama ir kita įranga: maišyklės, pjaustyklės, plaktuvai ir kita. Montuojamos konvekcinės krosnys, sriubos ir košės virimo katilai, plautuvės.
„Dabar galėsime pagaminti daugiau ir įvairesnio maisto per trumpesnį laiką. Nereikės tiek ilgai kaip anksčiau sukaupus šiltai laikyti, bus galima iš karto patiekti“, – sako centro darbuotojas Arvydas Urbonavičius.
Modernizavus patalpą ir atnaujinus įrangą planuojama atnaujinti ir meniu, centro pacientams pasiūlyti daugiau sveikų, tausojančių patiekalų.
„Mūsų pacientai labai skirtingi, jiems reikia įvairių dietų. Mityba yra gydymo proceso dalis, ir gana svarbi. Mūsų pacientai čia guli ilgai, iki 120 dienų, todėl labai svarbu, ką jie valgo. Kad žmogus atsistotų ant kojų, reikalingas kokybiškas, įvairus maistas. Yra žmonių, kurie pas mus patenka išvargę, iki tol labai prastai maitinęsi. Gaudami priežiūrą, medikamentinį gydymą ir reguliarų, kokybišką maitinimą jie pradeda taisytis, būna, kad ir svoris susireguliuoja“, – pasakoja gydymo koordinatorė Danutė Laurinaitienė.
Tikimasi, kad maisto gamybos skyriaus modernizavimas ir meniu atnaujinimas gydymo procesą kilstels į dar aukštesnį lygį.
Šiuo metu Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre gydomi ir slaugomi 236 pacientai. Jie maitinami 3–5 kartus per dieną. Meniu patiekalai nesikartoja dvi savaites. Gerinti maitinimo procesą padeda ir pačių pacientų apklausa.
Kol buvo remontuojamas maisto gamybos skyrius, centras pirko maitinimo paslaugą. I. Tamosinaitė pasakoja, kad surasti tiekėją nebuvo lengva, nes sutartis terminuota (kol vyko modernizavimo darbai, nuo rugsėjo iki vasario pradžios), be to, tiekėjams buvo keliama daug įvairių reikalavimų, patiekalai turėjo būti ruošiami pagal atskiras dietas ir panašiai. Visgi tiekėją pavyko rasti, pacientus maitino Šiaulių įmonė.
„Esu labai dėkinga visam kolektyvui už palaikymą, kad pusę metų neturėdami savo maisto ir gamybos skyriaus, esant pasikeitusiai pacientų maitinimo tvarkai, visi darbuotojai dirbo susitelkę, operatyviai spręsdami iškilusias šios srities problemas“, – dėkojo direktorė I. Tamosinaitė.
Jau šią savaitę atnaujintoje virtuvėje maistą savo pacientams pradės gaminti centro virėjai ir jų padėjėjai.
Užs. Nr. 409133
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Nauja įranga leis pagaminti daugiau ir įvairesnio maisto per trumpesnį laiką.
Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre atnaujintos maisto gamybos skyriaus patalpos, įsigyta naujos įrangos.